SAMOPOUZDANJE UTIČE NA VEZU: Da li je nisko ili visoko samopoštovanje opasnije po odnos sa vašim partnerom?

Ukoliko imate problem sa niskim ili previsokim samopoštovanjem koje se odražava u vašoj vezi, pokušajte da balansirate malim trikovima.

Shutterstock

Sigurno ste nekada osetili da previsoko samopoštovanje uništava vašu vezu ili obrnuto, izluđuje vas što je ono jako nisko. Pamtite li koliko je dobar osećaj kada se osećate privlačno i svesni ste da samo ako želite, možete da osvojite osobu koju zamislite?

Taj osećaj moći mnogo znači za samopouzdanje i samopoštovanje. Osnažuje vam svest da imate izbor i da uvek birate svog partnera, svoju vezu, zato što je to ono što vam je najvažnije.

Freepik/freepic.diller 

Nisko samopoštovanje vas sprečava da u odnosu tražite ono što vam je potrebno i da postavite granice za ono što ne želite. Ne verujete da imate dovoljno snage za to ili da to zaslužujete i strahujete da ćete izgubiti partnera, pa prihvatate i ono što vam ne odgovara i pravite kompromise i ustupke koji vam ne prijaju.

Nagomilavate nezadovoljstvo i udaljavate se od partnera

Visoko samopoštovanje vam omogućava da budete asertivni, da se na pravi način zalažete za sebe, postavljate granice i tražite ono što vam je potrebno. Izražavanje svesti o svojoj vrednosti deluje povratno – zadobijate poštovanje koje zaslužujete, jer pokazujete da ga već imate i da nećete praviti ustupke koji unižavaju vašu vrednost.

Nisko samopoštovanje dovodi do laganja i prećutkivanja

Želite da ugodite partneru i krijete svoje misli i osećanja da biste izbegli sukobe i nesuglasice, piše Wannabe. Partner vas možda i ne poznaje dobro – zato što niste otvoreni, povlačite se i ne pokazujete svoje pravo lice. Tako se sukobi niti izbegavaju, niti rešavaju, već samo produbljuju jaz u odnosu.

Visoko samopoštovanje vam omogućava samoizražavanje

Možete da izrazite svoje misli i osećanja, da pokažete svoju ranjivost i svoje slabosti bez straha, sa željom da se zaista povežete sa partnerom i da budete u svakom trenutku ono što jeste. To je jedan od bitnijih kvaliteta zdravih i trajnih odnosa.

Nisko samopoštovanje je samodestruktivno

Nedostaje vam uverenje da zaslužujete da se prema vama postupa sa ljubaznošću i poštovanjem. Prečesto i predugo tolerišete loše i toksično ponašanje drugih.

Visoko samopoštovanje je svest o svojoj vrednosti

Osećate da zaslužujete poštovanje i pažnju. I kada ste sigurni u svoju vrednost, lako vam je da se i prema drugima odnosite onako kako želite da se oni odnose prema vama.

Shutterstock 

Nisko samopoštovanje je odbojno

Zračite potrebom i očajanjem – ta treperava i rasplinuta energija se oseća i prosto odbija, kao repelent.

Visoko samopoštovanje je privlačno

Kada zračite samopouzdanjem, privlačni ste. Partner vas ceni i uviđa vašu posebnost i shvata da ne sme da vas uzima zdravo za gotovo, da vas ne bi izgubio.

Nisko samopoštovanje daje zamah strahu

Strahujete da pokažete svoju ranjivost, strahujete od bliskosti i intimnosti, strahujete da će vas druga osoba „razotkriti“, da nećete ispuniti njena očekivanja, da ćete ostati sami.

Visoko samopoštovanje omogućava samoprihvatanje

Prihvatate svoje vrednosti i slabosti, ne brinete zbog nesavršenosti i lako vam je da pokažete osećanja. Autentični ste, a to produbljuje vašu povezanost sa partnerom.

Više samopouzdanja – manje drame u odnosima

Ako se ne plašite gubitka i ranjivosti, verujete u sebe, prihvatate bliskost, zauzimate se za sebe i ne strahujete od sukoba, lako ćete komunicirati i rešavati probleme u odnosima bez mnogo drame i naboja.