Leto samo što nije počelo, ali to ne žnači da nam kretori serije ne pripremaju neka nova iznenađenja u kojima ćemo uživati u toku predaha od vrućina.

Istinski ljubitelji serija sigurno će izdvojiti trenutke za opuštanje uz neki od atraktivnih naslova na streaming platformama.

Tim pre što su nam omiljeni servisi ovog meseca pripremili nekoliko odličnih poslastica, do čijih premijera mnogi bukvalno odbrojavaju dane. U nastavku smo izdvojili neke od naslova koji trenutno privlače najveću pažnju, za koje smo sigurni da ćete pogledati u jednom dahu,  a većina ih se bavi ženskim pričama.

"Ptičice" (Little Birds), 6. jun Starz

Džuno Templ (Keli iz serije "Ted Lejso") igra glavnu ulogu u kratkoj seriji, baziranoj na erotskim pričama Anais Nin. Templ igra njujoršku naslednicu Lusi Savaž, koja živi u Maroku 1955. godine. Lusi je napustila svoju disfunckonalnu porodicu i rešila da započne novi život sa suprugom Hugom.

Ipak, Hugo nije zainteresovan da provodi vreme sa svojom suprugom. Odsustvo muža i njegovo nezanimanje za njen život, dopušta Lusi da otkrije šta sve egzotični grad Tanger ima da ponudi, ali i da sklopi novo prijateljstvo sa domino damom Šerifom.

"Loki", 9. jun, Dizni Plus

Potekao iz Marvelovih filmova o Toru, Loki svakako nije prvi negativac koji je postao toliko popularan da je dobio svoju sopstvenu seriju, avanturu i samim tim, rehabilitaciju. Uz to, on ima dodatnu prednost jer iza ovog junaka ne stoji samo čitava nordijaska mitologija, kao neiscrpna inspiracija, već i velike kompanije kao Marvel i Dizni.

Tom Hidlston reprizira glavnu ulogu iz filmskog serijala, a u ostalim rolama našli su se Sofija Di Martino i Oven Vilson.

Radnja počinje tamo gde je "Osvetnici: Kraj igre" (Avengers: Endgame, 2019) stala. Nakon što je ukrao Teserakt, Loki se pridružuje misterioznoj birokratkosj oraganizaciji koja postoji unutar prostora i vremena i koja zapravo kontroliše protok vremena. Oni mu daju izbor - ili da njegovo postojanje bude izbrisano, ili da im pomogne da poprave protok vremena i zaustave mnogo veću pretnju. Loki se odlučuje za drugu opciju i kreće na put kroz alternativnu istoriju čovečanstva.

"Fizički" (Physical), 18. jun, Epl TV+

Šila Rubin je nezadovoljna domaćica koja se bori sa slikom koju ima o sebi i potrebom da bude dobra žena i majka. Na tom putu Šila otkriva da od svega što mrzi u svom životu može da pobegne bar na kratko - i to u svetu aerobika.

Od žene koja ne zna šta će sa svojom sudbinom, do one koja deli životne savete drugima, Šilino putovanje i njena priča smešteni su u San Dijego 1980-ih godina.

 "Slatki zub" (Sweet tooth), 4. jun, Netfliks

Radnja na prvi pogled deluje kao da je iščupana iz dnevnih novina - svet mori strašna bolest, politički štrajkovi, ekonomija je pred kolapsom... No ono što nam korona, srećom, nije donela jesu hibridi, pola-ljudi, pola-životinje, koji odjednom počinju da se rađaju širom planete. Jedni ovu novu vrstu posmatraju kao čudo, dok drugi, očekivano, žele da ih unište.

U centru priče nalazi se Gas, dečak koji na glavi ima jelenske rogove. Nakon što je prvu deceniju života proveo skriven u šumi, Gas postaje prijatelj sa usamljenom lutalicom Džeperdom. Zajedno oni doživljavaju neverovatnu avanturu dok putuju predelima nekadašnje Amerike, tražeći odgovore o Gasovom poreklu, Džeperdovoj prošlosti i pravom značenju doma. Gas istovremeno upoznaje bogati, ali opasni svet koji vreba van njegove šume, a koji je mnogo kompleksniji nego što je ikada mogao da zamisli.

"Lisina priča" (Lisey’s Story), 4. jun, Epl TV+

Ova mračna i dirljiva priča smeštena je u ruralne predele Mejna i bazirana na romanu Stivena Kinga, koji aktivno učestvuje u njenoj adaptaciji. Lisi Landon (igra je Džilijen Mur), udovica čuvenog pisca Skota Landona, najzad je rešila da se pozabavi zaostavštinom svog pokojnog muža. Dok prečešljava njegove rukopise i memorabilije, preplavljuju je osećanja i uspomene na njihovu ljubav i zajednički život. U isto vreme, Lisina sestra Amanda doživljava nervni slom, a jedan poremećeni obožavalac preti Lisi da će je ubiti ukoliko mu ne preda sve Skotove rukopise.

King se u svojim pričama često bavi fizičkim manifestacijama abstraktnog, idejom da je nečija greška, tuga ili kajanje mogu da se otelotvore, da povrede druge, ne samo na psihološkom nivou. "Lizina priča" spada u tu kategoriju. Ona je prepuna scena porodilčnog zlostavljanja i samopovređivanja koje imaju za cilj da naglase neizbežnu prirodu prošlosti. Reditelj Pablo Larain oživljava te scene u živopisnoj i uznemirujućoj formi.

"Sarina republika" (The Republic of Sarah), 14. jun, CW

Kada moćna rudarska korporacija otkrije nove zalihe u Grejloku, malom gradu u Nju Hemširu, kreće agresivna kampanja. Oni žele da ubede ljude da im prodaju svoje kuće i napuste grada. Srednjoškolska nastavnica Sara Kuper odlučuje da im kaže "ne". Štaviše, Sara kreće u borbu, odlučna da im ne dopusti da unište njeno rodno mesto, samo da bi se neka kompanija dodatno obogatila.