Kao bomba odjeknula je informacija da je nekadašnji miljenik žena, glumac Džo Lara, najpoznatiji po ulozi "Tarzana" krajem osamdesetih i početkom devedesetih, poginuo u stravičnoj avionskoj nesreći. Pored njega život je izgubila i njegova supruga Gven Lara, kao i još pet putnika pride koji su bili u istoj letelici.

Avion se srušio u jezero blizu Nešvila oko 11 časova ujutru, a još uvek nisu poznati uzroci nesreće.

Međutim, internet je sada preplavljen pitanjima ko će naslediti kontroverzni kult koji je osnovala Larina supruga, inače autorka knjiga "Weight down" zahvaljujući kojima je stekla ogromno bogatstvo i osnovala crkvu u kojoj je glavna parola "usmeriti ljubav umesto prema hrani, ka bogu".

gven lara dzo lara
printscreen/youtube 

Zapravo, priča oko Gven Lare nije ni malo naivna i bezazlena kao što se čini na prvu loptu. Jer, iza "slatkice" sa pričom o gojaznosti koja je trajala celog života, sve do "otkrovenja", a potom telesne i duhovne transformacije, i navodno neprofitne organizacije od koje je sve zarađeno išlo državi i onima koji nemaju, zapravo se krije daleko mračnija priča.

Gven je, kako je u brojnim intervjuima priznala, ideju za knjigu, a potom i crkvu, dobila tako što je gledala dokumentarac o holokaustima u Drugom svetskom ratu.

Tvrdila je da je podršku za svoje ideje - posebno za svoje uverenje da genetika ne igra ulogu u gubitku kilograma - pronašla gledajući izgladnjivanje Jevreja u nacističkim koncentracionim logorima.

"Kako su u Holokaustu svi ti ljudi postali stvarno mršavi? Jeli su manje hrane", rekla je Lariju Kingu za CNN.

Tokom tog istog intervjua, umanjila je profitnu prirodu svoje crkve.

"Ovaj novac, polovina ide vladi, druga polovina ide da bi se pomoglo nekome kome je ta pomoć potrebna", rekla je Kingu.

Tokom 2003. godine, provlačili su se navodi da Gven sebe smatra prorokom.

Tada je u intervjuima na pitanje da li smatra da je "prorok" odgovorila: "Ne znam kako da nazovem svoj poklon. Još uvek se mučim sa tim, ali to mi govore godinama".

Nakon toga pokrenula je "društvo otpadnika", odnosno "crkvu otpadnika", a tada su se ponovo pojavile optužbe da vodi kult. Zapravo su se pojavili snimci u kojima Lara preti nekim sledbenicima.

"Nisam na ovoj poziciji jer trpim vaše neposlušnosti. Mogu jednom da vas ispravim, ali ako moram da dođem do vas, onda ste zaista u nevolji", upozoravala je Lara neke od sledbenika.

Međutim, iako se isprva crkva činila više kampom za mršavljenje, određeni postupci su potpuno prešli granicu. Zapravo se 2003. godine našla pred ozbiljnim otpužbama da je svojim učenjem dovela do smrti deteta.

gven i dzo lara u njihovoj crkvi
printscreen/youtube 

Tada su je sa "NewsChannel 5 Investigates" pitali da li se zalaže za zatvaranje dece na duži vremenski period kao vid kazne, na šta je ona odgovorila: "Ne zalažemo se za njihovo zatvaranje na bilo koji vremenski period".

Međutim, to nije bilo potpuno istina jer je tada isti kanal došao u posed snimaka na kom je Gven pohvalila majku nakon što je učinila upravo to. "To je čudo. Imate dete čije ponašanje je išlo od bizarnog, pa sve do kontrolisanog. Tako da hvalim Boga".

Međutim, roditelji Džozef i Sonja Smit, konačno su osuđeni za ubistvo svog deteta. I pored svih dokaza da je direktno uticala na roditelje koji su se slepo vodili učenjima i savetima Gvenove, do samog kraja kontroverzna spisateljica nije želela da se izvini.

gven lara dzo lara
printscreen/youtube 

Na pitanje da li je nehotice podstakla zlostavljanje dece, insistirala je da ona to nikad nije radila.

Gven Lara je pre Džoa bila udata 4 puta, a iz prvog braka imala je dvoje dece. Sa Larom je 2018. stala na "ludi kamen", a spektakularno venčanje bilo je održano baš u njihovoj crkvi. 

Sada će celu priču nastaviti da vodi Gvenina ćerka, a u nesreći je poginuo i njen suprug. Povodom cele situacije izjavila je da je sve što se desilo božija volja, i da je njena dužnost da nastavi majčino nasleđe.