London je, bez sumnje, jedan od gradova koji su najskuplji za život. Tako, u proseku, prema informacijama koje su dostupne na internetu, za prosečan stan je potrebno izdvojiti od 996 funti, za garsonjere, pa sve do 5.700 funti mesečno za 40-ak kvardrata i to samo za kiriju.

Onda vam je jasno da su cifre astronomske kada je reč o najluksuznijim delovima Londona gde živi creme de la creme britanske aristokratije, među kojima je, očekivano, i kraljevska porodica.

No, zanimljivo je da upravo u najskupljim delovima britanske prestonice žive i neke Srpkinje, a od njihovih domovova zastaje dah.

Marijana Mateus

Modna dizajnerka, nekadašnja manekenka, i poslovna žena, koja je javnosti poznata po brakovima sa milionerom Miodragom Kostićem i bivšim fudbalerom Lotarom Mateusom, jedna je od onih koja je pazarila nekretinu u Londonu, iako može da se pohvali da domove ima širom Evrope.

Baš kakav je i njen stil, tako i luksuzan stan u Londonu izgleda svetski. Prostran, raskošan, uređen po poslednjim trendovima, sa živopisnim detaljima... taj prostor Marijani pruža sav mogući luksuz i udobnost.

Tamara Eklston

Sledeća na listi koja je ujedno i prva komšinica Kejt Midlton je niko drugi do ćerka proslavljene srpske manekenke Slavice Ekston koja ima luskuznu nekretninu upravo u najskupljem delu Londona, u Kensington Palace Gardens. U tom kraju žive članovi kraljevske porodice, oligarsi, tajkuni, ambasadori, a prosečna cena kuće je preko 33 miliona funti.

U ovom naselju, gde su imanja dobro obezbeđena kapijama i kontrolnim punktovima sa policajcima, živi i jedna Srpkinja. Na adresi Palace Green 8 živi bogata naslednica Tamara Eklston. Tamara je ćerka Bernija Eklstona, nekadašnjeg vlasnika Formule 1, i eks manekenke Slavice Radić.

Tamarina kuća od crvene cigle je renovirana tri godine i nakon završetka radova 2013. procenjena je na vrtoglavih 70 miliona funti.

U njoj se nalaze zatvoreni bazen i bioskop u podrumu i to su samo dve celine od ukupno 57 soba u kući.

Tamara, koja je faktički komšinica članova kraljevske porodice, otkrila je svojevremeno da ima tim od 50 zaposlenih, uključujući batlere i spremačice koji pomažu u održavanju imanja, ali Tamara je priznala da porodica zaista koristi samo nekoliko od 57 soba – kuhinju, dnevnu i spavaću sobu i kupatilo.

U Tamarinoj kuhinji su parket, ormari i trpezarijske stolice u sivim nijansama, mermerne radne ploče i pult…

Raskošnim ulaznim hodnikom u ovaj dom dominiraju široke stepenice na čijem se vrhu nalaze šareni tepisi.

Ovaj deo kuće ima monohromatsku šemu boja sa nijansama crne i sive i upečatljivu roze sliku koja visi na zidu.

Baš kao i Kendal Džener, Tamara ima zlatnu samostojeću kadu u svom kupatilu, sa mermernim zidnim pločicama koje dodatno daju luks šmek.

Zanimljivo je da Tamarina ćerkica ima svoju minijaturnu repliku porodične kuće kao svoju kućicu za igru. Ova kreacija od 10.000 funti je potpuno luksuzna, sa velikim drvenim ulaznim vratima koja odgovaraju onim u njihovom stvarnom domu. Tu igračku je maloj Sofiji za prvi rođendan poklonila tetka Petra, Tamarina sestra.

Ali ni naselje u kom žive ultrabogati poput Tamare nažalost nije potpuno bezbedno – dokaz za to je pljačka od pre nekoliko godina kada su Tamari lopovi iz kuće odneli nakit vredan neverovatnih 50 miliona funti. Ipak, popularnost ovog kraja ne jenjava, pa su tu i dalje imaju kuće mnoge VIP ličnosti.

Roksanda Ilinčić

Čelično stepenište u obliku kutije obojeno u kobalt plavu centralni je deo kuće Roksande Ilinčić u Londonu. Popularna dizajnerka, čije kreacije nose Kejt Midlton, Mišel Obama, Kejt Blančet, opremila je svoj dom tako da izgleda zaista drugačije od onoga što inače viđamo.

Vodeći britanski sajtovi, posebno oni posvećeni arhitekturi, detaljno pišu o tome kako je Roksanda, uz pomoć studija RA Projects, redizajnirala svoj dom i napravila pravo remek-delo.

Pročitajte još: DOMOVI NAJBOGATIJIH SRPKINJA: U sobi 22-godišnje milionerke može da živi tročlana porodica, a ONA je okovala kuću zlatom

Jarkoplavo stepenište je fokus ovog doma, tačka oko koje se vrti ceo prostor.

Roksanda je sa svojim mužem kupila novoizgrađenu kuću u fazi opremanja, a arhitekta Rašid Ali je potom napravio ovo stepenište da bi stvorio fluidan prostor sa obiljem svetla.

Roksanda je želela modernu atmosferu galerije u prizemlju, što je uspešno postignuto podovima u nežnoj nijansi sive, potpuno belom kuhinjom po meri, specifičnim osvetljenjem i dramatičnim stepeništem u jezgru.

Ema Cepter

Najmlađa milionerka na listi je svakako ćerka najbogatijih Srba, Filipa i Madlene Cepter. Ema, naslednica Zepter imperije u jednom trenutku je živela u Londonu gde je studirala psihologiju, a na mrežama je delila kadrove iz svog lukusznog stana. 

Ipak, od svih njenih nekretnina, ova je možda bila i najskromnija, što bi se reklo, rpava studentska, te u stanu na lux lokaciji nije imala previše nameštaja.

Mnogi su se šalili svojevremeno da je "svaki drugi Srbin ima lepši stan", no kako joj je akcenar bilo studiranje, ne čudi što je ova nekretnina bila uređena u prilično minimalističkom fazonu u odnosu na druge.

Bonus video:

"STANOVI SU ISTO KAO I ROBA NA PIJACI, ILI ĆEŠ MANJE JESTI ILI PRESKOČITI" Kurir istražuje: Zašto je broj stambenih kredita U PADU Kurir TV

Izvor: Zadovoljna.rs/ Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!