Žudnja za hranom govori mnogo o tome šta se dešava u našem organizmu zbog čega ne bi trebalo da je zanemarujemo, a uglavnom se javlja kada telo želi da nam poruči da mu je potrebno više hranljivih sastojaka ili kao posledica emotivnog stresa. Kada se poveća nivo kortizola u organizmu imamo osećaj gladi čak iako smo nedavno pojeli obilan obrok. Glavni okidač za poremećaj lučenja kortizola, kao i insulina, je stres koji dovodi i do smanjenog nivoa seratonina i dopamina – hormona sreće.

Ova vrsta poremećaja hormona najčešće se javlja kod žena koje su izložene hroničnom stresu i emocionalnom nezadovoljstvu. Kada dobiju višak kilograma zbog neuravnoteženog rada hormona, one obično pribegavaju iscrpljujućim dijetama, koje ironično, predstavljaju novi stres za organizam, pa se svi pokušaji da smršaju završavaju neslavno.

Šta zaista možemo da uradimo da bismo držali apetit pod kontrolom, saznajte u nastavku.

Uvedite redovne obroke

Da biste pobedili žudnju za hranom u popodnevnim i večernjim satima jako je bitno da uvedete redovne obroke, odnosno da unos hrane ograničite na tri glavna obroka, a ako je potrebno uvedite i dve užine. Idealno bi bilo da doručkujete između 7 i 9h, ručate od 13 do 14h, a večerate do 20h, ali bi satnicu svakako trebalo da prilagodite sopstvenom ritmu. Potrudite se da uvek obedujete u isto vreme jer kada se telo navikne na tačno određen tajming za konzumiranje hrane i nećete osećati glad između obroka. Pored toga, na ovaj način ne iscrpljiujete organizam što ee događa kada preskačete obroke.

Uvedite redovne obroke
Lifestock 

Uključite u ishranu sva 3 makronutrijenta

Da bi organizam pravilno obavljao sve fiziološke funkcije jako je bitno da ne izbegavate nijedan od tri makronutritijenata – ugljene hidrate, proteine i masti. Ugljeni hidrati su najvažniji izvor energije za naše telo, proteini organizmu pružaju energiju i čine da duže vreme imate osećaj sitosti, a neophodni su i za rast i razvoj mišića dok masti predstavljaju energetsku rezervu, oblažu vitalne organe, a neophodne su i za sintezu hormona i apsorpciju vitamina rastvorljivih u njima.

Hidrirajte telo tokom čitavog dana

Nije retka pojava da osećamo glad iako smo zapravo žedni. Zato kada sledeći put dobijete veliku žudnju za hranom, a nedavno ste jeli, popite čašu vode ili čaja bez šećera. Ukoliko tokom dana unosite od 2 do 4 litra vode smanjujete šansu da osetite neobuzdanu glad u popodnevnim i večernjim satima.

Hidrirajte telo tokom čitavog dana
Youtube 

Opustite se

Kada sledeći put osetite veliku potrebu da nešto pojedete, iako realno niste gladni, pre nego što posegnete za hranom, potrudite se da opustite telo. Fokusirajte se na sadašnji trenutak i udahnite duboko 10 do 20 puta. Ova vežba će vas dovoljno opustiti da više neće imati potrebu da bilo šta stavite u usta ili ćete umesto čipsa odlučiti da pojedete krastavac. Pa čak iako posle vežbe ne uspete da odolite omiljenoj grickalici ili kolaču, poješće manje nego što bi to uradili da niste umirili telo.
Mnogo će vam pomoći i redovna fizička aktivnost jer, osim što podstiče gubitak kalorija, vežbanje stimuliše lučenje seratonina i dopamina. Na taj način se smanjuje novi stresa, a samim tim i apetit.

Proverite krvnu sliku

Potreba za hranom i kad niste gladni može biti uzrokovana i zdravstvenim problemom, a uglavnom se javlja kao posledica neravnoteže hormona štitne žlezde ili insulinske rezistencija. Da biste eliminisali ova zdravstvena stanja kao potencijalne uzroke žudnje za hranom proverite krvnu sliku i zakažite pregled kod endokrinologa.

Bonus video

Zdravi mafini TikTok/themodernnonna

Izvor: Injournal.rs