Mnogo je sastojaka koje možete dodati svojoj kafi kako biste je učinili ukusnijom, ali i doprineli blagotvornom dejstvu ovog napitka na celo telo. Nutricionisti često upozoravaju na mnoge popularne aditive kao što su veštački zaslađivači i preliva sa visokim sadržajem šećera, koji će poboljšati ukus vaše kafe, ali zaista mogu ugroziti vaš krajnji rezultat.

Međutim, postoji nekoliko sastojaka koji vam zapravo mogu pomoći da brže i lakše smršate i da ubrzate metabolizam. To su cimet, kurkuma i kajenski biber, piše Shefinds.com.

Više o zdravstvenim prednostima ovih začina koji sagorevaju masti otkriva dr Grečen San Migel, dr. i glavni medicinski službenik za gubitak težine, dr Nensi Lin i Dana Elis Hanes.

Cimet

Ako ste sladokusci, ne morate nužno da se odreknete slatkiša da biste izgubili na kilaži. Iako bi svakako trebalo da smanjite unos slatkiša, cimet je odličan sastojak koji možete dodati u jutarnju šoljicu kafe. Stručnjaci kažu da ovaj ukusni začin može da ubrza vaš metabolizam!

Crna kafa ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, ali Hunes kaže je kafa sa dodatkom cejlonskog cimeta prava blagodet za organizam.

"Pokazano je da cimet poboljšava insulinski odgovor", objašnjava Hunnes. Antiinflamatorne prednosti ovog začina mogu pomoći da brže izgubite kilograme.

"Smanjenje upale u telu ima skoro direktan uticaj na prevenciju ili smanjenje gojaznosti i ukupne telesne težine. Smanjivanjem upale, vaš metabolizam je u stanju da efikasnije sagoreva kalorije", kaže ona.

Kurkuma

Ovaj začin jarke boje sadrži antiinflamatorni sastojak zvan kurkumin, koji radi na ubrzanju vašeg metabolizma.

"Začini koji sadrže kurkumin imaju termogeni efekat na telo i uzrokuju da telo proizvodi više toplote, čime se sagoreva više kalorija", primećuje Lin.

Kurkuma je prepuna antioksidanata koji vam mogu pomoći da postignete svoje ciljeve kada je gubitak težine u pitanju.

"Antioksidativna svojstva kurkume mogu pomoći u smanjenju insulinske rezistencije, šećera u krvi, nivoa holesterola i drugih metaboličkih stanja koja su rezultat gojaznosti", objašnjava San Migel.

Vođenje zdravog načina života ne znači da morate da pijete kafu bez ičega. U stvari, dodavanje cimeta i kurkume u šolju svakog jutra samo će vam pomoći da smršate i ubrzate metabolizam.

Aleva paprika

"Kajenska paprika sadrži jedinjenje koje se zove kapsaicin, a otkriveno je da kapsaicin ima termogeni efekat, što znači da može privremeno povećati brzinu metabolizma i pomoći u sagorevanju više kalorija. Takođe može stimulisati proizvodnju smeđe masti, koja je vrsta masti koja sagoreva kalorije da bi stvorila toplotu", napominje Sabat.

Suzbijanje apetita i oksidacija masti su takođe važne stvari koje treba primetiti kada je u pitanju kajenska paprika koja pomaže u gubitku težine i bržem metabolizmu.

"Konzumiranje kajenske paprike može pomoći u smanjenju apetita i suzbijanju žudnje za slatkišima, što dovodi do nižeg unosa kalorija. Takođe može povećati osećaj sitosti, potencijalno pomoći u kontroli težine. Studije sugerišu da kapsaicin može da poboljša oksidaciju masti u telu, podstičući sagorevanje masti. Ovaj efekat može doprineti gubitku težine i poboljšanju telesne kompozicije", navodi Sabat.

Dodajte prstohvat kajenskog bibera u jutarnju kafu i ne samo da će vas probuditi, već će vam pomoći da iz hrane iskoristite maksimum hranljivih materija koje su vam potrebne za taj dan.

Bonus video:

Viralni napitak za skidanje kilograma - gubi se i do 5kg TikTok/annalanier2/myvegankitchenlife

   Izvor: Wanted A.N.