Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RECEPTI ZA PRAZNIČNE KOKTELE: Ovi će vas oduševiti

Praznici se bliže, zato je dobro na vreme planirati recepte - iako ih pravite samo za ukućane, probajte naš odabir.

  Izvor: Profimedia

Koktel od jaja

Ovaj ultra popularni koktel u svetu - egg nog koktel, tj. od jaja pravo je praznično piće. Za njega vam je potrebno:

  • 2 jajeta, odvojena
  • 1/4 šolje šećera, odvojeno
  • 1/2 šolje ruma, burbona ili brenda (a može i rakija)
  • 1 1/2 šolja punomasnog mleka
  • 1/2 milerama
  • rendani muskatni oraščić (za dekoraciju)

Priprema: U veliku činiju umutite žumanca sa 3 kašike šećera dok se sve ne stopi i ne postane pahuljasto. Umešajte i mleko, mileram i odabrani alkohol. U drugoj činiji, umutite belanca sa preostalom kašikom šećera dok ne smesa ne postane mekana. Smesu iz druge činije prespite u prvu. Ovo sve je dovoljno za četiri čaše. Na kraju svaku dekorišite sa rendanim muskatnim oraščićem.

Povezane vesti

Praznični Kosmopoliten 

Nešto izmenjena verzija čuvenog koktela, zahteva sledeće sastojke:

  • 150 ml vodke
  • 90 ml soka od brusnice
  • 50 ml Triple sec (likera sa aromom narandže)
  • 30 ml soka od limete
  • 15 ml sirupa od ruzmarina i narandžine kore
  • grančice ruzmarina
  • kora od narandže
  • led

Priprema za 10 do 12 koktela je sledeća: Na blagoj vatri kuvajte 200 mililitara vode sa 180 grama šećera, dve grančice ruzmarina i pet dužih komada narandžine kore sve dok se šećer ne istopi. Ostavite da sirup odstoji 20-30 minuta, a zatim izvadite ruzmarin i kore. Sirup može da stoji u frižideru u vakumiranoj posudi do dve nedelje. U šejker (da, on vamje potreban) sipajte vodku, sok od brusnice, triple sec, sok od limete, sirup od ruzmarina i narandžine kore i šaku leda i mućkajte 10-ak sekundi. Sipajte koktel u čaše za martini i svaku čašu ukrasite ruzmarinom i narandžinom korom.

Rum koktel

Ovaj topao koktel ugrejaće vas i doneti ušuškanu atmosferu. Za njega vam je potrebno:

  • 50 ml ruma
  • 120 ml ključale vode ili vrućeg sajdera od jabuke
  • 15 ml meda
  • 1 ceo ili prstohvat mlevenog karanfilića
  • 1 prstohvat mlevenog cimeta
  • ½ supene kašike maslaca

Priprema ide na sledeći način: Stavite med, karanfilić, cimet i maslac u šolju za irsku kafu. Sipajte rum i vrelu vodu ili sajder u šolju i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Piće možete ukrasiti štapićem cimeta.

Možda će vas zanimati...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije