Ukoliko volite putovanja i planirate da "skitate" po belom svetu naredne godine, nije zgoreg znati gde treba, ali i gde ne treba ići. Slažemo se da nije uobičajeno pretraživati "najgora mesta" za odmor, ali ćete svakako imati koristi od informacija koje vam, ako ništa, mogu pomoći da se bolje pripremite za put.

A kome više verovati nego čuvenoj agenciji Fodor’s koja je izbacila svoju godišnju "No-no listu" i navela sve destinacije koje nisu najbolji izbor za odmor. Naravno, to ne znači da na ove lokacije ne treba da putujete ukoliko to želite, već samo da obratite pažnju na elemente koji vam potencijalno mogu uništiti odmor.

1. Venecija, Italija

Da, zaista ne postoji mesto koje je magičnije od Venecije, ali ovaj gradić dospeo je poslednjih godina na naslovne strane iz mnogo pogrešnih razloga. 

Zagađenje, ekstremne poplave... samo su delić razloga zbog kojih se o Veneciji nije pisalo u superlativu, kao i previše turista, a da li će naplaćivanje ulaza uspeti da reguliše barem deo problema, ostaje da se vidi. 

2. Atina, Grčka

Jedno od najpopularnijih mesta u Evropi našlo se na listi zbog lošeg upravljanja prilivom turista zbog čega se narušava kulturna baština, oštećuje Akropolj. Uvedeni su novi protokoli koji bi trebalo da koliko-toliko sačuvaju najstariju znamenitost Grčke. 

Jednodnevni izleti su naglo postali popularni, ali grad jednostavno nije opremljen da to podnese. Postoji mnogo drugih neverovatnih mesta na Mediteranu koja čekaju da budu otkrivena dok "gurate" Akropolj niže na vašoj listi.

3. Planina Fudži, Japan

Planina Fudži je pod tolikom navalom turista da Japan javno ohrabruje putnike da "skrenu sa puta" i posete druge lokacije. Iako je njegova čista lepota prizor koji treba videti jednom u životu, posetioci kao da ne uspevaju da prepoznaju opasnost i veoma često sebe dovode u rizik.

Zbog ogromnih redova planinara dolazi do potencijalnih noćnih mora jer postaju blokade za vanredne situacije, a zbog novonastale situacije meštani su od vlade zahtevali nove mere bezbednosti.

Najviša tačka Japana postala je ruglo i zbog neodgovornih posetilaca koji ostavljaju smeće i ne plaćaju naknade za očuvanje. 

4. Ha Long Bay, Vijetnam

Prelepi Vijetnam je ove godine doživeo navalu turista. Ako ste jedan od onih koji planiraju da posetite čuveni zaliv Ha Long, možda ćete želeti da promenite raspored ili promenite destinaciju.

Turizam negativno utiče na lokalnu zajednicu, a politika očuvanja ostala je po strani. Nekada prelep zaliv danas je pun smeća i izlivene nafte, što šteti ribarskim zajednicama i divljim životinjama. Posetioci ne shvataju koliko obilasci čamcem nanose štetu ovom nekada predivnom mestu.

5. Pustinja Atakama, Čile

Iako je ova lokacija odnela prestižnu nagradu Svetskih putnika kao "najromantičnija destinacija", mnogi zaboravljaju i drugu stanu - realniju, tačnije, ogromnu deponiju u pustinji. 

Da se razumemo - niko nema ništa protiv sastanaka u pustinji, i ma koliko Atakama bila predivna sa svojim prirodnim čudima, kao što su gejziri, ona je takođe dom ogromne deponije korišćenog tekstila što baš i nije mesto koje vrišti romantika. 

Pošto čileanska vlada ne dozvoljava određene materijale na zvaničnim deponijama, deponija u pustinji je postala toliko velika da se može videti iz svemira!

6. Reka Gang, Indija

Indija je mistično mesto puno čuda širom zemlje, ali reku Gang bi možda trebalo preskočiti na tom putu. Problemi su ogromni, od zagađenja pa do ugroženih vrsta životinja.

Ipak, zagađenje je već godinama veliki problem i nedostatak pijaće vode, kanalizacije i slično. Ipak, hinduistička religija i dalje vidi ovu reku kao svetu čak i sa procenjenih 800 miliona galona neprečišćene kanalizacije izlivenih u reku. 

7. Koh Samui, Tajland

Koh Samui je jedna od najpopularnijih lokacija u Tajlandu, ali u isti mah donosi niz problema. Najveći je nedostatak pijaće vode, kako je već isušeno 70 odsto izvora. Samo ovog leta, istraživanja su pokazala da je vode u prirodi ostalo za još samo 30 dana. 

Situacija je naterala stanovništvo koje je inače siromašno da dodatno plaća flaširanu vodu, a horde turista ne pomažu situaciji. Nedostatak vode je inače počeo prošlog decembra i situacija se nije sredila i dalje. 

Lokalno stanovništvo smatra da će smanjenje turista dovesti do oporavka ostrva kako bi ponovo postalo omiljena lokacija za putovanja. 

8. Pariz, Francuska

I na samom kraju, najromantičnija lokacija, san snova mnogih žena, kako u svetu tako i u Srbiji. Grad svetlosti našao se na listi destinacija koje ne bi trebalo posetiti ponajviše zbog političke situacije i nereda, zagađenja ali i prevelikog broja džeparoša koji iz dana u dan pronalaze nove načine da opljačkaju turiste. 

Tako je, primera radi, samo za jedan dan, jedan džeparoš uspeo da ukrade preko 100 mobilnih telefona, o čemu su nedavno pisali i svestki mediji. 

U isti mah, turista je toliko da je čak i francuska ministarka turizma Olivija Gregoar skoncentrisana na plan da ohrabri turiste da posete manje poznate delove zemlje. Međutim, kako je Francuska sledeće godine domaćin Olimpijskih igara, jasno je da će Pariz biti pred ogromnim izazovom.

Zbog okolnosti, grad nije tako siguran kao ranije, zbog čega ga sve više prati loš glas.

Pročitajte još: 3 EVROPSKA GRADA ZA KRATKO JESENJE PUTOVANJE: Iskoristite slobodan vikend za uživanje u drevnim ili modernim ulicama

Bonus video:

Putovanje avionom Tiktok/sophiacelentano48