Možete da ih volite ili mrzite, ali strije su, nažalost neizbežne. Pogotovo u periodu kada vam se telo menja. To mogu biti različiti faktori - rast, trudnoća, gubitak ili povećanje kilaže... 

No, bitno je da napomeno - nevezano od starosti ili tipa kože, one su sastavni deo gotovo svačijeg tela, i zato ih treba prihvatiti.

Tehnički, strije su ožiljci koji nastaju kada se naša koža naglo rasteže ili smanjuje. Takve promene izazivaju pucanje kolagena i elastina, što posledično proizvodi primetan trag na koži.

Za neke ljude strije su iritantne kao i bubuljice, a za druge predstavljaju prirodnu lepotu ljudskog tela. Ako ste u ovoj prvoj fgrupi, donosimo vam 10 metoda koje mogu da smanje vidljivost strija. Upozorenje o spojleru: kolagen je ključan!

1. Suvo četkanje

Suvo četkanje pomaže kod strija.
pexels/cottonbro studio 

Suvo četkanje je specifičan oblik limfne drenaže. To je ajurvedska praksa koja zahteva četku sa gustim vlaknima. Pre nego što se istuširate, jednostavno četkajte celo telo pokretima nagore. Što se tiče strija, suvo četkanje zapravo može pomoći da se omekšaju masne naslage koje žive ispod vaše kože, primoravši ih da se ravnomernije rasporede. Još važnije, ako održavate svakodnevnu rutinu suvog četkanja, vaša koža će proizvoditi višak kolagena, a izgled vaših strija će se dramatično smanjiti.

2. Mikrodermoabrazija

Tretmani mikrodermoabrazije su jednostavan način za uklanjanje strija uz pomoć stručnog dermatologa ili estetičara. Ova neinvazivna procedura u suštini uklanja svu zaostalu mrtvu kožu putem ekstremnog pilinga i podstiče stvaranje nove kože bez fleka. Ovaj tretman je posebno efikasan kod strija jer pokreće stvaranje kolagena i elastina.

3. Retinol

Retinol može pomoći i kod strija.
Shutterstock 

Kao derivat vitamina A, retinol je poznat po svojoj sposobnosti da stimuliše obnavljanje ćelija. Kada dosledno nanosite proizvod na bazi retinola na svoje strije, koža će doživeti priliv kolagena i obnavljanje epiderma. Retinoli istovremeno pilinguju i hidriraju kožu, uzrokujući da vaše strije postanu minimalne ili potpuno nestanu.

4. Hidratacija

Hidratacija je jako bitna kod strija.
Shutterstock 

Dovoljno lako, zar ne? Korišćenje hidratantnog preparata je jednostavno kada je u pitanju uklanjanje i prevencija strija. Bilo koji, od kokosovog ulja do shea putera, biće dovoljan da vaša koža ostane nahranjena i zaštićena od traume koju izazivaju strije. Većina ulja i prirodnih hidratantnih sredstava bogata je laurinskom kiselinom koja olakšava proizvodnju kolagena. Nema potrebe da se trošite na specijalni proizvod kada će alternativni drogerijski preparati funkcionisati jednako dobro.

5. Masaža

Masiranjem ćete pospešiti cirkulaciju.
Shutterstock 

Iako može izgledati banalno, nikada nije loša ideja da masirate svoje strije. Masaža povećava cirkulaciju, kao i rast novog tkiva, što može da izleči rupture na koži koje izazivaju formiranje strija. Sigurno ćete primetiti smanjenje njihove vidljivosti tokom vremena.

6. Brazilsko tetoviranje strija/kamuflaža

U ovom slučaju, ne preporučuje se tetoviranje tamnih, plavičastih i crvenih strija, nego isključivo starih koje je lakše prekriti pravilnim odabirom boje. Efekat traje od 2 do 7 godina i ovo je jedina metoda koja momentalno daje rezultate.

7. Uklanjanje laserom

Počev od klasičnih do radiotalasnih lasera, ovo je verovatno jedna od tehnika koja najbrže daje rezultate. Uglavnom je potrebno 3 tretmana da se već vidi znatno poboljšanje, pogotovo ukoliko se laseri kombinuju.

8. Karboksiterapija

Karboksiterapija je ubrizgavanje malih količina sterilnog medicinskog gasa – ugljen-dioksida u kožu i potkožno tkivo. Gas izaziva snažno širenje krvnih sudova i posledično dovodi do ubrzavanja cirkulacije, povećanog dopremanja kiseonika, hranljivih materija i podsticanja metaboličkih procesa.

Postiže se po pravilu dramatično poboljšanje tonusa i izgleda kože, čak i kada su u pitanju stare strije i bez obzira na njihovu lokalizaciju.

9. Hemijski pilinzi

Ovde je pre svega reč o tretmanima koje treba obavljati u proverenim kozmetičkim salonima. Rastvori kiselina prodiru duboko u slojeve kože i podstiču njenu elastičnost i samoobnavljanje. Nakon tretmana ostaje crvenilo koje traje nekih 10-ak dana.

Jedan od najpopularnijih je TCA piling u kojem se koristi trihlorsićetna kiselina. Za optimalne rezultate potrebno je 3 ili 4 TCA pilinga sa razmakom od mesec dana.

10. Kreme protiv strija

Krema protiv strija može pomoći.
Shutterstock 

Ono što je bitno reći da je kreme bitno mazati pre nego što se stije uopšte pojave, a pogotovo na samom početku, pre nego što je koža potpuno "pukla". Sadržaj krema je bitan, te su dobre one koje pored hijaluronske kiseline sadrže, primera radi, vitamin E, peptide, prirodna ulja poput kokosovog, ricinusovog ili arganovog. Nije loše i da gledate da imaju umirujuća svojstva kakva daje aloe vera

Bonus video:

Piling protiv celulita tik tok/ flexwithfatu