UKUSNO I ZDRAVO: Recepti za malo drugačiji DORUČAK

Nakon praznika, svima nam je potrebna doza zdravijih obroka. Doduše, bilo bi dobro da se zdravo hranimo tokom cele godine. Anyway, pogledajte našu listu recepata zdravih doručaka (koji, btw, nemaju ukus brokolija).

Ovas koji je prenoći

Za ovaj recept moraćete malo više da se iscimate, ali je ultra zdrav i pri tom ukusan.

¼ kašičice mlevenog cimeta
50 g ovsa
2 kašike jogurta
50 g šumskog voća
Kašika meda
½ kašike kikiriki putera ili drugih orašastih plodova

Noć pre doručkovanja potopite ovas u 100 ml vode ili mleka sa cimetom i prstohvatom soli. Sledećeg dana dodajte još malo vode ili mleka ako je potrebno. Zatim stavite i jogurt, voće, med i puter.

Turski doručak

1 kašika maslinovog ulja

2 luka, sitno iseckana

1 crvena paprika, sitno iseckana

1 mala ljuta papričica, sitno iseckana
8 čeri paradajza
1 kriška hleba
4 јаја
2 kašike mleka
4 kašike jogurta

mali svežanj peršuna, sitno iseckan

Podmažite unutrašnjost manje šerpe. Ostatak ulja stavite u tiganj i zagrejte i umešajte luk, biber i čili. Prižite dok ne omekšaju. Zatim dodajte u šerpu, kao i paradajz, hleb i sve promešajte.Umutite jaja sa mlekom i peršunom i prelijte ih po vrhu, vodeći računa da su svi ostali sastojci pokriveni. Kuvati 5-6 sati. Poslužite uz jogurt.

Proteinski čija puding

Sastojci:
2 kašike čija semenki
1dl bademovog nezaslađenog mleka (pola čaše). 
2 kašike putera (50g)
4 kašike borovnica (55g)
1 kašika meda 

Potopiti čija semenke u bademovo mleko 15-ak minuta. Možete i preko noći ostaviti. Promešajte dobro a zatim dodajte ostale sastojke i dobro izmešajte. Ovaj doručak je izrazito pogodan i za decu.