OMILJENI NAPITAK: Zašto se kafa nalazi na šoping listi svakog mladog čoveka?

„Dobre ideje se javljaju nakon brainstorming-a (mozganja), a sjajne ideje nakon prve šoljice kafe“.

Promo 

Ovaj citat bi se mogao potkrepiti primerima svetski poznatih umetnika, koji svoje dane nisu mogli da zamisle bez kafe. Slavni kompozitori Bah i Betoven, bili su veliki ljubitelji ovog napitka, a Bah je čak i napisao „Kantatu o kafi“. Za francuskog pisca Onora de Balzaka, priča se da da je tokom pisanja svog dela „Ljudska komedija“ popio oko 5000 šoljica kafe.

U životu savremenog mladog čoveka, postoji mnoštvo poslovnih, privatnih obaveza i različitih dešavanja koje zahtevaju vreme i pažnju. Da bismo bili uspešni u obavljanju i organizovanju svakodnevnih aktivnosti, veoma je bitno uspostaviti određene rituale tokom dana i pronaći vremena za ono što nas ispunjava i motiviše za dalji rad. Ono što je važno napomenuti, jeste da bi to trebalo da budu kvalitetne navike, koje će povoljno uticati na koncentraciju, produktivnost i raspoloženje.

Oslobađanje od umora

Škole, fakulteti, poslovi, razne su obaveze koje čine deo svakodnevnice većine mladih ljudi, a često i dugi sati provedeni nad knjigom, uz kompjuter ili mobilni telefon. Kafa kao stimulans može imati pozitivan uticaj na sve one koji se umore od, na primer, balansiranja škole i honorarnog zaposlenja. Kafa može brzo da smanji pospanost, što je korisno rešenje tokom kasnih noćnih učenja za ispite ili prenatrpanog rasporeda, koji zahteva dodatnu motivaciju i fokusiranost.

Težnja ka uspehu

Znamo koliko je teško napustiti topao krevet kada se kreće na posao ili fakultet (pogotovo u hladnim danima), i zato biramo kafu, kao najboljeg pokretača za rano ustajanje. Jutarnja kafa okrepljuje i pomaže nam da izoštrimo fokus. Opšte je poznata činjenica da se uspešni ljudi bude u ranim jutarnjim časovima, kako bi mogli da postignu sve što su naumili. Sa kafom dolazi stav i spremnost za suočavanje sa listom različitih zaduženja koja nas očekuju, kako bismo bili što bliži ostvarenju svih naših ciljeva.

grand-kafa-prednosti-jutro-umor-energija
Promo 

Socijalna interakcija

Društvena okupljanja veoma su bitan faktor u životu svakog mladog čoveka. Rečenice poput „Dođi na kafu“ ili „Nađemo se na kafi“, uveliko se koriste kao ustaljena fraza za poziv na druženje. Zahvaljujući zajedničkim navikama i temama za razgovor, otvaraju se različita polja interesovanja, na kojima mladi mogu međusobno da se povežu. Imajući u vidu preporučeno socijano distanciranje i činjenicu da su društvene aktivnosti sve više rezervisane za onlajn platforme, to ne bi trebalo da vas sprečava da uživate u omiljenoj sveže mlevenoj Grand kafi sa svojim prijateljima, ako ne uživo, onda putem Vibera, „Zoom-a“ i sličnih aplikacija.

„Boost-ovanje“ energije

Mladost i energija su neraskidiv duo, ali ponekad nedostaje još malo „goriva“ za izazove i obaveze koji zahtevaju dodatnu angažovanost. Prema istraživanjima, kofein stimuliše centralni nervni sistem, i utiče na povećanje naboja energije i raspoloženja. Ako vam se vežbanje, čitanje ili učenje čini miljama daleko, iskoristite šoljicu najdraže kafe kao saveznika u borbi protiv premora i slabosti. Pored toga što daje dodatnu energiju, poboljšava reflekse i prokrvljenost mišića za vreme treninga, ima pozitivan uticaj i na memoriju.

Zbog svega navedenog, ne zaboravite da prigrlite šolju vaše omiljene, domaće Grand kafe kao vernog pratioca u užurbanoj svakodnevnici i prepustite se neprocenjivim momentima druženja sa prijateljima. Hvatanje u koštac obavezama, uz šoljicu omiljene domaće kafe, više ne mora da bude toliko iscrpljujuće, već može da posluži kao dodatna inspiracija za dalje poduhvate.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši