Ukoliko ovog leta odmarate na Tasosu, pronašli smo najlepše plaže koje definitivno morate da posetite. Osim nestvarne lepote koja će vas osvojiti na prvi pogled, tirkiznog mora nalik na Bahame, oce lokacije apsolutno će vas inspirisati i da napravite najlepše fotografije koje će "zapaliti" Instagram. 

Ovo je naš top 10 najlepših plaža na Tasosu, a koju god da posetite, nećete se pokajati.

1. Paradise beach

Mnogima je ova plaža prva na spisku koju treba da posetite. Sitni pesak i u vodi i na obali, plićak dug tridesetak metara... samo su delić zbog kojeg će vas Paradise beach oduševiti na prvi pogled. 

Deo plaže rezervisan je i za nudiste, tačnije, deo iza stena. Jedina mana je sam prilaz do plaže, s obzirom da je zemljani i strk, uzak na delovima. Zbog toga mnogi parkiraju svoj auto pored magistrale, iako postoji manji parking tik uz plažu. 

Ovde takođe postoje i restorani, te ćete moći da iskusite čitav ugođaj i uživate u grčkim specijalitetima.

2. Limenas

Gradić Limenas je glavno mesto na ostrvu Tasos, te je poznat i pod imenom "Tasos grad". Ulice su "načičkane" restoranima, prodavnicama, kafićima... tako da vam neće biti dosadno u obilasku, a kako sve vrvi od boja, idealno je za fotkanje. 

U gradu se nalazi i Arheološki muzej koji definitivno vredi posetiti. Najbliže plaže oko starog gradskog jezgra su Limanaki, Makriamos (Makryammos), Nisteri, Agios Vaseileois, Tarzanas (Tarsanas), Papalimani, Glifada (Glyfada). Između ovih plaža se nalaze malene plaže. Sve veće plaže u okolini Limenasa spadaju u najlepše plaže na Tasosu.

Ako niste znali, boja mora na Tasosu je smaragdna zbog čega on i nosi epitet "smaragdnog ostrva".

3. Golden Beach

Ovo je takođe jedna od najpoznatijih plaža na Tasosu. Prostire se između mesta Skala Panagias i Skala Potamias. Radi se o najpopularnijoj i najlepšoj plaži na Tasosu, zbog čega je gužva na njoj neminovna.

Plaža je duga i sačinjena od najfinijeg peska boje zlata. Ulazak u vodu je plitak, a more je kristalno čisto. More nije najmirnije, te su talasi česti, a odmah iznad plaže prostire se planina Ipsarion (Ypsarion). Plaža je okružena mirisnim zelenilom.

Takođe, na plaži se nalaze i kafići i restorani za okrepljenje, kao i kamp-naselje, suncobrani i ležaljke se mogu iznajmiti, a u prošlosti su bili besplatni ukoliko u kafićima naručite piće.

4. Aliki

Južno od Limenasa i na 30 kilometara udaljenosti se nalazi jedna od najživljih plaža na Tasosu – Aliaki. U pitanju je glavna plaža malog i istoimenog kompleksa ukopanog u zelenoj uvali.

U blizini plaže se nalaze ruševine i arheološka nalazišta, a odlikuje je sitan, beli pesak i čisto more, idealno za kupanje. Okružena je maslinjacima i borovim šumama, a naziru se "razbacane" vile koje se mogu uočiti dok se kupate.

Na plaži se nalaze taverne i barovi, a jedina mana ove plaže je gužva, pogotovo vikendom. 

5. Psili Ammos

Istočno i na sedam kilometara udaljenosti od Potosa se nalazi jako lepa, popularna i u znaku gužvi plaža Psili Amos. Nalazi se u blizini sela Astris.

Psili Amos važi za plažu sa najfinjim peskom na Tasosu. Dubina se postepenim koračanjem dostižei prema mišljenju mnogih zauzima prvo mesto na listi nalepših plaža na Tasosu.

6. Giola

Ovo je sve samo ne tradicionalna plaža, ali apsolutno treba da bude mesto koje ćete posetiti. 

Nedaleko je od sela Astris, ali pristup je prilično otežan. Nakon silaska sa magistrale, put je prilično loš i potrebno je jedan deo prepešačiti. Ipak, mnogi kažu da je Giola plaža vredna truda!

Razlog je što je u pitanju svojevrsni prirodni fenomen, s obzirom da je reč o laguni smeštenoj u steni, pa izgleda kao prirodni bazen sa koga se pruža pogled ka otvorenom moru. Voda je zelenkasto-tirkizna, znatno toplija od mora, i menja se pri jačim talasima. Bazen je dimenzija 20x15m, i okružen je prirodno stepenastim stenama, pa nije teško kretati se po njima. Stene sežu i 8m u visinu, pa je mesto pravi raj za skakače, ali treba pripaziti na morske ježeve.

Ukoliko zaplivate na Gioli, prema legendi, plivaćete na mestu koje je lično Zevs stvorio i poklonio Afroditi.

7. Mermerna ili Saliara

Još jedna bajkobvita plaža, drugačija od ostalih. Do nje ćete doći tako što od rampe za ulazak na Makrijamos skrenete desno, a potom se spuštati prašnjavim putem dužine otprilike 4km. Plaža je organizovana, na njoj se nalazi kafeterija sa brzom hranom i ležaljke.

Čitava plaža je prekrivena sitnim belim mermernim kamenčicima. Obala je toliko bela da imate utisak da ste na snegu. Sunčevi zraci se odbijaju od tla i zaslepljuju tako da je dobro nositi naočari za sunce. Pravi užitak nastaje tek kada uđete u vodu. Njena boja je nestvarno plava, kao da ste na nekoj egzotičnoj plaži. Sve dok budete bili u vodi nećete prestati da se divite boji. Osećaj je zaista neopisiv!

8. Notos

Ovo mesto je do pre par godina bila potpuno divlja uvalica za koju je retko ko znao, ali sada je postala prilično popularna. Stazica kojom se silazi do nje je strma, ali kratka. Plaža je veoma mala, ali predivna, peščana i sa kristalno čistom vodom nestvarne boje.

9. Plaža Metalia

Još jedno magično mesto vredno posete. U okolini plaže nalaze se stari rudnici, a prirodnu hladovinu možete naći jedino u maloj pećini na plaži.

Inače, ovo mesto omiljeno je roniocima.

Put do plaže nije baš idealan i mora se proći kroz staro i napušteno rudarsko naselje, ali vredi se pomučiti i doći do plaže na kojoj nema gužve.

10. Pefkari Tasos

Na dva kilometra udaljenosti, u blizini sela Potos, nalazi se još jedna među najlepšim i najboljim plažama na Tasosu – plaža Pefkari.

Plaža Pefkari je okružena borovom šumom što znači da prirodna hladovina ovde ne manjka.

Plaža je peščano-šljunkovita sa kamenčićima u moru. Ulazak u vodu je plitak i postepeno se stiže do dubine odgovarajuće za plivanje. Iako je sama plaža mala, retko kada je gužva, a prirodnu hladovinu prave i stene.