ZA RAVAN STOMAK RADITE OVU 4 MINUTNU VEŽBU: Oslobodiće vas viška na donjem delu trbuha svakodnevnom primenom

Priželjkujete ravan stomak? Onda ova vežba treba da bude vaš prvi izbor!

Shutterstock

Bolna činjenica je ta da je područje oko pojasa jedno od onih koje je najteže za učvršćivanje. Zbog toga i žene koje se redovno bave rekreacijom često ne mogu da oblikuju do perfekcije svoje trbušne mišiće.

Ipak, za ravan stomak, jednu vežbu je ključno uključiti u svoju svakodnevnicu. U pitanju je plank - izdržaj. Plank je jedna od naizgled najjednostavnijih, ali istovremeno i najtežih vežbi koja aktivira sve mišiće u telu, topi višak masnih naslaga, formira trbušnjake, jača dubinske i spoljne mišiće leđa, jača mišiće zadnjice, ruku i nogu.

Šta je plank?

Plank je vežba za koju nije potrebna nikakva oprema jer se izvodi vlastitom težinom. Može se raditi na podlakticama ili na dlanovima s izduženim rukama u visokom planku, uključuje i mišiće gluteusa, leđa, ramena, bicepsa i tricepsa, a s ciljem ojačavanja core-a.

Shutterstock 

Kako pravilno uraditi klasičan plank na podlakticama?

Počnite na podu na kolenima i podlakticama. Laktove postavite ispod ramena i podignite se na njih. Odignite kolena od poda, jedno po jedno. Za više stabilnosti možete raširiti stopala šire od bokova, a ako želite intenzivniju vežbu, spojite ih.

Glava bi trebala da bude opuštena i vaš pogled trebao bi da bude usmeren prema tlu. Počnite s kraćim intervalima, a postepeno produžujte vreme trajanja.

Držite telo ravno i pazite da vam bokovi ne propadaju ili ne budu previše podignuti. Držite trbušne mišiće uključene i ne dopustite stomaku da padne niti bokovima da se podignu smerom gore. Nemojte da zaboravite da dišete. Polako i redovno udišite i izdišite, i ponavljajte vežbu 4 minute.

Zašto je plank dobar?

  • Koristi različite grupe mišića i zateže zadnjicu, noge, leđa i ruke
  • Ne zahteva puno prostora ni posebnu opremu
  • Lako je pratiti napredak, potrebno je samo da produžavate trajanje izvođenja vežbe
  • Može biti teži ili lakši, zavisno od položaja tela
  • Može biti statični ili dinamični
  • Dobar je za trbušne mišiće, ali ne opterećuju vrat kao klasični trbušnjaci
  • Poboljšava držanje
Shutterstock 

Plank na dnevnoj bazi utiče na definiciju mišića

Plank definiše trbušnjake, ali i ojačava mišiće ramena, prsa i leđa, te poboljšava opšte držanje, no ukoliko vam je cilj 6-pack, ipak će biti potrebno raditi i druge vežbe.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Vežbe za nadutost  tiktok/nanserawellness