Sukob ova dva poznata izvođača nastao je u septembru 2009. godine, a kažu da je danas zvanično postao i političke prirode. Potezi Kanjea Vesta i Tejlor Svift pokrenuli su debatu među političkim akterima u Americi, a sve je počelo na dodeli MTV video nagrada u Njujorku.

Kada je izašla na binu sa namerom da održi govor jer je ponela titulu pobednice i nagradu za „Najbolji video ženskog izvođača“, reper je bez ustezanja skočio na scenu i prekinuo govor svoje koleginice.

„Tejlor, baš mi je drago zbog tebe i pustiću te da završiš, ali Bijonse ima jedan od najboljih spotova svih vremena! Jedan od najboljih spotova svih vremena!", rekao je Kanje pred milionskim auditorijumom, dok je publika zviždala.

Tejlor je napustila binu, a potom je Bijonse uticala na nju da se vrati uz reči da treba da „proživi svoj trenutak“. Ovaj događaj je naišao na mnogo osuda, a u prilog tome govori da je tada i Barak Obama nazvao Kanjea „tikvanom“.

Reper se nekoliko puta izvinio, a sada je otkrio zašto je tako postupio.

„Trenutno mi Bog daje uputstva. Da Bog nije želeo da skočim na scenu i kažem da Bijonse ima najbolji video, ne bi me stavio u prvi red. Sedeo bih negde pozadi“, rekao je Kanje u jednom podkastu.

„To mi se nije činilo smešnom idejom jer nikada nisam čuo za tu ženu, a „Single Ladies“ je jedan od najvećih video snimaka svih vremena. Tada sam pio samo viski, jer nisam želeo da idem na dodelu nagrada na kojoj je sve bilo namešteno“, rekao je Kanje.

Tejlor Svift je u jednom intervjuu otkrila svoje mišljenje o ovoj situaciji.

„Bila sam tinejdžerka, pevala sam kantri muziku i prisustvovala svojoj prvoj dodeli nagrada na polju pop muzike. Neko je ustao i upozorio me: „Ovde te ne poštuju. Ne bi trebalo da budeš na ovoj sceni“. Ta poruka je prodrla moju dušu dublje nego što mnogi ljudi misle“, rekla je pevačica.