Ništa tako ne unese praznični duh u dom kao što to učini novogodišnja jelka. Ima nečeg posebnog i u kićenju, kačenju ukrasa i lampica. No, ukoliko u stanu nemate prostora za drvce ili iz bilo kog drugog razloga ne želite klasičnu jelku ove godine, pronašli smo sjajne alternative koje će izmamiti osmeh ne samo vama i ukućanima, već i gostima, a nema sumnje da će vaša "jelka" pokupiti i mnogo lajkova na Instagramu ako odlučite da je okačite. 

Neki od primera koje smo pronašli su sjajni i za poslovne prostore, a ne samo za kuće i stanove, i nisu teški da se rekreiraju samo ukoliko imate makar malo volje. 

Za alternativna drvca uglavnom se koristi ono što već imate u kući, te nema razloga da novogodišnji duh izostane ove godine i u vašem domu. 

Lampice na prozoru

Dovoljne su vam lampice i malo selotejpa i dobili ste svojevrsni light-show u kojem ćete uživati, pogotovo uveče.

Okačite i koji ukras i eto jelke gotove za par minuta. Na isti način možete ukrasiti i ćošak stana - jednostavno, minimalistički, a efektno.

Formirajte jelku od ukrasa

Stare ukrase možete iskoristiti i da napravite drugačiju, efektnu jelkicu koja staje na sto ili policu, bez da vam previše oduzima prostor.

Girlande koje formiraju jelku

Ukoliko imate malo prostora, 2D jelke pravi su izbor za vas. Dovoljna vam je jedna duža girlanda ili 2 grane kojima ćete formirati "trougao". Dodajte ukrase i voila!

A tek tu možete biti kreativni - umesto klasičnih ukrasa, okačite fotografije omiljenih ljudi i  momenata iz 2023.

Fotografije umesto klasične jelke

Ovaj primer nastavlja se na prethodni, a sve što vam treba je ili zid ili ćošak - efekat će biti nesvakidašnji i oduševiće sve, a vi se možete poigrati fotografijama u boji ili crno-belim.

Knjige umesto jelke

Ukoliko volite da čitate i imate mnogo knjiga u stanu, iskoristite ih umesto jelke. Možete ih poređati tako da formitaju "kupolu" ili ih pak okrenuti na polici tako da bele strane čine kontrast u odnosu na korice.

Pročitajte još: KAKVE UKRASE TREBA OKAČITI NA JELKU DA PRIVUČETE NOVAC I LJUBAV U 2024: Boje i oblici zbog kojih će vam sve ići od ruke

Floating - lebdeće drvce

Za ovako nešto moraćete da budete malko spretniji, ali ništa neizvodljivo. Potrebne su va kugle i malo providnog konca (ribarski, za pecanje je idealan) i selotejp kako biste to zalepili za plafon. Malo ćete se pomučiti, ali je rezultat wow, morate priznati!

Sličan efekat možete dobiti i ako umesto konca iskoristite lampice, kao na primeru u nastavku.

Pampas drvce

Pampas drvce je jedno od glavnih trendova sezone. Možete iskoristiti staru jelku u "zabadati" grančice pampasa ili napraviti konstrukciju od žice u formi kupe, i onda u proreze postavljati suvo cveće i grančice.

Drvo od grana

Kada smo kod prirodnih materijala, uvek možete iskoristiti grančice i granje koje nađete napolju. Tako možete formirati rustičnu jelku koja privlači pažnju...

... iskoristiti koru...

... pa čak i čitava debla.

Grančice isto možete vezati konopcem i tako formirati jelku.

Iskoristite grane umesto drvceta

I same grane mogu poslužiti kao jelka. Možete ih ostaviti u prirodnoj boji ili prefarbati. 

A u nastavku pogledajte još neke kreativne primere koji su nas oduševili, a lako se mogu iskopirati:

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Drvena uradi sam jelka TikTok/sharib_craftycreations

Izvor: Wanted J. S.