Za panettone vam je potrebno:
- 80 ml mleka
- 140 gr šećera
- Pola kvasca
- 450 gr brašna
- 4 jaja
- 170 gr putera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 3 žumanka
- 1 vanilin šećer
- 1 limun šećer
- 100 gr suvog grožđa
- 80 gr kandiranog limuna i narandže
Kako se navodi na sajtu Coolinarka, priprema ovog recepta ide na sledeći način: u toplo mleko dodajte kašičicu šećera i otopite kvasac. Dodajte 100 gr brašna i zamesite testo. Pustite da se diže na toplom mestu dok se volumen ne udvostruči (oko 60 minuta). Zatim dodajte još oko 180 gr brašna, 2 cela jajate i zamesite testo. Dodajte i 60 gr putera sobne temperature i zamesite testo. Smesu zamotajte providnom folijom i pustite da se diže najmanje 2 sata na 30° C (da se volumen udvostruči).
Kada se testo podigne dodajte preostalo brašno pomešano s praškom za pecivo i solju, još 2 jajate i žumanjke, te preostali puter. Zamesite testo, dodajte još preostali šećer, vanilin šećer i limun šećer. Na kraju umešajte i suvo grožđe, kandirani limun i narandžu. Testo prekrijte providnom folijom i pustite da se diže najmanje 2 sata (da udvostruči volumen).
Kalup za panettone (Ø 20 cm) premažite puterom, a po obodu stavite papir za pečenje (9-10 cm visine). Dignuto testo premestite (pomoću varjačom, jer je testo mekano). Formirajte kuglu i stavite u pripremljeni kalup. Ostavite da se digne oko 2 sata da se volumen udvostruči.
Kad je testo doseglo rub stavite da se peče u rernu zagrejanu na 200° C i pecite tako 10 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 180° C i pecite tako još 15 minuta. U međuvremenu pokrijte papirom za pečenje da ne izgori s gornje strane. Temperaturu smanjite na 170° C i pecite još oko 20-25 minuta. Štapićem proverite da je li pečen. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu i poslužite. I za kraj jedan savet: Tek pečeni kolač odozgo premažite maslacem i ostavite da se hladi. Tako ćete dobiti meku gornju koru.