Kao zagovornici zdravog načina života, treba da vodimo računa o životnoj sredini jednako kao i o sopstvenom telu.

Eko teretane su stvarnost koja se razvija širom sveta, što vam omogućava da bukvalno stvarate energiju dok trenirate. Ako su tradicionalne teretane oličenje potrošnje, sa višegodišnjim neonskim svetlima, klimatizacijom koja stalno zuji, redovima upaljenih TV ekrana i glasnom motivacionom muzikom, Eko teretane su oaza održivog fitnesa, gde je svaka vežba bez bilo kakvog uticaja.

Šta je zapravo Eko Teretana?

Da bismo objasnili kako ovo zeleno čudo modernog doba funkcioniše, nema boljeg primera od slučaja Marka Ćirića, koji je krajem juna ove godine u Vršcu stvorio prvu ekološku teretanu u Srbiji. Ćirićev izazov je bio da izgradi teretanu po principima cirkularne ekonomije, i ostatke drveta iz rečnog priobalja iskoristi kao sirovinu za pravljenje sprava. Marko Ćirić, inače profesor sporta spojio je ljubav prema sportu sa dubokom posvećenošću očuvanju životne sredine, i u saradnji sa Centrom za unapređenje preduzetništva mladih, osmislio je i napravio 12 različitih sprava za vežbanje.

Rezultat nije samo jedinstveni prostor za rekreaciju, već i jedan sasvim novi koncept vežbanja na otvorenom koji budi ekološku svest vežbača.

Eko Teretana je namenjena svim uzrastima, bilo da je reč o rekreativcima ili o profesionalnim sportistima, jer na svaku spravu može da se doda opterećenje od 50kg. Takođe, pored svake sprave je postavljen panj sa slikom i opisom vežbi koje mogu da se izvode na njoj.

Kako izgleda izrada Eko Teretane?

Izrada ove teretane je složen proces koji traje oko tri meseca. Ništa se ne baca pošto se za podlogu na koju se postavlja teretana koriste ostaci drveta koji nastaju prilikom pravljenja sprava (malč). Na taj način, korišćenjem drveta iz reke, postiže se ušteda prirodnog drvnog resursa i podiže ekološka svest o značaju čišćenja reka.

„Kada pronađemo lokaciju sa velikom količinom drvenog otpada organizujemo akciju čišćenja za koju je potrebno više čamaca i volontera. Nakon sortiranja drveta izvađenog iz reke, transportujemo ga do sušare. Zatim sledi proces obrade i pravljenja segmenata za sprave i mlevenja otpada u malč. Nakon izrade, svaka sprava se zaštiti eko voskom“, objašnjava idejni tvorac Eko teretane.

eko teretana
Shutterstock 

Prednosti Eko Teretane

Prednosti ovakve vežbaonice sežu daleko izvan domena rekreacije. Za razliku od klasičnih (mehaničkih) teretana na otvorenom, oprema Eko teretane cilja na širi spektar mišićnih grupa, čineći treninge sveobuhvatnijim, a treniranje na spravama od drveta daje drugačiji, prijatniji ugođaj.

“Samo čišćenje priobalja reka i smanjivanje otpada utiče na svest ljudi da otpad može da bude i resurs za pravljenje nečega društveno korisnog. Takođe, čišćenjem priobalja se smanjuje količina insekata, zmija i pacova kojima je to stanište za reprodukciju“, zaključuje Marko Ćirić.

Eko Teratana u Srbiji

Prva Eko teretana u Srbiji otvorena je na gradskom jezeru u Vršcu, a njen autor najavljuje da je u planu da se na isti način od drveta iz reka prave kreativne igraonice za decu i parkovi za pse.

Era svesnog i pristupačnog fitnesa stoga nije tako daleko, i svi bismo se trebali nadati da će sve više kompanija, velikih ili malih, ulagati sa uverenjem u ovaj izazov. Šta može biti naš doprinos? Podrška, preferirajući strukture koje se čak i minimalno trude u Eko pravcu.

Pred nama je 2024. godina, a novi “Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede” biće otvoren do kraja 2026. godine, sa ciljem da podrži inovativna rešenja u svih pet oblasti Zelene agende za Zapadni Balkan. Zato, pronađite svoju Eko teretanu jer poštovanje dobrih namera nikada nije bilo tako zeleno, a pozivamo i sve koji imaju ideju za zelenu tranziciju da se prijave!

Projekat “EU za Zelenu agendu u Srbiji”, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.