Čuveno trojstvo Pefkohori - Hanioti - Polihrono jedno je od najvećih uporišta srpskih turista na grčkoj obali, a mnogi od vernih posetilaca se svakog leta verno vraćaju ovim mestima.

Polihrono je najmanje i najmirnije od ova tri letovališta, sa najmanje sadržaja, a upravo to je ono što najviše prija onima koji zaista žele da se odmore.

Polihrono nije veliko letovalište, pa gde god se smestili, sve će Vam biti blizu, i imaćete vremena da čitavo mesto detaljno obiđete i upoznate. Turisti ipak savetuju da, ukoliko Vam smeta buka, svoju bazu potražite malo dalje od šetališta, gde je uvek živo i prepuno turista.

Plaže su pogodne za malu decu. Ne samo zbog sitnog peska, već zbog postepenog ulaska u more. Polihrono predstavlja pravi mali raj za porodični odmor.

Plaže

Polihrono krasi lepo, mirno i toplo more, ali se sama plaža celom dužinom mesta poprilično razlikuje, zbog čega se može naići na mnogo različitih komentara. Plaža je mahom prekrivena krupnijim peskom, ali je u prvim i poslednjim delovima ovog mesta (primetićete ih po manjem broju posetilaca) kamenje pri ulazu.

Ležaljke i cene u barovima na plaži

U mnogim barovima ležaljke se dobijaju uz poručeno piće, ali je takođe određeni broj njih uveo obavezne konzumacije u iznosu od 20 EUR. Tamo gde se ležaljke zasebno plaćaju, cene za set variraju od 10 do 25 EUR, a često se provlače zamerke na nešto više cene pića. Mnogi preporučuju bar Karpouzi kao posebno povoljan.

Kome ne smeta šetnja, može otići do Cocones bara i dela plaže koji je za mnoge posetioce najlepši u Polihronu. Prekrivena je čistim peskom bez kamenja. Obavezna je konzumacija od 20 EUR za set ležaljki, ali okolo ima dovoljno slobodnog prostora. Drugi favorit je Old House Cafe bar, gde su ležaljke besplatne uz piće. Preporuke idu i za deo plaže ispred Olivo sea side bara - prelep, čist, i bez gužve. A ujedno tu je i deo plaže (koji je ranije bio dosta veći, a sada ga je prepolovio ovaj bar) gde možete doneti svoje ležaljke, peškir i suncobran.

Klima

Klima Polihrona je tipična mediteranska. Duga topla i sunčana leta, dok su zime jako blage. U poslednjim decenijama su primećene određene promene u klimatskim uslovima Polihrona. Povećanje prosečnih temperatura tokom leta postalo je izraženije, a neki letnji dani postaju topliji.

Temperatura vode

Prosečna temperatura Egejskog mora u Polihronu u septembru iznosi 25,5°C. To je najudobnija voda za plivanje na bilo kojoj vodenoj površini, posebno u zatvorenom prostoru. Ovaj temperaturni raspon je prepoznat kao najoptimalniji za dugotrajno plivanje.

Minimalna temperatura vode u Polihronu u septembru je 23,0°C, maksimalna - 28,0°C. Prošle godine, početkom meseca, prosečna temperatura ovde je 26,3°C, a do kraja meseca voda se zagreje do 24,8°C.

Vremenska prognoza u Polihronu za septembar

Prosečna dnevna temp. 28°C

Prosečna noćna temp. 17°C

Broj kišnih dana 5

Broj sunčanih sati u danu 8h

Noćni provod i atrakcije

Dugo označavan kao mirno, tiho mestašce idealno za porodičan odmor, Polihrono je poslednjih godina prilično ,,živnuo’’ zahvaljujući ogromnim gužvama tokom cele sezone, pa čak i van nje. No, i dalje je to letovalište samo sa osnovnim sadržajima, bez naročitih atrakcija i znamenitosti, ali u njegovoj blizini ima mnogo toga čime možete dopunite svoje letovanje. Ipak, ukoliko to poželite, na 10 minuta kolima, autobusom ili taksijem su vam Hanioti, a posle njega i Pefkohori.
Takođe, i Kalitea, koja je na drugu stranu, je divno mesto koje nudi sjajne atrakcije, a i noćni život je veoma posećen.

 Bonus video

Cene na Tasosu Tiktok/nikana.gr