Praktično svaki put uoči premijere novog filma o tajnom agentu Džejmsu Bondu pod kodnim imenom 007, sprovodi se obimna anketa koja za cilj ima da utvrdi koji je glumac najuspešnije interpretirao ovog popularnog operativca britanske tajne službe. Ovoga puta laskavu titulu je poneo Šon Koneri, iako bi, po svemu sudeći, upravo on (u svojim najboljim danima) najteže prošao testove za pristupanje tajnoj službi.

U ogromnom istraživanju Radio Tajmsa učestvovalo je više od 14.000 ljudi i kroz nekoliko krugova glasanja nepobitno je utvrđeno da je prvi Bond (Koneri je igrao u Dr No 1962. godine) ujedno i najbolji. Posebno je interesantno što se u finalu sa Šonom, koji je bonda igrao šest puta, nisu našli ni njegov "večiti rival" Rodžer Mur (7 Bondova), niti najnoviji 007, Denijel Krejg (5 Bondova), već Timoti Dalton, koji je tajnog agenta igrao svega dvaput. Pored toga, čak je i zaboravljeni Džordž Lejzenbi učestvovao u anketi s ponekim glasom publike, dok Pirs Brosnan nije dobio ni jedan jedini glas. Razlog tome je verovatno strahovit pad popularnosti Bonda u vreme kad ga je on igrao.

Ipak, kao i uvek kad je reč o širokoj publici, teško je ne postaviti pitanje: Šta je, zapravo, bio kriterijum?

Kad gledamo film, isto kao i kad čitamo knjigu, želimo da se upustimo u neku priču i u nju poverujemo da bismo je doživeli. Po tome, trebalo bi da najbolji Bond bude onaj koji je najuverljiviji kao pripadnik tajne službe. A teško da bi to bio Koneri.

Za početak, ovaj škotski glumac je previše visok. Operativci za rad na terenu u tajnim službama, između ostalog, treba da imaju sposobnost da ostanu neprimetni u gomili, što je sa njegovih 190cm prilično teško. Druga stvar je to što osoba koja se bavi ovakvim poslom mora da ima "asertivan" nastup, što znači da svojom pojavom ne ugrožava onog s kim pregovara, niti da deluje inferiorno. Konerijeva ramena, obrve, visina i izgled Mistera Univerzuma iz 1950. godine, pak, ugrožavaju drugu stranu na svim poljima. I kao treće, njegov "mangupski" poluosmeh je nešto što nikako ne uliva poverenje, a ono je od ključnog značaja za obavljanje špijunskog posla: da biste nekom poverili informaciju, morate da mu verujete, a sa tipom koji se zagonetno osmehuje to nikako nije slučaj.

U stvarnom životu, od svih Bondova "najšpijunskije" svakako izgleda Denijel Krejg, čak i kad se izuzme činjenica koliko liči na Vladimira Putina, koji je zaista veći deo svog radnog veka proveo kao špijun. Kao prvo, visok je 178, što ga u gužvi čini potpuno nevidljivim. Dalje, ima izraz lica ozbiljan kao smrt, što uliva poverenje. Treće, ima građu profesionalnog MMA borca, što podrazumeva snažne noge i kor, i čini ga sposobnim za čuvena 4P: da pogura, povuče, pobije se i pobegne.

Međutim, sve to nije bitno publici. Bond je, sada je to sasvim očigledno, više bio eskapistička reklama za neki drugi život, nalik televizijskoj reklami, u kom se piju skupa pića, voze brza kola i keš pljušti na sve strane. Zapravo, Koneri verovatno jeste najzgodniji Bond svih vremena, što suptilno otkriva da je u 14.000 glasača ženska populacija bila u apsolutnoj većini. Uostalom, zar filmove ne gledamo da bismo uživali?