Davne 1984. godine, ceo svet je bio prikovan za ekrane televizora. Vanserijski talentovana klizačica, nestvarne lepote, osvojila je svoju prvu medalju i to zlatnu, a mediji su sa ponosom izveštavali o "vatri na ledu" koja svojim umećem i nečim do tada neviđenim, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Sada, 37 godina kasnije, oglasila se na svom Facebook profilu i podelila trenutke koji su joj, kako kaže, promenili život i učinili svetski poznatom.

Katarina Vit važila je, ne samo za maestralnu klizačicu sa najboljom tehnikom, već i za najlepšu sportistkinju, a na Olimpijskim igrama u Sarajevu, osvojila je zlatnu medalju za svoju zemlju. Tim povodom, napisala je na svom profilu: "Kada vas Google Alerts iznenada podseti. 18. februara sa 18 godina 1984, pre samo 37 godina osvojila sam svoju prvu olimpijsku zlatnu medalju u Sarajavu i uskočila u neočekivanu seriju osvajanja zlatnih medalja. Ovde delim fotografije sa uzbudljivih takmičenja tokom godina, a tu je i moja neverovatna rivalka Kira Ivanova iz Sovjetskog Saveza i Rozalin Samers iz SAD-a. Rozalin je postala moja divna prijateljica i zabavna "polusestra" u mom filmu "The Iceprincess". Tu je i slika sa mojim trenerom - gospođom Muler", napisala je Katarina.

Vitova je tada napravila iznaneđenje - malo ko je očekivao da će neku ispred nosa "preoteti" titulu favorizovanoj Amerikanki Rozalin Samers. Ali, lepa Nemica, sa samo 18 godina, uspela je da izvede tri trostruka skoka u slobodnom programu, što do tada nikada ranije nije bilo viđeno u ženskom klizanju.

katarina vit
MARK CARDWELL / AFP / Profimedia 

Pobeda u Sarajevu bila je samo uvertira u sve ono što će Katarina uraditi na klizačkoj sceni u godinama koje će doći. A ona je zagospodarila ledenim pločama širom sveta - bila je evropska šampionka pet puta uzastopno, a svetsku titulu je uzela na četiri od narednih pet prvenstava. Na Olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine odbranila je olimpijsko zlato u umetničkom klizanju. Nije ni čudo što su je prozvali "vatra na ledu".

Zajedno sa peharima, ona je pomerala granice akrobatike i gracioznosti u takmičenjima, ali i scenskog nastupa - puno pažnje je posvećivala izboru kostima koji su uvek bili atraktivni i provokativni. Sve to doprinelo je da muškarci širom sveta vide u Katarini oličenje savršene žene - uzdisali su za njenim prelepim licem i izvajanim telom, a činjenica da je uz to i talentovana i uspešna davala joj je auru superžene.

katarina vit
AWAIS / Pacific coast news / Profimedia 

Magazin "People" ju je dve godine zaredom (1991. i 1992. godine) uvrstio među 50 najlepših ljudi na svetu. Krajem 90-ih ova brineta se fotografisala i za kultni magazin "Playboy", a koliko je zapravo bila poželjna svedoči činjenica da je to drugi najprodavanijiji broj još od prvog broja, kada je naslovnu stranu krasila Merilin Monro.

Nakon što je klizaljke okačila o klin, ona se posvetila šoubiznis karijeri koja joj je takođe išla od ruke - imala je nekoliko epizodnih uloga u filmovima, a okušala se i u ulozi voditeljke, ali i kao spisateljica. Objavila je knjige "Only with Passion", i "Healthy and Fit with Kati Witt", ali iako joj je na poslovnom planu sve išlo od ruke, po pitanju ljubavi, nije bila ista priča.
Uprkos neprikosnovenoj slavi i lepoti i podužem spisku ljubavnika, Katarina nikada nije uplovila u bračne vode.