Sinoć je cela Srbija bez daha pratila sjajnu utakmicu naših košarkašica na na Evropskom prvenstvu u Valensiji. Titula je zasluženo završila u rukama naših devojaka koje su u finalu savladale ekipu Francuske rezultatom 63:54, a koje je okupila sjajna Marina Maljević. Međutim, posebna pažnja bila nje usmerena na kapitenku Jelenu Milovanović Bruks, za koju sa razlogom kažu da je žena koja može - SVE!

Jelena Bruks ne samo da je svojim rezultatima ostavila traga u istoriji srpskog sporta, već je i oduševila sve da ostane uz reprezentaciju, čak i nakon porođaja.

Ova talentovana sportiskinja rodom je iz Kragujevca, a rođena je 28. aprila 1989. godine. Počela da trenira košarku sa šest godina, a njena majka Ljubica takođe se bavila ovim sportom.

jelena bruks kosarkom se bavi od seste godine
Nikola Krstic / Alamy / Alamy / Profimedia 

Jelena se udala za Amerikanca, košarkaša Dejvida Bruksa, a sa njim je 2019. godine dobila i sina koga su nazvali Mateo. Zadivljujuće je što je ova košakrašica trenirala i tokom trudnoće, a na teren se vratila brzo nakon porođaja. Zapravo, samo tri meseca nakon što je rodila dete, Jelena je bila ponovo na parketu!

jelena bruks sa suprugom i bebom
printscreen/instagram 

Bila je više nego odlučna da zaigra za našu reprezentaciju, a sinčić ju je bodrio sa sa tribina. Zapravo, mnogi još uvek pamte momenat kada je posle meča sa Belgijom uzela bebu u naručje.

Iako su mnogi smatrali da prosto nije moguće da se neko tako brzo vrati na teren, Jelena je pokazala da ne postoje granice i prepreke kada nešto istinski želite i tako svima održala veoma važnu lekciju o istrajnosti.

jelena bruks sa sinom
printscreen/instagram 

KSS joj je tada izašao u susret, pa je na pripreme reprezentacije krenula sa bebom. Naporno je radila na treninzima, a tokom pauza je presvlačila pelene, hranila sina, uspavljivala... Dres reprezentacije za nju je svetinja i vredan je svake žrtve.

Njena odluka izazvala je veliku pažnju javnosti, a Kragujevčanka je priznala da ne bi, ipak, to ponovo uradila.

Kada sam saznala da sam u drugom stanju, odmah sam se videla sa Marinom i rekla sam joj kakva je situacija, da ću probati da ostanem u što boljoj formi i da se vratim u tim. Tako da je to uspelo. Kada bih ponovo bila u istoj situaciji, ne bih to ponovila. To je bio možda moj najteži period, moje najteže leto i psihički i fizički. Bez obzira na rezultat koji je ostvaren, ne bih sa svojim telom prolazila te iste stvari koje sam prolazila prošlog leta. Bio je lepo, bilo je divno, uspela sam. Hvala Bogu, za sada ne vučem nikakve posledice, ali stvarno ne bih to opet uradila. Možda bi neko drugi to ponovio, ali ja stvarno ne bih – rekla je Bruks 2019. godine.

Iz Valensije je svakodnevno slala poruke ljubavi svom Mateu i posvećivala mu koševe i pobede...

jelena milovanovic bruks u valensiji je svom sinu posvecivala pobede
printscreen/instagram 

I po završetku jučerašnjeg meča imala je jaku poruku, prvo za sina, a zatim i rivalima!

- Mateo, voli te mama!

- Dokazale smo da smo došle da uzmemo zlato i da nema razloga da se iko igra sa Srbijom — dodala je.