Letovanje u septembru nosi sa sobom mnogo prednosti - povoljnije cene, manja gužva, čisto more i odmor bez nepodnošljivih vrućina. Međutim, ukoliko ste planirali da predstojeći odmor provedete u Grčkoj i zanima vas da li postoje lokacije koje su podjednako tople i prijatne i na samom početku jeseni, radovaće vas da je odgovor pozitivan. 

Generalno, septembar je u Grčkoj po mnogim karakteristikama sličan junu, s tim da su prosečne temperature vazduha nešto niže, ali more je toplije i veoma prijatno za plivanje, brčkanje i ronjenje. Vetar je uglavnom jači i češći u septembru nego u junu, ali i dalje nije neprijatan.

Prosečne temperature mora u junu i septembru

Krit (severna strana je znatno toplija do južne)

  • Jun – 22.9
  • Septembar – 25.5

Sarti

  • Jun – 23
  • Septembar – 24.3

Neos Marmaras

  • Jun – 23
  • Septembar – 24.3

Pefkohori

  • Jun – 21
  • Septembar – 23

Samos

  • Jun – 22
  • Septembar – 23

Kefalonija

  • Jun – 23
  • Septembar – 25

Paralia

  • Jun – 23.4
  • Septembar – 25

Parga

  • Jun – 23.1
  • Septembar – 25.5

Karpatos

  • Jun – 22.8
  • Septembar – 25.5

Koje su najbolje destinacije za posetu u septembru?

Grčka je poznata po ogromnoj ponudi turističkih destinacija poput primorskih mesta ali i ostrva. Vodeći se isključivo potražnjom turista iz Srbije, najbolje destinacije za letovanje u septembru su:

  • Olimpska regija – Paralia i Olympic Beach
  • Kassandra (poluostrvo) – Siviri, Kalitea, Skala Furka, Nea Skioni, Lutra
  • Regija sv. Đorđa – Vrasna Beach
  • Ostrva – Krf, Tasos, Skiatos

A mi izdvajamo 5 najtoplijih i najprijatnijih:

1. Lefkada

Temperatura u septembru na Lefkadi je savršena i kreće se između 25 i 30°C, što znači da je došao kraj nesnosnim vrućinama. Temperatura Jonskog mora se u septembru kreće oko 25°C, što znači da je kupanje zagarantovano.

Inače, more je ovde toplije u septembru nego u julu. Kiše su nešto dosadnije krajem nego početkom septembra.

Lefkada u septembru je savršena opcija ukoliko Vam nije stalo do ludog noćnog provoda u septembru. Lefkada inače ne spada u ostrva sklonim žurkama i koncertima već je u znaku taverni, kafića i mirnijeg odmora.

2. Krf

Krf u septembru jeste dobra opcija za letovanje, ali su noći dosta svežije nego na Lefkadi. Znači, ukoliko odluka padne na Krf, ponesite sa sobom i odeću sa dužim rukavima za večernje sate.

Istočna strana Krfa je toplija za kupanje za razliku od zapadne obale gde je more za neki stepen hladnije.

Temperatura mora na Krfu u septembru se kreće oko 24°C na istočnoj strani obale.

Letovališta Dasija i Ipsos se nalaze na istočnoj strani. Dasija se nalazi u blizini grada Krfa koji morate obići kada ste na ostrvu. Mesto Kasiopi se takođe nalazi na severoistočnoj strani ostrva, a njegovu okolinu krase četiri divne plaže, odlične za kupanje u septembru.

Veliki Aqualand, smešten u samom srcu ostrva Krf, otvoren je svake godine do 1. oktobra, samo u septembru radi do 18h, jer tada sunce uveliko zalazi.

Krf je inače poprilično praznjikav tokom septembra, što znači da je idealan za pravi odmor, bez gužve i buke.

Što se tiče vremena, druga polovina septembra ume da bude kišna. Ovog septembra, ako je verovati vremenskoj prognozi, temperatura će se kretati oko 30°C.

3. Tasos

Tasos je najsevernije grčko ostrvo smešteno u toplom Egejskom moru. Ako se odlučite da letujete na Tasosu u septembru, nećete se pokajati.

„Smaragdno ostrvo“ tj. Tasos je u septembru još lepše i prijatnije nego za vreme jula i avgusta jer nema previše ljudi koji Vas ometaju prilikom kupanja u tirkiznom moru i izležavanju na peščanoj plaži. A nema ni letnjih sparina zbog kojih ne može da se diše.

Ovog septembra na Tasosu će se temperatura kretati oko 26°C. Do 20. septembra se očekuju sunčani dani, a potom će vreme početi da bude promenljivije sa kišnim intervalima. Na Tasosu noću temperatura pada na 14°C. Temperatura mora na Tasosu će se kretati oko 24°C.

Tasos u junu je isti kao i Tasos u septembru po pitanju vremena i kristalno čistog mora, osim što vetar duva jače u septembru, što izaziva nelagodu kada se izađe iz mora. Mada, Asprovalta i Stavros su vetrovitiji od Tasosa početkom jeseni.

Ukoliko bismo Tasos u septembru poredili sa drugim delovima Grčke, najsličniji je Sitoniji koji posle ostrva Krit, Kos i Rodos važi za najtopliji deo Grčke.

Najposećenija letovališta su Limenas, Potos i Limenarija.

4. Zakintos

Zakintos ili Zante je još jedno ostrvo koje zapljuskuje Jonsko more. Za razliku od prethodnih ostrva koja su namenjena za miran i porodični odmor, Zante je ostrvo poznato po odličnom noćnom provodu, naročito za vreme letnjih meseci.

Zakintos je takođe poznat po svojim prirodnim lepotama i plažama koje je najbolje otkrivati u septembru, kada prođu gužve.

Zakintos u septembru je kako kažu oni koji svake godine tamo putuju, najtoplije Jonsko ostrvo. Prosečna dnevna temperatura na Zakintosu u septembru se kreće oko 30°C. Neki dani su čak i topliji. Tokom druge polovine septembra temperatura pada na 25°C.

More je pretoplo i savršeno sa kupanje. Kada je more u pitanju, turisti se jedino žale na pojavu trave koja zaprlja ulazak u vodu.

Kišni momenti su retki i kratkotrajni, čak i u drugoj polovini septembra.

Laganas je najpopularnije letovalište, tako da i u septembru ovde ima dosta turista, ali nema gužve karakteristične za letnju sezonu. Kalamaki je mirnije mesto od Laganasa, takođe je mirno i u mestu Tsilivi.

Većina klubova na Zakintosu i dalje radi, žurke se i dalje organizuju, a cena pića je prihvatljivija u septembru. Znači, provoda i dalje ima ali nije intenzivno kao u julu i avgustu.

5. Paralija 

Paralija je oduvek bila i ostala najbolja opcija za turiste sa veoma ograničenim budžetom. Ovo mesto mnoge turiste tokom leta podseća na vašar, ali se zato sve to stišava i Paralija u septembru postaje idealno mesto za odmor.

U Paraliji se u septembru temperatura kreće oko 25°C. Prva polovina septembra je okupana suncem kojem se možete izlagati a da ne izgorite, ali je druga polovina meseca prevrtljiva i u znaku kratkotrajnih oluja.

Vetrić koji stalno duva je prijatan, naročito tokom dana dok ste na plaži. More je toplo i možete se kupati, čak i ukoliko pada sitna i topla kiša. Jutra su sveža, noći prohladne, a dani nisu više u znaku vrućina.

Kada se priča o Paraliji, nezaobilazno je pomenuti čuvenu plažu Olimpik. U septembru ovde nema gužve i prljave vode kao tokom letnjih meseci.

Ukoliko je kišno i hladno, možete napraviti izlet do obližnjeg grada Katerini. Za ljubitelje planinarenja je tu planina Olimp.

Bonus video:

Kako na praktičan način da lako spakujete decu za more Tik Tok/betterwithchardonnay