Ukoliko ste željni pravog, pravcijatog odmora, bez buke, jurnjave, a vaš izbor je Grčka, onda obavezno obratite pažnju na skriveni dragulj u podnožju Olimpa, u Solunskom zalivu, Nei Pori, koji će vas kupiti na prvu.

Svega sat vremena vozom od Soluna, Nei Pori je ljupko mesto, sa manjim gužvama nego Paralija, Olimpik beach ili Leptokarija. Udaljeno je oko 35 kilometara od Katerinija, lako se stiže i do Larise, pa je Nei Pori pravi izbor ukoliko želite da obilazite plaže i mala, tradicionalna mesta u okolini Soluna gde ćete degustirati domaći ''cipuro'', ili zameziti ''melanzani'' dok čekate mladu jaretinu ili jagnjetinu s ražnja.

Duga i široka peščana plaža kao da je stvorena za porodice sa decom i starije osobe željne mira, odmora, čistoće i tišine. More je ovde uglavnom mirno i sasvim prozirno, ulaz u vodu plitak, pa je plaža privlačna i za kupače, ljubitelje izležavanja na plaži, sunčanja i koktela.

U zaleđu je gostoljubiv, miran gradić, odlično snabdeven svime što vam može trebati, a uz dugu promenadu nižu se kafići i taverne. Nei Pori je pre svega jedno mlado naselje, nastalo sedamdesetih godina na mestu malog ribarskog sela, dok se stari deo grada smestio sa suprotne strane, ka brdskim predelima.

Nei Pori je karakterističan po širokim ulicama, trgovima, brojnim dečjim igralištima, tavernama i barovima.

Šta videti u Nei Pori

Ukoliko poželite da napustite Nei Pori i krenete na neki fakultativni izlet ili avanturu, opcije su vam brojne. Svaki turista u Nei Poriju ne sme propustiti da poseti Stari Pori i Stari Panteleimon. To su stari delovi ova dva mesta koji sa sobom nose očigledni duh prošlosti. Stoga su vrlo interesantni kao turističke atrakcije.

Možete se uputiti i ka Olimpu i Litohoru, ka Solunu, ka manastirima Meteori, ka dolini Tempi i Afroditinim izvorima, ka Skijatosu. Sve ovo možete naći u ponudi lokalne agencije, ali možete ići i u sopstvenoj režiji.

Crkva Svete Marine

Jedina crkva u Nei Poriju je izuzetno zanimljiva građevina koju krasi mešavina arhitektonskih stilova. Jednobrodna građevina sa kupolama i pripatama ima jednostavnu fasadu mlečne boje bez mnogo ukrasa, sa upečatljivim crvenim krovom.

Kružnoj kupoli pridružuju se dva četvrtasta zvonika koji je nadvisuju i čine jedinstvenom građevinom. U ovu crkvu svakako treba i ući, jer je krase izvnredne ikone i neočekivano raskošna unutrašnjost sa lusterima, zlatnim intarzijama i prekrasnim, drvenim ikonostasom.

Meteori

Neverovatan manastirski kompleks, kamene kule i monaške kelije u litici predstavljaju jedan od najneobičnijih i najspektakularnijih prizora Grčke. U manastir možete ući samo pokrivenih ramena i kolena, pa imajte adekvatnu odeću, a u portama manastira i crkava možete uživati u pogledu na okolinu, neobičan mir i spokoj kojim ovo mesto odiše i upustiti se u obilazak mističnih i pomalo jezivih kosturnica, piše letougrckoj.com.

Ovde je i jedna od najlepših crkvi posvećenih Svetoj Petki, a Afroditini izvori su tek nešto dalje odavde. Na Meteorima možete naći i sasvim jedinstvene suvenire i sakralne predmete koji, veruje se, donose zdravlje, mir i ličnu sreću.

Tradicionalno selo Palios Panteleimonas 

Najlepša i najisplativija tura vodi kroz autentično, staro selo Palios Panteleimonas, koje je vekovima starije od svog imenjaka na obali, a udaljeno je 3 kilometra od obale.

Velikim naporima meštana i značajnim sredstvima evropskih fondova, ovo mesto je potpuno rekonstruisano i obnovljeno, pa ćete moći da se prošetate mestašcem u kome je vreme zaustavljeno.

Tvrđava Panteleimon

Čitava Olimpska regija obiluje arheološkim nalazištima, pa će i ljubitelji kulture i istorije moći da krenu stopama Aleksandra Makedonskog, koji je u gradu Dionu okupio svoju vojsku i krenuo na Persiju.

Ako Vas ove digresije nisu odvele predaleko, uspećete da stignete i do velike tvrđave Panteleimon, koju su krstaši izgradili tokom XIII veka, a koja Vas je i povela sa plaže u predivno podnožje Olimpa. Podignuta između 1204. i 1222. godine, nekada je branila strateški važan prolaz ka dolini Tempe, u koju su grčki pesnici smestili Apolona i njegove Muze.

Stari manastir Svetog Dionisija 

Na padinama planine Olimp, na oko 17 km od mesta Litohoro nalazi se Stari manastir svetog Dionisija. Podignut je davne 1542. godine, a u njegovom osnivanju učestvovao je i ovaj svetac. Posle Božanskog otkrivenja, sveti Dionisije je osnovao i posvetio manastir Svetoj Trojici, ali je ipak kasnije u narodu manastir ostao zapamćen isključivo po imenu njegovog osnivača - svetog Dionisija Olimpskog.

Takođe, on je u tadašnjoj kapeli ovog manastira i sahranjen, a ostaci groba i dan-danas postoje.

Novi manastir Svetog Dionisija 

Novi manastir svetog Dionisija lociran je na oko 3 km od mesta Litohoro, a njegova priča i sudbina usko je vezana za Stari manastir koji nosi isto ime. Naime, Stari manastir je 1821. godine za vreme ustanka Grka, od strane Osmanlija pod direktivom Veli Paše opljačkan i spaljen, da bi ga 1943. godine tokom Drugog svetskog rata, nacističke gotovo skroz uništile eksplozivom.

Dion

Dion je danas arheološko nalazište, a nekada je bio jedan od najvažnijh gradova-država antičke Makedonije. Nalazi se u podnožju moćnog Olimpa, 4 km od mora i na 17 km od grada Katerinija. Drevni grad svoje ime duguje bogu Zevsu (Dios - odnosno „Zevsov“), predvodniku bogova sa Olimpa.

Prvo pominjanje imena Dion dolazi u V veku pre nove ere, od strane čuvenog grčkog istoričara Tukidida, koji je opisao prolazak spartanskog generala Braside kroz ovo mesto na putu za Makedoniju.

Tokom vremena, u Dionu su održavane Olimpijske igre, slavljene pobede, ali i obredi žrtvovanja, a i sam Aleksandar Makedonski je pre bitaka posećivao ovo mesto i tu prinosio žrtve.

Marketi i suvenirnice

U letovalištu postoje manji lokalni marketi, suvenirnice, butici, prodavnice kožnih proizvoda, zlatare. Velikih marketa nema, najbliži Lidl ili Masutis nalaze se u Leptokariji.

Petkom se održava sjajna pijaca, gde možete kupiti masline, maslinovo ulje, voće, povrće, med, domaće lokalne proizvode. Za nešto veći šoping morate posetiti Solun.

Cene

Same cene ne razlikuju se od ostatka solunske regije, te je u ovom periodu moguće pronaći smeštaj već od 250 evra pa naviše, te obavezno čekirajte i last minute ponude.

Bonus video:

LETOVANJE U SRBIJI: Banje, rezervati prirode, šumadijski turistički biseri... Kurir TV