Sa početkom nove godine često dolazi želja da ponovo osmislimo rutinu i probamo nešto novo. A ako vaši ciljevi za novu godinu uključuju zdraviju ishranu, uštedu više ili efikasnije korišćenje vremena, učenje kako da pripremite obrok je kombinacija tri u jednom koja vam može pomoći da postignete sve gore navedeno. Pripremajući svoje obroke unapred, pripremićete se za nedelju dana zdrave ishrane, eliminisaćete iskušenje da naručite hranu za poneti i uštedećete vreme i stres tokom užurbanih radnih dana. To je zaista win-win situacija. Ali pre nego što odete u kuhinju, trebaće vam nekoliko osnovnih stvari za pripremu obroka da biste započeli. Čitajte dalje o svemu što vam je potrebno da započnete pripremanje obroka u 2024-oj i zapravo se toga držite.

1. Staklene posude za skladištenje hrane

Posude koje koristite su zaista ono što čini razliku između „pripremanja obroka“ i „ostataka“. Oba su odlična, ali pripremanjem i čuvanjem pojedinačnih porcija možete uštedeti još više vremena tokom nedelje i držati se na pravom putu sa svim ciljevima zdrave ishrane. Za čuvanje obroka, staklene posude su zaista pravi način. Bezbedne za mikrotalasnu, zamrzivač i mašinu za pranje sudova, takođe se neće iskriviti tokom vremena ili dati vašoj hrani bilo kakav čudan plastični ukus. Osim toga, izgledaće mnogo bolje složene u vašem frižideru.

frižider
Unsplash/ Ello 

2. Posude za zamrzavanje

Ako planirate da zamrznete bilo koji od svojih recepata za pripremu obroka, dozvolite mi da vam dam savet: podelite pojedinačne obroke pre nego što sve zamrznete. U suprotnom, zaglavićete pokušavajući da iscelite odgovarajući deo iz zamrznutog bloka hrane. Možete čuvati svaki obrok u vrećama sa patent zatvaračem pogodnim za zamrzavanje ili možete koristiti zgodne silikonske posude za odvajanje i zamrzavanje pojedinačnih porcija. Napravljeni od silikona bezbednog za hranu koji olakšava izbacivanje smrznutih kockica, a imaju i poklopce tako da ih možete slagati u zamrzivač. Uzmite nekoliko posuda različitih veličina kako biste mogli da prilagodite veličinu porcija za različite obroke.

3. Dobar kuvar

Priprema obroka je mnogo više od osnovnog recepta za meso, povrće i pirinač svaki put. Postoji toliko sjajnih recepata za pripremu obroka, ali je lako upasti u kolotečinu pravljenja iste stvari svake nedelje. Tu dolazi kuvarska knjiga. Pronađite onu koju volite i prelistajte je za ideje za recepte kad god vam zatreba inspiracija. Potražite kuvarske knjige koje su napisane posebno za pripremu obroka, jer često sadrže dodatna uputstva o tome kako da čuvate ili zamrznete svoje obroke koje napravite, pište The Every Girl.

4. Sporo kuvalo ili instant lonac

Za pečenje velikih porcija uz minimalan napor, spori šporet ili Instant lonac je neophodan. Oba su odlična za one vrste recepata „stavi i zaboravi“ koji će osigurati da ne morate da provedete ceo dan u kuhinji.

priprema obroka unapred
Unsplash/ Ella Olsson 

5. Posuđe

Takođe na listi osnovnih sredstava za pripremu obroka su i tepsije. Postoji mnoštvo jednostavnih recepata za tepsiju koji neverovatno dobro rade za pripremu obroka, pa ako je vreme da ih zamenite, sada je vreme da uzmete novi set. Izaberite čvrste tiganje koji će dobro izdržati sve što bacite na njih, i koristite materijal koji se ne lepi ako želite lako čišćenje.

6. Kuhinjska vaga

Bez obzira da li merite sastojke ili delite pojedinačne porcije, kuhinjska vaga je neprocenjiv alat za pripremu obroka. Kada dođe vreme da odložite svoje obroke, možete koristiti vagu da biste bili sigurni da imate jednake količine tako da nijedan deo ne nedostaje. A pošto je merenje sastojaka mnogo tačnije od korišćenja mernih šoljica ili kašika, verovatno će i vaši recepti biti bolji.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Užina do 100 kalorija TikTok/chefsanantonio


Izvor: Wanted A.N.