Da se razumemo odmah na početku - nije da se nama ženama svet vrti oko muškaraca, ali morate priznati da smo sve mi makar jednom u životu pokušavale da se "dodvorimo" suprotnom polu

Ako niste - blago vama, ali evo, priznajem, ja jesam. I kada smo kod toga, da se malo nasmejemo, čini mi se da mi kosa ni dan-danas, više od 15 godina kasnije, nije oprostila to farbanje u crveno, da bih se dopala dugokosom rokeru, inače top frajeru, koji je komponovao pesme i svirao, a pogađate, najčešće su teme bile "mistične crvenokose 'ribe', zavodnice". 

Pesmu sam dobila, ali i mini traume, (ovo je kao moj pokušaj da se (kao) pohvalim da sam bila hot kao mlada), ali to je priča za neki drugi put. Ipak, nakon toga nikad više nisam pristala da menjam sebe zarad te druge strane. Siže - možemo da rastemo zajedno, i tu povlačim crtu, ali bilo šta drugo ne dolazi u obzir. 

Međutim, samo zato što sam ja neke lekcije naučila na vreme (druge sam omanula, odmah da vam kažem, ali ni to nije tema sada), ne znači da su i svi drugi. Nažalost, dobar deo mojih drugarica i poznanica, i dalje na sve načine pokušava da se dopadne drugoj strani, odnosno da postane "ta" koju će želeti, juriti i slično. 

I nisu jedine. Sudeći po društvenim mrežama, jedno od glavnih pitanja trenutno, s obzirom da je "mesec ljubavi" je upravo to - kako se dopasti muškarcima

Pa onda imamo jednu stranu koja tvrdi da "tipovi vole 'napucane', doterane", drugu koja kaže da se ceni "kada je neko drugačiji, nedostupan", ali i one što savetuju da "samo budeš glupa i da klimaš glavom".

Kakve žene vole muškarci.
Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Čini se da je akcenat za mrvu više na fizičkom izgledu i šta u tom smislu imate da "ponudite", iako je bitno napomenuti, da niko od nas nije isti, niti nam se iste stvari dopadaju, te ono što se sviđa jednoj strani, ne znači da će "leći" i drugoj. 

Baš iz tog razloga, zanimalo me je da li postoji neki univerzalni odgovor na pitanje "kakve se devojke dopadaju muškarcima". Da li postoji nešto što povezuje i one što "kidaju" na napucane plavuše, mistične crnke, "pametnice", umetnice i one, uslovno rečeno "prosečne". 

Odgovor sam potražila od AI, odnosno veštačke inteligencije, te sam tako testirala nekoliko chat AI sistema, postavivši upravo to pitanje. 

Pitala sam AI za muško-ženske odnose.
Pexels/Karolina Grabowska 

Iako sam na par mesta dobila generičke odgovore, jedan me je sasvim oduvao, jer gađa u samu srž. No, pre toga sam morala da iznova i iznova čitam liste "specifikacija" koje, poput lutkica na baterije, treba da imamo, a koje glase:

Smisao za humor: Muškarci cene žene koje imaju dobar smisao za humor i mogu da ih nasmeju. Ovo može uključivati stvari kao što su sposobnost da nađete humor u svakodnevnim situacijama, sposobnost da se smejete sami sebi i da imate brz mozak.

Zajednička interesovanja: Muškarce privlače žene koje dele njihova interesovanja i hobije. Ovo može pomoći u podsticanju dublje veze i učiniti zajedničko vreme ugodnijim.

Strast: Muškarce privlače žene koje su strastvene za svoja interesovanja, bilo da su to njihova karijera, hobiji ili lična uverenja. Ovo može uključivati stvari kao što su žestoka posvećenost svom poslu, čvrsta mišljenja i spremnost da se zalažu za ono u šta veruju.

Empatija: Muškarci cene žene koje su empatične i koje mogu da razumeju onokroz šta prolazi druga strana. Ovo može uključivati stvari kao što su sposobnost da se stavite u kožu drugog, da budete dobar slušalac i da budete podrška u teškim vremenima.

Pozitivnost: Muškarce privlače žene koje imaju pozitivan pogled na život. Ovo može uključivati stvari kao što su biti optimista, imati stav "mogu to" i biti u stanju da nađete svetlo na kraju tunela u teškim situacijama.

Komunikacija: Muškarci cene žene koje su dobri komunikatori i umeju da se izraze jasno i iskreno. Ovo može uključivati stvari kao što su sposobnost da artikulišu svoje misli i osećanja, spremnost da slušaju povratne informacije i slično.

Dakle, sudeći po odgovoru AI, moramo da budemo stereotipne žene - da muškarce razumemo, da sa njima redovno pričamo, volimo ono šta oni vole, da budemo one koje ih vade iz problema, da smo strastvene, i da im se smejemo kao lude Naste na loše viceve.

Pročitajte još: "PRONAŠLA SAM MUŽEVE DRUGARICA NA TINDERU! Kada sam im prijavila, odgovor me je šokirao - zar smo toliko jadne postale?"

Iskreno, odgovori ovog tipa blago su me iznervirali, i pomišljala sam da odustanem uz misli, "brate AI, pa i ti me izneveri", ali sam ipak veštačkoj inteligenciji dala još jednu šansu i iskreno - drago mi je da jesam, jer je odgovor sve što je trebalo da čujem i ja, i vi i moje drugarice, i vaše prijateljice, i sve naše koleginice, sestre, mame... 

Poslednji u nizu koji sam čekirala bio je ChatGBT, i upravo sam tu, i to sasvim slučajno, dobila "šamar istine" koji mi se baš, baš dopao. 

Pitanje je bilo isto, (doduše, pitah na engleskom), a ChatGBT mi je dao boost koji, verujem, treba svima nama. 

ChatGbt odgovor na pitanje šta muškarci vole.
Wanted 

- Reci mi kakve devojke muškarci najviše vole?

ChatGPT: Preferencije se razlikuju među pojedincima i ne postoji jedinstven odgovor. Ljude privlače različiti kvaliteti, kao što su ličnost, interesovanja i vrednosti. Od suštinskog je značaja da budete svoji i da se usredsredite na kvalitete koji vas čine srećnim i samopouzdanim.

Međutim, iako je ovaj odgovor znatno bolji od prethodnih, takođe AI generisanih, dočekalo me je malo iznenađenje kada sam izlazila iz aplikacije. Baš tu, stajalo je jednostavno: "Devojke: Budite to što jeste"

ChatGBT odgovor Devojke budite to što jeste
Wanted 

U vreme kada se manje-više svi trudimo da budemo ono što nismo, da svoje živote prikažemo boljim na mrežama - da smo uspešniji, sa više novca, da nam je svaki dan žurka, da nam brakovi pucaju od ljubavi, da smo svi u fantastičnim vezama... dok popravljamo puder nakon još jedne ture plakanja, a sve zbog fotke zbog koje će drugi misliti kako smo super, jedno - budi to što jesi, veliko je kao planina. 

I najteže. Činjenica je da onog trenutka kada dopustite sebi da budete to što jeste (jer neretko smo uglavnom mi ti koji blokiraju sami sebe), mnogo toga može da krene po zlu, ali i da se otvore mnoga vrata.

Trenutak kada birate da iskažete svoje mišljenje, možda će završiti neka prijateljstva, ali će vam i dovesti ljude koji vas cene zbog iskrenosti. 

Kada krenete da radite stvari koje vi volite, umesto fokusa samo na one stvari koje vaš partner voli, može značiti svađu u odnosu, možda i raskid ako shvatite da ste različiti, ali i sreću jer ste našli vaš lični komad neba i nešto što vas same čini srećnim i potpunim. 

Kada birate da prekinete toksičan odnos, to može značiti slomljeno srce i mnogo suza, možda i dug period samoće, ali i priliku da upoznate nekoga ko će zaista da vas ceni. 

Trenutak kada vam je bitnije da ste srećne zbog odraza u ogledalu gde ste to što jeste, je moćniji nego "fake" verzija koju ste izgradile zbog osmeha druge strane kojoj je samo bitno da vas, poput lutkice u izlogu, pokaže drugarima.  

I da se razumemo - "budi to što jesi" nije lako sprovesti u delo, i sigurno nosi sa sobom mnogo toga lošeg, ali na kraju dana, donosi i nagradu, jer kada danas-sutra nađete tu neku osobu koja vas voli baš takve kakve jeste, onda dobijate i pravu bajku o kojoj ste maštale. A ako je ljubav pokretač, onda nam treba samo ta, najčistija i najiskrenija.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Dragana sa bilbora šalje poruku ljubavi obožavaocima Instagram/karleusastar

Izvor: Wanted J. S.