Od smrti nekadašnje holivudske slatkice Britani Marfi prošlo je skoro 12 godina, a i dan - danas brojni detalji upućuju da nije sve onako kako se predstavljalo.

U novom dokumentarcu navodno će se obelodaniti da li je zaista u pitanju nesrećan slučaj, ili ipak posredi nešto drugo.

Naime, glumica je tog 20. decembra 2009. godine pronađena na podu kupatila bez svesti, a iako je majka odmah pozvala hitnu pomoć, nije joj bilo spasa.

Zvanična obdukcija pokazala je da je reč o hroničnoj upali pluća i srčanom udaru, to je i danas pod znakom pitanja. Mnogi sumnjaju da je njena smrt nameštena, a to je tema dokumentarca koji je snimio HBO "Šta se dogodilo Britani Marfi". Nakon samo pet meseci od njene smrti, umro je i njen suprug i to, takođe, od srčanog udara.

britani marfi sa muzem
Shutterstock 

Upravo je ovaj slučaj nagnao najbliže članove njihovih porodica da se zapitaju šta se dogodilo.

Njen otac smatra da je smrt nameštena, te da je ubijena otrovom za pacove. Britani je navodno podržavala Džuliju Dejvis koja je davala izjave protiv Ministarstva unutrašnjih poslova i posedovala kompromitujuću dokumentaciju, te postoji i teorija da je ubijena po naređenju vlade.

Inače, glumica je bila udata za problematičnog Simona Monjaka, koji je, zvanično, umro od istih uzroka kao i glumica - upale pluća i anemije, u istoj kući, samo pet meseci nakon njene smrti. Novinar koji je pratio čitav slučaj kaže da je uvek mislio da je Simon prevarant koji je koristio Britani, ali da je iskreno bio "slomljen" zbog njene smrti.

britani marfi sa bivsim muzem
Paul Hawthorne / Shutterstock Editorial / Profimedia 

"Čvrsto verujem da je u kući bilo buđi, o kojoj se pričalo, a nikada nije konačno utvrđeno, da je polako trovala Britani i Simona i da su uzimali lekove da bi se izborili sa simptomima. Međutim, postoje teorije zavere o njihovoj smrti, uključujući teorije da je Britani otrovana", priča novinar.

Jedno vreme se pričalo i da je Simon taj koji je ubio Britani jer ju je koristio zbog novca. Brzo su se venčali, a on je on nje krio da ima dvoje dece, ali ju je i izolovao od porodice, prijatelja i poslovnih kontakata.

Njegova porodica sa druge strane, nije zadovoljna kako je Simon prikazan u HBO-ovom dokumentarcu.

"Simon Monjak nije čudovište kako je prikazano u HBO-ovom najnovijem dokumentarcu", kaže Džejms Monjak, koji smatra da je prevaren što je učestvovao u snimanju "What Happened to Brittany Murphy".

Serijal "Šta se dogodilo Britani Marfi" biće u dva dela i istraživaće najpre život, a potom smrt glumice. Tokom epizoda, Simon je optužen da kontroliše Britani, uzima joj novac, ima tajnu decu i na kraju je sprečava da dobije medicinsku pomoć. Njegov brat Džejms, koji je intervjuisan u serijalu o Britani, kaže da je bio razočaran što su filmski stvaraoci prikazali Simona kao negativca.

britani marfi navodno je ubijena
Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Džejms kaže da mu je projekat prvobitno bio predstavljen kao istraživačko novinarstvo o smrti para, ali je umesto toga ispao kao senzacionalistički komad.

Džejms je rekao da su se on i njegova majka, koja je takođe intervjuisana, nadali da će dokumentarac pomoći da se otkrije što je zapravo ubilo Sajmona i Britani, ali su učinili da izgleda kao da je Simon glavni krivac za njenu smrt.