Srčana usklađenost, suvo četkanje, sok na bazi pšenične trave, vruća kupka za stopala… U svojoj novoj knjizi Stephen Jolin, naturopata i zvezda, daje nam 21 tajnu za vraćanje maksimalne energije svaki dan u godini, bez obzira na starost. Sastavili smo 10 najlakših za praćenje, ujutro i uveče.

Jutro

1. Koherencija srčanog ritma

Udišite i izdišite u trajanju od 5 sekundi 3 minuta. Trenutni učinak – smanjen kortizol za bolje upravljanje budućim stresom, povećana proizvodnja DHEA (hormona mladosti) i oksitocina (hormona privrženosti i ljubavi), s vidljivim učinkom na blistavost kože.

2. Sok od pšenične trave

Hiper bogat antioksidansima, vitaminima i hlorofilom. Ujutro, na prazan stomak, razredite 2 kašičice u velikoj čaši vode sobne temperature i popijte u jednom obroku. Ovaj napitak pročišćava krv, poboljšava kvalitet kože i smanjuje podočnjake.

3. Suvo četkanje tela

Poboljšava cirkulaciju i detoksikaciju, što rezultira zategnutijom i sjajnijom kožom. Osim toga, daje dodatnu energiju za dobar početak dana.

Suvo četkanje tela
pexels/cottonbro studio 

4. Masaža susamovim uljem

Preporučuje se nakon suvog četkanja, ali pre tuširanja, kako bi se pojačala energija. Možete se odlučiti i za ozonirano maslinovo ulje, u slučaju problema s kožom, ili kokosovo ulje, za učvršćivanje tkiva.

5. Struganje jezika

Prvo napravite vodicu za ispiranje usta sa organskim susamovim uljem, i mućkajte 5 minuta, na primer pod tušem, a zatim isperite čistom vodom. Ne sme se progutati, jer ulje sadrži sve toksine koji se oslobađaju preko noći. Na kraju, upotrebite čistač za jezik. Rezultat je bolja probava, jačanje imuniteta i osetno povećanje energije.

Veče

1. Odmaranje očiju

Protrljajte ruke i stavite ih preko očiju, prelazeći vrhovima prstiju između obrva. Ovaj jednostavan postupak opušta mrežnjaču i optički nerv povezan sa centralnim nervnim sistemom, duboko opuštajući um. Osim toga, reaktivira cirkulaciju limfe oko očiju, smanjujući tako podočnjake sledećeg jutra.

2. Naizmenično disanje

Polako udahnite kroz jednu nozdrvu, blokirajući drugu, a izdahnite kroz drugu nozdrvu, blokirajući prvu. Ova praksa, koja se široko koristi u jogi, smanjuje stres i teskobu, te vam omogućuje bolje upravljanje emocijama. Takođe, povećava oksigenaciju tela i jača imuni sistem.

3. Kupka za stopala

Za opuštajući učinak dodajte 5 kapi eteričnih ulja lavande ili majorana. Za učinak detoksikacije dodajte 2 kašičice fine gline, a za efekat pročišćavanja šaku krupne soli. Nakon 3 minuta, um se oslobađa svog intelektualnog preopterećenja i solarni pleksus se širi. Povećano lučenje serotonina pomoći će vam da bolje spavate.

4. Velika čaša cvetne vode

U vrućoj verziji, poput šolje čaja. Ruža, koja je cvet trenutka, smiruje nervni i hormonski sistem. Cvet pomorandže smiruje emocije i mentalne nemire, a helihrizum smiruje u slučaju šoka ili tuge.

5. Masiranje lavandom

Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na dlan svoje leve ruke i masirajte stomak u smeru kazaljke na satu između jednog i tri minuta. To podstiče bolju probavu, organsku i psihičku, olakšava eliminaciju onoga što ostaje u želucu i utiče na emocionalno oslobađanje.

Bonus video

Izvor: citymagazine.danas.rs / Wanted A.N.