Preferiraš da sebe deklarišeš kao putnika/cu umesto turiste, više ceniš prirodu od grada, biraš manje popularna, zaštićena prirodna okruženja, pažljivo osluškuješ duh mesta koje posećuješ i trudiš se da upoznaš lokalno stanovništvo i zaštitiš prirodu u kojoj se nalaziš - nema sumnje, slobodno za sebe da kažeš da si putnik budućnosti, odnosno “eko turista”.

Stopiranje putovanja svuda po svetu, na koje nas je primorala pandemija, pokazalo je svoje efekte u vidu brzog oporavka prirode – što nam je još više skrenulo pažnju na to da koliko mnogo možemo da učinimo samo savesno postupajući prema prirodi kojoj se divimo.

Od osamdesetih godina 20. veka ekološki turizam postaje sve zastupljeniji koncept. Danas je popularan i među lokalnim i svetskim putnicima, a pogotovo među onima koji podržavaju zaštitu prirode i životne sredine, lokalnu zajednicu i istorijsko-kulturnu baštinu. 

Srbija obiluje zelenilom, jezerima, rekama i ima bogatu kulturno-istorijsku baštinu. Domaća hrana, imanja sa životinjama i gostoprimljivi ljudi uvek nas iznova podsete zašto je dobro odvojiti vikende i napuniti baterije negde izvan grada. Vodimo vas na sever Srbije!

1. Dida Hornjakov Salaš

U severozapadnom delu bačke ravnice leži Sombor – čijim širokim trgovima i ulicama i dalje kaskaju konji i voze se fijakeri. Ovu bajkovaitu prirodu upotpunjuje Dida Hornjakov Salaš, izgrađen 1901. godine, koji je prešao put od poljoprivrednog gazdinstva do eko turističke destinacije. Ovde možete da dođete na izlet, a takođe, možete da prespavate u prostorijama uređenim prema autentičnom Somborskom salaškom životu. Ukoliko želite da uživate u domaćoj, organskoj hrani, a za decu se mogu organizovati radionice. U izložbenim sobama je nameštaj s početka 20. veka i tradicionalne bunjevačke nošnje.

2. Bački Monoštor

Bački Monoštor je najbolji primer osnaživanja žena na lokalu – ovo je jedinstveno selo na severu Srbije, pripada opštini Sombor, gde ćete dobiti najtačniji utisak o tome kako ekološki turizam funkcioniše i koliko je pozitivan njegov uticaj na svakog ko dođe u goste. Žene iz Udruženja Podunav uputiće vas da obiđete Pčelarstvo Periškić, gde će vas prvo dočekati drvene figure u prirodnoj veličini (pa tako nemojte da vas uplaši veliki, drveni medved, ali slobodno možete da se fotografišete na motoru od drveta). Osim što ćete biti oduševljeni gazdinstvom, videćete prvu školu pčelarstva za decu i probati različite poslastice od meda.

KO KAŽE DA JE LETOVANJE PROPALO: Otkrivamo vam destinacije u Srbiji za odmor iz snova i za svačiji džep
Foto: Wanted/J.Ć. 

Zatim, nikako nemojte da zaobiđete etno-kuću Mali Bodrog – domaćica Divna Eržika, pokazaće vam na koji način možete da koristite prirodne resurse za razvoj sopstvenog biznisa. Videćete svu lepotu tradicije ovog dela Srbije - na samoj granici sa Mađarskom i Hrvatskom, i imaćete priliku da isprobate tradicionalne secijalitete od ribe.

Mali hint: Ako ste dovoljno radoznali, ovde ćete pronaći poslednjeg zanatliju koji se bavi izgradnjom čamaca u Srbiji i videćete kako izgleda kada se od uzgoja lavande napravi posao.

P.S. Ne zaboravite da se nalazite u tzv. "Srpskom Amazonu" - Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje, koji se od 2017. godine nalazi na UNESCO listi rezervata biosfere. Vozite se čamcem po Velikom bačkom kanalu, koji pripada sistemu Dunav-Tisa-Dunav i uživajte u bogatoj flori i fauni koja vas okružuje.

Na oko 15km od Bačkog Monoštora smešten je Eko-centar Karapandža, gde se možete raspitati za vožnju čamcem uz pratnju vodiča ili samostalno, kao i da se odlučite za neku od edukativnih turističkih ponuda.

3. Deliblatska peščara

Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Srbiji, nalazi se na jugu Banata, a ponudiće vam niz nesvakidašnjih kućica skrivenih u obližnjim šumarcima, duge šetnje i obilazak jednog od najlepših kupališta Srbije – Belocrkvanskih jezera. Možete iznajmiti neku od šumskih kuća, a u blizini je Dunav na kom možete da pecat. Na raspolaganju su kako pešačke staze tako i biciklističke staze. Miris bora i bagrema će vas opiti, a ako vam se posreći videćete i neku od retkih i ugroženih vrsta ptica.

U blizini vikendice “Sandy” u ponudi je i otvoreni bazen sa termalnom vodom, kao i čuveno izletište Devojački bunar. Ukoliko volite konje, u blizini se nalazi i škola jahanja – tako da vaš odmor na ovom mestu može da bude i aktivan i pasivan – u zavisnosti od toga šta želite. Napunićete baterije i vratiti konekciju sa prirodom.

Ono što odlikuje ekološki osvešćenog turistu sve je poželjniji pristup putovanjima – edukujte se o mestu na koje rešite da putujete, makar to bio jednodnevni izlet. Pripremljeni ćete znati ako svojom posetom na neki način možete da doprinesete lokalnom razvoju, zatim i kako možete da zaštitite endemične biljne i životinjske vrste. A, priroda, ona će vam već uzvratiti.