Planiranje vikenda za istraživanje Srbije možda je već postalo deo vaše rutine i "nove normalnosti". I ako jeste i ako nije - pored eko turizma, o kom smo već pisali, ono na šta bismo vam skrenuli pažnju jeste vinski turizam.

Budući da su u Srbiji najpoznatije po vinskom turizmu Šumadija i Župa, ovog puta vam predlažemo koje to vinarije možete da obiđete u Šumadiji, tačnije, okolini Oplenca

Sve vinarije koje ćemo navesti u nastavku su one koje imaju organizovanu degustaciju i beskompromisan pogled u očaravajuću prirodu. Posetite ih, degustirajte, posmatrajte prirodu i nebo i opustite se tokom vikenda, a omiljeno vino ponesite kući.

Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera, burgundijskog putopisca i činovnika na dvoru Filipa III Dobrog.

Vinarije su od Beograda udaljene između 80 i 90km, a automobilom vam je potrebno oko sat i 30min vremena (a možda i manje), ukoliko ne odlučite da negde usput napravite i neku pauzu.

1. Kraljeva vinarija i podrum, Oplenac

Duh kraljevske Srbije čuva se u podrumu pod Oplencom, u jedinstvenoj kolekciji vina na Balkanu, iz doba Karađorđevića, čuvanih na 12m dubine.

Kraljev Podrum podignut je 1931. godine i u njemu se nalazi najstarija i najvrednija vinoteka na Balkanu koju danas čini oko 280 flaša iz doba, kada su srpski kraljevi u Topoli gajili lozu i proizvodili vino. Međutim, ova vina isu na prodaju zbog amaneta kralja Aleksandra, koji je u dvorskim knjigama ostavio zaveštanje da se "nikada ne prodaju, već da budu ostavljena za istoriju".

U kraljevskom podrumu možete da vidite stare porodične fotografije kraljevske porodice i celokupnu opremu za proizvodnju vina iz tog doba, kao i autentičnu hrastovu burad. Vina ove kolekcije su strogo čuvana i obezbeđena. Najstarije je "Žilavka" iz 1931. godine, a najmlađe vino je iz šesdesetih godina XX veka. Veruje se da su neke od ovih boca lično arhivirali srpski kraljevi.Vina su u flašama izrađenim u tri veličine, sa u staklu utisnutim kraljevskim grbom. Boce su naručivane iz Italjie i Češke, a etikete su ručno rađene i danas zbog svoje krhkosti ne smeju se dirati. 

Ovde ćete putovati kroz istoriju Srbije, sa pogledom na vinograde zbog kojih ćete se iistinski osetiti kao da se nalazite u Toskani. 

2. PIK Oplenac

Vinarija PIK Oplenac svoj put započela je 1948. godine kada je osnovano preduzeće za otkup i promet alkoholnih pića Oplenac, a od 2014. godine se nalazi u privatnom vlasništvu.

Vinarija je još uvek u procesu izgradnje - postoji deo koji je restauriran i koji možete obići, kao i podrume, uz podrazumevanu degustaciju. Takođe, ovde možete da uživate u pogledu na zelenilo Topole, sa prostrane terase.

Trenutno je u izgradnji i hotel na čijem krovu bi trebalo da bude bazen sa velikim barom.

Više o vinariji možete da saznate na zvaničnom sajtu pik-oplenac.com.

3. Vinarija Aleksandrović

Gotovo je nemoguće da niste čuli za vina "Aleksandrović", jer se radi o jednoj od poznatijih srpskih vinarija, a njihova vina dostupna su u kartama pića širom Srbije. 

Ipak, poseta vinariji smeštenoj u Vinči, nadomak Topole, učiniće da se u njihovu priču zaljubite još više - ovo je jedna od vinarija sa možda najlepšim pogledom. 

Da je reč o visokom standardu, po pitanju svega, reći će vam i to što vinarija ima sopstvenu organizaciju po pitanju vinskog turizma, o kojoj možete da saznate više na sajtu vinarijaaleksandrovic.rs/vinski turizam.

4. Vinarija Arsenijević

Reč je o još jednoj mlađoj, ali ozbiljnoj vinariji u Šumadiji, gde možete uživati u degustaciji. I ova vinarija je smeštena u Vinči, a vinogradi se prostiru na 11 hektara.

Vrste vina koje možete isprobati i kupiti su sovinjon, šardone, kaberne sovinjon i hamburg. 

Više o vinariji možete pronaći na njenom zvaničnom sajtu vinarijaarsenijevic.rs.


5. Vinarija Zmajevac

Smeštena u Lipovcu, u okolini Topole, vinarija "Zmajevac" ima status male vinarije, stare tek dve generacije i koja za sada ne zauzima industrijske okvire, ali će ambijentom, vinima i gostoljubivošću domaćina itekako zadržati vašu pažnju.

Zanimljivo je da je vinarija dobila ime prema legendi iz ovog kraja: Naime, na izvoru na kom je podignut vinograd, zmajevi su se nekad okupljali i pili vodu, i otuda "Zmajevac".

Vrste vina koja ovde možete da degustirate jesu od sorte grožđa tamjanika i prokupac, a o njihovom kvalitetu vam govori to što ih možete probati u boljim restoranima Beograda.