Srpski modni dizajner Marko Mitanovski doživeo je svetsku slavu 2009. godine kada je kao mladi umetnik dobio priliku da osvoji svet.

Mitanovski se pre izvesnog vremena podvrgao operaciji promeni pola, i tako ostvario svoju najveću želju.

Proces je uspešno završen, a Marko je sada dobio novo ime i na društvenim mrežama pokazao novo lice. Mia, kako se sada zove, po mišljenju mnogih izgleda veoma lepo i atraktivno.

Pre nekoliko godina povukao se iz javnog života i nastavio da gradi karijeru van prostora naše zemlje. Poznat je i po tome što je, između ostalog, sarađivao sa Lejdi Gagom. 

printscreen/instagram Marko Mitanovski nakon promene pola

2009. godine na konkursu britanskog izdanja magazina “Vogue” izabran je za jednu od četiri mlada dizajnera, koji su dobili priliku da svoj rad predstave na London Fashion Week-u.

Imalo je priliku da sa Gagom sarađuje u više navrata za potrebe magazina, poznate android reklame i njenih turneja. Pevačica je čak i na svojim koncertima putem video radova prezentovala njegove komade odeće.

„Razumljivo je da je saradnja sa Lejdi Gagom doprinela mojoj karijeri. Tim koji sa njom radi je u samom vrhu modnog biznisa i saradnja sa njom obezbedila mi je ozbiljniji prodor na internacionalno tržište.

Saradnja sa njenim timom uvek je vrlo konkretna i profesionalna. Sarađujemo na više projekata, ne samo za nju kao izvođača. Uvek mi je izrazito zaovoljstvo da sarađujem sa kreativnim ljudima, a oni to i dokazano jesu“, rekao je dizajner svojevremeno.

marko mitanovski
Ray Tang / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Sa Gagom je osim modnih editorijala sarađivao za potrebe spota „Monster“ za koje joj je kreirao nekoliko kostima.

Za Mijinim modelima „poludele“ su i domaće zvezde, pa je tako imala priliku da sarađuje sa Severinom, Majom Berović i Kajom. Severina je ekstravagantne kostime nosila na svojim koncertima i u spotovima.

Posle operacije i oporavka koji je imao, Marko je nastavio da kreira i bude priznat u svetu mode. Srpski dizajner, koji već godinama unazad uspešno radi u celoj Evropi, posebno u Londonu, diplomirao je na Fakultetu za dizajn u Beogradu 2009. godine. Bio je jedan od izabranih dizajnera na takmičenju „Ones to Watch“ koje je održano u Londonu septembra 2009. godine.