Romantične veze treba negovati i one zahtevaju puno rada. Od osiguravanja da se vaš partner oseća voljeno i shvaćeno do podele obaveza na način koji vas dvoje smatrate prikladnim, a u svemu je ključna komunikacija. Ako zanemarite ove stvari, može doći do preljube.

Prema mišljenjima nekih stručnjaka, psihologa i terapeuta, razlog broj jedan zbog kojeg žene varaju u vezama je što njihove emocionalne potrebe nisu zadovoljene.

"Emocionalna privrženost temelj je zadovoljstva u svakoj vezi. Žene žude za pažnjom, podrškom, ljubavlju i brigom. Kada te potrebe ostanu nezadovoljene, osećaju se frustrirano i iznervirano", kaže Lea Mekehon, savetnica i profesorka psihologije, i pojašnjava da je to zato što žene imaju tendenciju da pridaju veću vrednost ovom aspektu svoje veze.

"Muškarci često odustaju od problema kao što su nedostatak emocionalne privrženosti i nedostatak komunikacije, dok se najviše usredotočuju na fizičke potrebe", dodaje Lea.

Žene su sklone pravarama ako su zapostavljene od strane partnera
Shutterstock 

Postoji osam primarnih razloga prevare

Jedna studija iz 2017., objavljena u "Journal of Sexual Research", istraživala je razloge nevere, a u njoj je 495 ispitanika koji su prevarili svoje partnere zamoljeno da otkriju zašto.

Analizom njihovih odgovora pronađeno je osam primarnih razloga: ljutnja, samopoštovanje, niska predanost, jednokratni situacijski uzroci poput pijanstva, zanemarivanje, seksualna želja za osobom s kojom su varali, potreba za seksualnom raznolikošću i nedostatak ljubavi u primarnom odnosu.

Žene pravarama pridaju veću važnost od muškaraca
Cineliz / Allpix Press / Profimedia 

Istraživanje je pokazalo da žene u proseku imaju duže veze od muškaraca. Takođe je verovatnije da će priznati aferu svojim partnerima. Ako postoji problem - s emocionalnom povezanošću ili bilo čim drugim u vašoj vezi - za koji se bojite da bi mogao dovesti do nevere, najvažnije je razgovarati s partnerom.

"Ljudi ne čitaju misli. Ponekad našim partnerima treba podsetnik i "uputstvo" kako bi se brinuli za nas. Ispravno komuniciranje vaših potreba na asertivan način jedan je od načina da utičete na mogućnost da se one ispune", kaže Noel Benač, seksualna terapeutkinja, i dodaje da je ponekad problem prevelik da biste ga sami rešili te savetuje da u tom slučaju razmislite o pronalaženju terapeuta za parove. Kada je reč o razlozima zašto muškarci varaju, njihov glavni razlog je manjak seksa u braku.