Jedno je bilo i ostalo isto - za Bondove devojke uvek su se birale vanserijske lepotice.

Takva je upravo bila Brit Ekland, Šveđanka koja se proslavila ulogom u filmu"Čovek sa zlatnim pištoljem". Agenta 007 je igrao Rodžer Mur, ali svu pažnju ukrala je plavokosa, plavooka lepotica koja je preko noći postala seks-simbol sedamdesetih i jedna od najslikanijih zvezda tog vremena.

Na njenu milu pojavu, prćast nos, savršeno pune usne i manekensku građu retko ko je mogao biti ravnodušan, a žene su težile da izgledaju poput nje.

Međutim, u brojnim intervjuima priznala je da iako je i sama glumila zavodnicu, u mladosti nije bila zadovoljna svojim izgledom.

- Sada vidim svoje fotografije na internetu i jasno mi je da sam bila prelepa, ali tada nisam videla sebe na taj način. Kada sam bila mala, bila sam gojazna, i od tada sam bila nesigurna i nezadovoljna svojim izgledom - rekla je ona, i otkrila da su je u školi često vređali, jer je imala "ružne zube i klempave uši".

brit ekland u mladosti
BONNIERS / AFP / Profimedia 

Mada joj je ponuđena velika uloga u Holivudu, zahtev producenata da se podvrgne estetskim operacijama nije pomogao mladoj glumici da ukloni svoje nesigurnosti.

- To nisam želela ja, već ljudi iz filmskog studija - tvrdi bivša Bondova devojka, koja je nedavno za Platinum magazin govorila o estetskim zahvatima kojima se podvrgla i zbog kojih joj je, kako je formulisala, "prirodna lepota ukradena".

brit ekland u mladosti pre operacija
Globe Photos / Zuma Press / Profimedia 

- Ti zahvati su mi uništili lice i ceo izgled. To je najveća greška koju sam ikad napravila i kajem se zbog toga - rekla je slavna glumica koja danas ima 78 godina.

Ona je, kako kaže, otišla kod estetskog hirurga u Parizu koji joj je predložio "eksperimentalni" filer pod imenom Artekol, koji se pravi od jedne vrste kolagena. Bilo je to, kaže, pre skoro trideset godina. Od tada, redovno pokušava da se različitim tretmanima i injekcijama reši tog filera i rastvori ga, ali bez uspeha.

Brit je inače 2008. godine ušla u sukob sa Nikol Kidman kada je izjavila da je "fatalno kada glumice koriste Botoks".

nikol kidman
printscreen/youtube 

- Sećam se da sam je gledala u filmu "Cold mountain" i shvatila sam da koristi botoks. Lice joj nije pokazivalo nikakvu emociju, bila je kao lutka. Zašto bi bilo ko, naročito glumica, to želeo - kaže Brit.

Ona kaže i da tek sada konačno prihvata koncept "dostojanstvenog starenja". U svojim pedesetim godinama, Brit se podvrgla plastičnim operacijama zbog kojih se sada kaje.

brit ekland danas
Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia 

- Više ne idem pod nož, čak ni ne koristim botoks. To sam radila u veoma traumatičnom periodu svog života, ali sam prestala posle loše operacije na gornjoj usni. Stavili su mi previše toga u usnu i morala sam da gledam svoje užasne fotografije u novinama. Uništili su mi lice. Zbog toga dugo nisam mogla da se pojavim pred kamerama. Bilo mi je jako teško - priznala je Brit.

Danas, glumica se bori protiv nametnutih standarda lepote koje neretko promovišu druge poznate dame.

- Tek se sada osećam dobro u svojoj koži. Sada shvatam da se starenje dešava svima i da nema svrhe pokušavati da to izbegnemo - rekla je nekadašnja Bondova devojka u nadi da nikad više niko neće proći kao što je ona.