Ukoliko ste rešili da ugrabite neku od last minute ponuda i otputujete u Grčku na letovanje, jedna od dobih opcija može biti upravo magični Stavros koji će vas kupiti na prvu tirkiznim morem, dugim plažama i izrazito čistim vazduhom zbog koje je dobio i titulu vazdušne banje. Tačnije, primorska, planinska i rečna struja stvaraju tzv. Ružu vetrova zbog čega je voda lokacija veoma pogodna za lečenje od astme, bronhitisa i ostalih respiratornih bolesti.

Stavros se nalazi u zalivu Strimonikos, na oko 80 km od Soluna i samo 6 km od autoputa Solun-Kavala, a bilo da na ovo letovanje krenete kolima ili autobusom, očekuje vas vožnja od 700 km iz Beograda, a iz Niša oko 480 km. Put uopšte nije dugačak i naporan, pa je ovo jedan od glavnih razloga zašto je Stavros čest izbor srpskih posetilaca.

Bitno je napomenuti da je reč o malom i mirnom mestu, bez suviše buke i dešavanja. Prvenstveno je porodično letovalište i najviše odgovara porodicama sa malom decom (starijoj deci u Stavrosu može biti pomalo dosadno). Zatim prija i pripadnicima zrelijih generacija i uopšte svima željnim pravog odmora i opuštanja.

Centar ovog gradića ukrašen je prelepim šetalištem sa brojnim tavernama, kafićima i poslastičarnicama koje uglavnom rade do 23h.

Iako je mesto malo, mnogi turisti navode da su uživali u večernjim šetnjama, posebno onoj do poznatog vidikovca iznad grada. Tu se nalazi restoran sa velikom terasom sa koje se pruža pogled na zaliv Strimonikos. Interesantan je i vozić kojim se ide do starog dela Stavrosa.

Oblast u kojoj je ovaj gradić smešten prepuna je atrakcija, pa možete uživati u nezaboravnim izletima. Posetite Zejtinlik, Solun, Aristotelov park i njegovu rodnu Stagiru, Uranopolis, brojne manastire i crkve (u samom Stavrosu se nalaze dve), jezero Volvi, manastir Kakovo, Svetu goru, Kavalu, pećinu svetog Pavla, Amuljani…

Iznad mesta se nalazi planina Haralampas i staze za planinarenje, što samo upotpunjuje užitak ljubitelja prirode.

Najbolje plaže na Stavrosu

Ceo zaliv Strimonikos maltene čini jedna duga peščana plaža od 10km koja na koju izlaze Stavros, Asprovalta, Nea Vrasna i Vrasna Paralia.

Kada je reč o samom Stavrosu, luka u gradu deli dve plaže. Desno je plaža Platani koja je dobila ime upravo po ovom velelepnom drveću, a levo se nalazi gradska plaža. Obe su čiste, peščane, s postepenim ulaskom u vodu, u blizini barova i restorana - ali Platani odlikuje i veoma prijatan hlad, što na gradskoj plaži nije slučaj.

Na izlazsku iz Stavrosa, 1km u pravcu ka Olimpijadi i Uranopolisu, nalazi se i plaža Milies. Plaža je prekrivena zlatnim peskom, duga 2km i uglavnom je široka, ali ima i uskih delova. Nagrađena je Plavom zastavicom, a bezbedna je i za najmlađe zbog svog dugačkog plićaka.

Jedna od najvećih prednosti Stavrosa jesu veoma povoljne cene - spada u grupu najjeftinijih letovališta u Eladi, te su neke stvari i proizvodi čak i jeftinije nego u Srbiji. Tako se mogu pronaći sjajni aranžmani koji će vas izaći u proseku od 200 do 500 evra, te je dobro da pratite last minute ponude.

Bonus video:

Evija, Grčka Tiktok/grckainfo