Kada ljubav tražite na mrežama moguća su brojna iznenađenja, naročito ako u "ponuđenim" vidite one koji ne bi trebalo da su tu. Tako je sa W! redakcijom podelila iskustvo jedna Jovana (35) koja nam je otkrila da ju je potraga za dečkom na Tinderu koštala 2 prijateljstva. Ipak, jedna stvar se u njenom razmišljanju promenila zbog čega je celokupno iskustvo na kraju bilo dobra stvar, a njenu priču prenosimo u celosti. 

"Nikad nisam bila tip koji je mislio da će doći u godine kada će morati da traži dečka po mrežama za upoznavanje. Zapravo, nekako sam od toga zazirala. Ali iskreno, više mi je bila muka od toga da budem sama, a nisam baš tip za izlaske. 

Jedna devojka je otkrila svoje iskustvo sa Tinderom.
Unsplash/Yogas Design 

Moje drugarice su sve udate, većina ima i dečku, i iako o svemu tome za sada još uvek ne razmišljam, falio mi je neko. Znate ono... da se ne vraćam u prazan stan. Muka mi je od toga. Zato sam prelomila i rekla sebi - Jovana, ideš na Tinder. Probaj, šta te briga, uvek možeš da izbrišeš sa telefona. 

I tako je i bilo. Instalirala sam aplikaciju i malo guglala kako se to koristi, okačila par svojih slika i krenula u potragu za "gospodinom pravim". A na Tinderu - svega i svačega - od parova koji traže treću osobu, do klinaca, "ozbiljne gospode"... do onih koji su samo za šeme i to im, onako bez blama, stoji na profilu. "Oženjen sam, ali sam za diskretno viđanje. Moguće i plaćanje. Jedini uslov, viđamo se kada ja to kažem", glasio je jedan od mnogobrojnih sličnih opisa koje sam videla na Tinderu. Fuj! 

Već sam htela da dignem ruke, a onda mi je drugarica koja je dečka našla upravo na Tinderu rekla da sačekam, da se algoritam sredi. Dobro, hajde i to da vidim. 

I zaista, sutradan je situacija bila nešto bolja. Izlazili su mi i neki okej ljudi, sa pojedinim sam se i match-ovala... malo se i kuckala... realno, a šta drugo i radim uveče sem što zveram u telefon. Ovako je makar zabavno! 

Devojka na Tinderu.
Shutterstock 

E, i znate šta - jedno sam primetila, na Tinderu sve biznismen do biznismena... uspešni, rek'o bi čovek, ubijaju se od para... a onda shvatiš da su to sve ono, fensi imena za prodavce, komercijaliste i slično... 

Zanimljivo je i što su mi iskakali i bivši momci... da li treba da kažem da sam odmah išla na dislike?! Ipak, zanimalo me, i jednom sam poslala "like", da bi mi odmah izašlo ono "match". Već sam pomislila da sam možda i pogrešila kada smo raskinuli jer je očigledno i da su oni meni poslali "signal" da im se još uvek dopadam, ali nije trebalo mnogo da shvatim zašto je to ogromna greška. 

Tako sam počela da se dopisujem sa svojim nesrećnim bivšim, da bismo ušli i u raspravu, a ja, onako besna, nisam mogla da trpim ista sran*a po 1000. put. I tako izađem iz konverzacije, besna, blokiram, i krenem da motam i listam Tinder samo da nađem bilo koga da "isperem" bljutav ukus koji sam imala u ustima nakon konverzacije sa bivšim, kad, imam šta da vidim. 

Izlazi mi slika muža drugarice. Zvaću je Ana, da bude lakše za priču. Elem, ako biste ušli na Anin Insta, njihov brak je gotovo idealan. To sve puca, grmi... letovanja, zimovanja, izlasci... slike s decom, ljubav cveta... svako malo poruke "živote moj", "moje sve"... da ne govorimo da mi je upravo Ana milion puta "zvocala" da mi je vreme da se udam, skrasim... eto, vidi kako je njoj lepo... Vidim Anči... muž ti na Tinderu, sa sve single statusom. 

Devojka je pronašla muža prijateljice na Tinderu.
Shutterstock 

Da se razumemo, posmilila sam da mu je to možda neki stari profil ili slično, sve dok nisam prelistala fotke i videla da mu je druga u nizu novija, bukvalno, od pre par dana. Doduše, sa fotke je isečena Ana i njihova ćerka. I ja šta ću, skrinšot... i reko' okej, nekako ću naći način da joj kažem.

Međutim, nikako da nađem način. Potrajala je moja agonija danima, a onda nov šok. Pronašla sam i muža druge drugarice i to baš bliske, neka njeno ime u ovoj priči bude Marija. Njen muž je doduše stavio status da je u braku i da traži "zabavu". Da li treba da vam kažem da je i Marijin suprug isto u fazonu - srećan brak, uspešan, ljudi im zavide... 

Međutim, od Marijinog muža mi je stigla i poruka - opa Jole, otkud ti ovde? Ja? Ja sam sama, mogu šta hoću, šta ćeš ti nesrećo. E ma ćuti, zezanje, nemoj da kažeš Mariji, ovo je ono... muška posla... sprdamo se, šta ti je... 

Međutim, i Marijin muž uredno kači nove fotke, baš kao i Anin. Razmišljala sam šta da radim i prelomila - ja ću im reći, pa nek' rešavaju. Uostalom, ja bih volela da znam da je situacija obrnuta. 

Prvo sam rekla Mariji, i iako joj nije bilo pravo, nisam imala utisak da ju je to nešto sad potreslo. "Vidi, znam za ja te njegove... ali na kraju dana, meni se vraća u krevet", rekla mi je i ostavila me u šoku. "Čekaj bre Marija, ali ti mi kažeš da znaš da te muž vara i da ima neke žene", rekla sam joj. "Ma jao što si naivna... to danas svi rade, šta je s tobom... baš me briga.. razlog više da mi kupi neke stvari... sad ga imam u šaci", rekla mi je. Na moje pitanje kako može da ljubi i spava sa osobom koja to radi sa drugima, rekla mi je rečenicu koja me je zatekla: "A šta da radim Jovana? Da se razvedem? Ko će me hteti sada? Sa detetom. Ja ne radim... neka radi on šta hoće, dokle god se meni vraća kući, dobro je". I tu je bio kraj konverzacije. A ništa bolje nije bilo ni sa Anom. 

Ana se nasmejala i rekla mi da sam luda i da ona sve zna. "Pa šta... muškarci ko muškarci... to svi rade. Šta bi ti, da ti muškarac bude veran? To ne postoji... u filmovima možda. Ali da, ti si dugo sama pa si zaboravila", kao iz topa je ispalila. 

Ja sam pokušala da joj objasnim da nije tako, i da ima normalnih muškaraca, ali Ana me je sasekla. "Vidi, on je mene oženio. Neka radi šta hoće, a ako neka od njih nešto pokuša, raščerupaću je". "Pa šta su ti one krive što je tvoj muž stavio da je single na Tinderu?", pitala sam je revoltirano. Oćutala je isprva, pa onda odgovorila: "Gledaj, možda si u pravu za njih, ali mene to ne zanima. Dokle god su pare kod mene, dobri smo. Nek' radi šta hoće. Ja imam dete, i da se razvedemo, ima da plaća". 

Tinder iskustvo.
Shutterstock 

Da li treba da vam govorim koliko sam bila u šoku? Moje dve dobre drugarice, jedne od najboljih, suštinski drugačije, a zapravo u biti iste dale su mi gotovo identične odgovore. Izostavila sam deo gde su me obe zvale glupačom jer verujem da postoje dobri muškarci, koji ne varaju i da nisu svi isti. 

Njima je bitnije da žive lagano, da im se plaća i ugađa, nego da sačuvaju dostojanstvo i da ne budu sa osobom koja im ne pokazuje mrvicu poštovanja, a onda ni ljubavi. 

Da izvinete, čim ti možeš da "ga" staviš u drugu ženu, i da drugu ljubiš pored one kojoj si se zavetovao na večnu ljubav, jasno je sve. A znate šta je najgore? Što sam, podelivši priču dobila slične reakcije i od drugih žena - pa šta, to su muškarci, svi oni varaju, samo nek' se on meni vrati... po sistemu, neću da talasam.

I razumem da je teško kada su deca u igri, ali kakav primer tim istim naslednicima dajete? Da je nešto okej sve dok se za to ne zna ili dok je javna tajna. Da je okej sve dok tata plaća? 

Evo ne znam, nisam pametna... ali stvarno nisam. Ali meni ovo nije normalno. 

Nakon svega, izbrisala sam Tinder, a te dve drugarice mi se baš retko javljaju. Ispalo je da sam im ja neprijatelj jer sam im rekla. Ja im rušim porodicu i mir. Ali njihovi muževi su sveci. Jer plaćaju račune. I putovanja. I "život bez briga". 

Izvinite, ali ja to ne mogu. Radije bih da ostanem sama. I iskreno, samo se pitam kada smo tako jadne postale da u 21. veku i dalje imamo stav "samo neka se on meni vrati". Opet smo robovi druge strane, patrijarhata. I okej ko to može, ali ja neću", završila je Jovana priču, a vaše mišljenje o ovoj temi pišite nam u komentarima. 

Bonus video:

Tinder prevara tiktok/papergurus