Britni Spirs (39) izgubila je decu, sama je obrijala glavu pred paparacima i završila na odvikavanju i u psihijatrijskoj bolnici. Odluka da njen otac preuzme staratelstvo nad njom i njenom imovinom činila se logičnom.

Krajem 2008. godine, sud je odobrio da Džejms 'Džejmi' Spirs (68) i advokat Endru Volet imaju potpunu kontrolu nad svim aspektima pevačicinog života.

Lagani oporavak

Isprva je starateljstvo bilo zamišljeno kao "hitna intervencija" i trebala je da bude privremena. Iako se to nije dogodilo, nego se ono proteklo na dugih 13 godina, činilo se da funkcioniše. Britni je ponovo našla stabilno tlo pod nogama, a advokat je opisao kako se radi o 'hibridnom poslovnom modelu', a ne istinskom staranju.

britni spirs
Youtube 

Spirs je sve do 2019. objavljivala novi album svake dve do tri godine, lansirala liniju odeće i parfema, održavala koncerte i išla na turneje. Uz sve to je dugo bila u žiriju u američkoj emisiji "The X Factor". Sve u svemu, njen život se ustalio.

- Starateljstvo pomaže Britni u donošenju poslovnih i životnih odluka, jer sama to ne može - rekao je njen menadžer jednom prilikom.

Volet je čak rekao da je 'sprečio više stotina ljudi' koji su radili sa Spirs u njihovim namerama da joj daju drogu ili je finansijski unište.

Nešto je trulo u Britninom starateljstvu

I dok je slika koju je predstavljala Britni bila ona savršena, neki su već 2009. smatrali da je staranju davno prošla "rok trajanja", posebno jer je trebalo da bude privremeno. Iste godine je web stranica koju su vodili obožavatelji započela pokret #FreeBritney.

dzejmi spirs
printscreen/youtube 

Jedan advokat je rekao kako je već u 2009. pokušao da okonča starateljstvo, ali da su uveti zabranili Britni da ga zaposli. Mnogi su pravnici i stručnjaci rekli da su primetili da je cela ta priča neobično, jer je Britni bila mlada. Inače su takva staranja namenjena osobama s demencijom ili drugim težim bolestima.

Svi koji su već tada stali iza ideje #FreeBritney morali su da čekaju celih deset godina pre nego što su dobili ikakvu naznaku da to nije samo teorija zavere.

free britni
Chelsea Lauren / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Početak zakonske borbe

Godine 2019. Britni je pauzirala svoju karijeru i odlučila da provede neko vreme u bolnici, zbog problema s mentalnim zdravljem. Tada je tvrdila kako se teško nosila s time da se Džejms Spirs bori s po život opasnom bolesti. Neki su se njeni obožavatelji zabrinuli da bi iza te odluke moglo biti više toga.

Džejms podndeo je zahtev da se njegovo starateljstvo proširi na još 10 država, a nakon toga Britni zahteva da se sve ukine. Tako započinje natezanje po zakonskom osnovu, koje još uvek traje.

Iste godine se od cele priče udaljava advokat Volet, navodno jer se on i Džejmi nisu slagali oko daljih detalja starateljstva. Privremeno se i Džejmi udaljava, jer Britnin bivši muž ponosi policijsku prijavu protiv njega, što dovodi do istrage o zlostavljanju dece. Iako optužbe nisu podignute, Spirs je na kraju svega bio bogatiji za dve zabrane prilaska svojim unucima.

britni spirs
RAAK / Backgrid USA / Profimedia 

Iste godine Džejms se upušta u još jedno suđenje i jednu od blogekri iza #FreeBritney tuži za klevetu.

Zahuktavanje i javno suđenje

Ceo proces prekidanja ili produživanja starateljstva nastavlja se 2020. godine. Britni zahteva da se njen otac u potpunosti ukloni, ali sud staje na stranu Džejmsa i tako je staranje nad njom produženo 4 puta u 2020.

Početkom 2021. godine objavljen je dokumentarac "Framing Britney Spears" koji je stavio još veću lupu na celu situaciju i umnožio broj ljudi iza #FreeBritney. Spirsin novi advokat Sejmjuel Ingam rekao je kako je #FreeBritney 'daleko od teorije zavere'.

free britni
Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

U isto vreme advokati njenog oca ponavljaju kako joj je njegovo nadgledanje njenog života pomoglo da dosegne svoje bogatstvo i slavu. Premda je istina da je tokom godina Britni dosegla vrednost od 60 miliona dolara, prema zadnjim podatcima njen otac je godišnje od staranja zaradio 128.000 dolara.

britni spirs
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Sve je došlo do javnog suđenja. Britni je svoj iskaz dala u sredu, 23. juna i s advokatom nastavlja da se bori za slobodu. Tvrdi kako joj je život bio u potpunosti kontrolisan i da je žiela u strahu.

Neki su dokumenti otkrili da joj je starateljstvo, osim finansija i karijere, kontrolisao i boju kuhinjskih elemenata, pa čak i vrstu kontracepcije koju koristi. Hoće li sud prevagnuti u korist Britni ili njenog oca pitanje je na koje se odgovor još ne zna.