Iako posle praznika mnogi pribegavaju radikalnim dijetama kako bi se otarasili viška kilograma, to obično završi kao kratkoročni poduhvat i sve se vrati na staro. Za one koji žele da smršaju i ostanu takvi, najbolje je izabrati umeren jelovnik i uvesti neke dnevne navike koje će pročistiti organizam i smanjiti potrebu za nezdravim kalorijama.

Hrana je jedna od najjačih zavisnosti u kojoj često preterujemo i na koju trošimo veliki deo novca. To posebno dolazi do izražaja tokom praznika, kada se prioritet daje visokokaloričnoj hrani, kolačima i sličnim „prehrambenim gresima“. Bilo bi prilično radikalno savetovati da se uzdržavamo od prazničnih poslastica, jer je ovo ponašanje duboko ukorenjeno u tradiciji, iako preterivanje može da izazove tegobe kao što su migrene, loše varenje i povišen nivo masti u krvi. Takođe, praznična neumerenost ima posledice i na naš struk – istraživanja pokazuju da upravo zbog prazničnih slavlja u proseku u Novu godinu ulazimo i do dva kg teži.

Supe i čorbe

Da bi se iz organizma izbacile štetne stvari koje su se nakupile prekomernim jedenjem, potrebno je u jelovnik uvrstiti što više supa i variva. Poželjne su supe i čorbe sa niskim sadržajem masti od povrća od, na primer, brokolija, karfiola, prokelja i drugog kupusa. Ovi saveznici jetre obiluju hlorofilom, koji je poznati „čistač jetre“, a kupus se odlikuje i sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutrališe toksične materije.

Supe i čorbe za ubrzavanje metabolizma
Unsplash/ Cala 

Korenasto povrće poput šargarepe, cvekle i celera je neizostavan deo svakog programa ishrane, jer je prava riznica hranljivih materija koje su prijatelji jetre (naročito vitamina C i kalijuma). Topla paradajz supa, koja je i odličan izvor snažnog antioksidansa likopena koji povoljno deluje na holesterol, dobro će doći za nutritivni oporavak. Praznici su period kada telo ima "pune ruke posla" sa povišenim mastima i holesterolom, pa je likopen dobrodošla pomoć za zdravlje srca i krvnih sudova.

Pijte biljne čajeve, posebno čaj od šipka

Obavezno vodite računa o dovoljnom unosu tečnosti, posebno izvorske i mineralne vode, a nije loše posegnuti i za biljnim čajevima koji čiste organizam. Pored svestranog zelenog čaja, koji ubrzava rad jetre, koji doprinosi čišćenju organizma, pomoći će i čaj od koprive koji podstiče metabolizam i čaj od hibiskusa.

Naime, hibiskus je dragocen izvor vitamina C i flavonoida, a ujedno je i diuretik i smanjuje osećaj nadutosti, a činjenica da čaj od hibiskusa smanjuje apsorpciju masti i šećera, što može biti od pomoći u borbi protiv kilograma koji su se nakupili tokom praznika.

Post-praznični meni

Doručak

Musli sa probiotičkim jogurtom

Čaj od koprive

Užina

Voćna salata: jabuke, kruške, ananas i grejpfrut

Čaj od hibiskusa

Ručak

Varivo od pasulja i kiselog kupusa

Integralni hleb sa semenkama

Užina

Salata od rukole, cvekle, celera, komorača i mocarele začinjena ekstra devičanskim maslinovim uljem i limunovim sokom

Zeleni čaj

Večera

Bistra supa od brokolija, šargarepe i karfiola

Sardine pečene u rerni sa crvenim lukom i kaparima

Blitva sa dodatkom belog luka i ekstra devičanskog maslinovog ulja

Postpraznični jelovnik za ubrzavanje metabolizma
Shutterstock 

Ne preskačite obroke

Praznici i praznične poslastice su prošlost, sada je vreme da se vratite laganoj mediteranskoj ishrani zasnovanoj na integralnim žitaricama, obilju povrća i voća, kao i ribi i nemasnim mlečnim proizvodima. Obavezno doručkujte i ne preskačite obroke, jer bi posledica dužeg gladovanja moglo da podstakne ponovno prejedanje. Od voća dajte prednost jabukama, kruškama i grejpfrutu jer su bogati pektinom, dijetalnim vlaknima rastvorljivim u vodi za koje se pokazalo da malo snižavaju nivo holesterola u krvi. Svakako uživajte u maštovitim salatama od povrća, one pružaju čitav niz visokovrednih supstanci koje pomažu metabolizmu, jačaju odbranu organizma i „čiste” organizam od toksina. Začinite salate visokokvalitetnim "ekstra devičanskim" maslinovim uljem. U svakodnevnu ishranu uvrstite fermentisane mlečne proizvode koji sadrže probiotike, jer će ubrzati varenje u „spavanju“, ali i ojačati odbrambene snage organizma, koje su posebno proverene u periodu posle praznika.

Vitamini i minerali su posebno važni za organizam zimi, pa preskočite iscrpljujuću ishranu

Iako su radikalne dijete kao što su keto ili proteinske dijete i dalje popularne ili dijete zasnovane na sokovima koje pokušavaju da "operu" "grehe praznične hrane" konzumiranjem voćnog soka i ničim drugim, treba ih izbegavati. Naime, ovakvi programi detoksikacije imaju veoma nisku energetsku vrednost, što dovodi do usporavanja metabolizma i lakog nakupljanja viška kilograma kada se vratite na uobičajenu ishranu. Imajte na umu da ovo nije period kada bi trebalo da idete na restriktivnu dijetu, posebno ako je loše isplanirana i neuravnotežena. Sada su brojni vitamini i minerali izuzetno važni za vaš organizam, a njihov unos je često neadekvatan u raznim dijetama. Zato se držite lakih obroka i smanjenih porcija i kilogrami će vremenom spontano nestati.

Podstaknite varenje

Ako patite od sporog varenja, uključite u ishranu papaju i ananas ili dodatke ishrani na bazi ovih namirnica, jer sadrže enzime (papain i bromelain) koji stimulišu varenje. Pomoći će i komorač, koji se od davnina koristio u kulinarstvu kao lek za loše varenje. Komorač poboljšava varenje i apsorpciju hrane, a zahvaljujući sastavu eteričnih ulja stimuliše lučenje digestivnih enzima. Takođe je poznat kao sredstvo koje smanjuje vetar u crevima. Saznajte više o funkcionalnoj medicini i kako vam ona može pomoći kod raznih zdravstvenih problema.

Bonus video

Smršajte jedući obilne doručke TikTok/samiraport

Izvor: miss7hr/ Wanted A.N.