Kada je plan treniranja u pitanju, naročito ukoliko se ne radi samo o održavanju kondicije i linije, već i o gubljenju kilograma viška, mora biti takav da se zasniva na odabiru specifičnih vežbi - onih koje će aktivirati mišiće i gornjeg i donjeg dela tela, kao i onih u predelu stomaka i trupa.

Tek tad se mogu očekivati željeni rezultati. Suprotno, ukoliko se vežbe rade parcijalno, odnosno potencira deo tela za koji mislimo da nam je više problematičan u odnosu na ostale, rezultati gubitka centimetara će biti znatno slabiji.

Dakle, potrebne su vam vežbe snage koje osnažuju vaše mišiće, a samim tim podstiču i poboljšavaju proces gubitka kalorija - masti, odnosno ubrzavaju vaš metabolizam. A koje su to vežbe najbolje za mršavljenje, saznaćete u nastavku.

devojka sa metrom
Unsplash 

Sumo čučanj

Klasičan sumo čučanj je odličan za aktiviranje mišića nogu - za zatezanje i skidanje centimetara viška. Širok raskorak, stopala okrenuta ka spolja, i spuštate se duboko dok butine ne budu paralelne sa podom. Kičma sve vreme treba da bude prava, a torzo čvrst.

Uradite ukupno 20 ponavljanja.

devojka vežba
Shutterstock 

Sklekovi

Krećete iz položaja izdržaja, celo telo vam je zategnuto, leđa prava, ruke ispružene sa osloncem na dlanovima u ravni sa grudima. Udahnite, a prilikom izdisaja izvodite vežbu, tj. savijate laktove na spolja, a grudi spuštate što više ka podu. Važno je da vam pogleda uvek bude napred - da ne povijate glavu u vratu ka unutra.

Ako vam je suviše teško, radite sklekove sa oslonce na kolenima. Uradite 10-12 ponavljanja.

devojka vežba
Shutterstock 

Čučanj sa skokom

Sledeća vežba jeste skok iz čučnja. Zauzimate raskoračni stav u širini ramena i spuštate se ali ne u duboki čučanj - butine ne treba da budu paralelne sa podom, ruke su takođe spuštene dole, pa iz te pozicije skačete što više u vis.

Prilikom skoka, noge se u kolenima ispravljaju i ruke podižu na gore. Ova vežba je kombinacija kardia i vežbe snage, i zato je toliko efeikasna za sagorevanje masnih naslaga. Uradite 15 ponavljanja.

devojka vežba
Shutterstock 

Bočni izdržaj

Vežba koja je odlična jer angažuje mišiće celog tela, osnažujući ih. Oslonac je na podlaktici i na listovima, kao i spoljnoj strani stopala, a pozicija bočna. Bitno je da se odignete od poda i da učvrstite mišiće trupa, bez savijanja.

Ostanite u ovom položaju 30 sekundi, pa uradite još jedan bočni izdržaj samo sa druge strane.

devojka vežba
Shutterstock 

Iskoraci

Iskoraci angažuju komplet donje delove tela - od svih mišića nogu do gluteusa, i definitivno ih ne treba preskočiti u rutini treniranja. Krećete iz uspravnog stava tako što jednom nogom zakoračite napred, pa se spuštate na dole, obrazujući kod obe noge ugao do 90 stepeni između butina i podlaktice.

Prednje koleno ne sme da pređe liniju vrha prstiju na stopalima.  Iskorake radite naizmenično, i ukupno 25.

vežbanje
Shutterstock