Sve nas zanima kako 55-godišnja Rejčel iz Prijatelja uspeva da održi vitku figuru i blistavu kožu. Zato, kada informacije procure u javnost, mi vam ih brže-bolje otkrivamo: na primer, činjenica da kalifornijska glumica često jedeproso (i bananu) za doručak je sve oduševila. Jedan od razloga jeste zato što je proso zaista rudnik vrednih hranljivih materija koje su takođe korisne za kožu, a posebno za kosu. Nije ni čudo što se Dženifer može pohvaliti svojom legendarnom sjajnom kosom.

Dženifer Aniston obožava proso za doručak.

Šta je proso

Njegova potrošnja je u stalnom porastu, uglavnom zbog činjenice da ova žitarica ne sadrže gluten i stoga je idealan za pacijente sa celijakijom i one koji preferiraju ishranu bez glutena. Proso je zeljasta biljka iz porodice trava čije sitno okruglo seme jedemo. Deo je mnogih istočnjačkih i afričkih kulinarskih tradicija, uzgaja se uglavnom u Indiji, Nigeriji i Kini, ali postoje različite vrste: u Evropi uglavnom jedemo belo proso.

proso
Shutterstock 

Za šta je dobar proso?

  • zbog prisustva salicilne kiseline stimuliše proizvodnju kolagena koji jača kožu i keratina koji jača kosu.
  • bogat je triptofanom, aminokiselinom koja je prekursor serotonina , hormona sreće, te stoga poboljšava raspoloženje i bori se protiv stresa, anksioznosti i depresije.
  • bogat mineralima kao što su gvožđe i fosfor, kao i vitaminima grupe B, efikasan je tonik i bori se protiv anemije, umora i astenije
  • sadrži vlakna i lako je svarljiva, pa ubrzava varenje i detoksikaciju organizma
  • zbog sadržaja niacina (vitamina B3) i vlakana, bori se protiv lošeg holesterola (LDL)
  • sprečava kardiovaskularna oboljenja zbog prisustva kalijuma i magnezijuma, koji snižavaju krvni pritisak
  • bogat antioksidansima koji sprečavaju delovanje slobodnih radikala i sprečavaju razne bolesti

Hranljiva svojstva prosa

  • bogat je mineralima, posebno magnezijumom, fosforom, kalijumom i gvožđem.
  • bogat je vitaminima B, posebno niacinom, tiaminom i folatom, i vitaminom A
  • sadrži puno proteina, bogato lako asimiliranim aminokiselinama
  • bogat antioksidansima kao što su kvercetin, kurkumin i tanini, kao i 'dobre' masti kao što su omega 3
  • bogata je rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima

Kontraindikacije

Ne postoje poznate kontraindikacije za jedenje prosa, osim ako ne postoji specifična netolerancija na ovo zrno.

Koliko kalorija ima 100 g prosa? Koja je preporučena doza?

Sto grama prosa sadrži približno 1582 kJ ( 378 kcal). Preporučena veličina porcije je oko 70 grama prosa ako ga jedete kuvanog i 60 grama ako ga pripremate kao rižoto.

Kako jesti proso: recepti

Ova sitna zrna ne moraju biti natopljena. Samo ih dobro isperite, sipajte u ključalu vodu i kuvajte oko 15-20 minuta. Ako volite hrskavu teksturu, lagano ih tostirajte u tiganju pre kuvanja. Kuvan proso je pogodno za razne recepte: jedite ga hladnog, u salatama, sa sirovim povrćem, seckanim orašastim plodovima i pečenim semenkama kao što su semenke susama, suncokreta ili bundeve; uživajte u toplom, poput rižota, sa tikvicama ili pečurkama, na primer, kao i sa brokolijem ili šparglom, sa izdašnom količinom peršuna i rendanog parmezana. Od kuvanog prosa pripremite krokete, punjene arancine ili pljeskavice od povrća.

Proso za doručak po receptu Dženifer Aniston

proso
Shutterstock 

Pratite Dženiferin recept za potopljen proso za doručak sa seckanim voćem i mlekom po vašem izboru. Ili napravite kašu sa pahuljicama od prosa, koja je bezglutenska alternativa ovsenoj kaši, i dodajte joj sveže ili sušeno voće, orašaste plodove i semenke.

Recept za kašu od kokosovog prosa

Sastojci:

  • Ljuspice od prosa
  • Kokosovo mleko (može biti i ovseno, bademovo ili sojino mleko)
  • 3-4 urme ili 2 suve kajsije
  • Osušene kokosove pahuljice
  • Šaka borovnica
  • Cimet u prahu
  • Puter od badema (ili kikirikija).
  • Listovi nane (opciono)

Priprema:

Prokuvajte mleko u šerpi, sipajte ljuspice prosa i kuvajte uz mešanje 5 minuta, dok ljuspice ne upiju mleko. Dodati seckane urme ili kajsije, kokos i cimet i sve izmešati. Sačekajte da se malo ohladi i ukrasite borovnicama, malo bademovog putera i nekoliko listića mente.