Ukoliko ove godine niste uspeli da se organizujete i otputujete na odmor na more ili negde drugde van zemlje, ne očajavajte! Naša zemlja može se pohvaliti fantastičnim lokacijama zbog kojih vam more - kad vam kažemo, neće nedostajati, a na kojima možete da se opustite tokom čitavog leta, uživate u plivanju, zabavama i hladnom piću uz zvuke talasa. 

Neka mesta u Srbiji su raj za oči.
Shutterstock 

Najbolje od svega - neka od najpopularnijih mesta koja nude letnji raj nisu toliko daleko od glavnog grada, te su fantastičan izbor za vikend-beg, kada vam jedino treba da "ohladite" glavu od stresa i jurcanja i napunite baterije za nedelju pred vama.

Otkrivamo vam 5 bisera Srbije koji zovu na kupanje i uživanje.

1. Pačir banja ili ružičasto jezero

Ako ste mislili da vas oči varaju, ne, ovo nije Photoshop i nije u pitanju nikakva zagađena voda, odnosno, ovo jezero zaista postoji. I ne nalazi se ni u Austaliji ni u Senegalu već u Srbiji.

Nedaleko od Bačke Topole i Subotice, nalazi se Pačirska banja, oaza mira i lepote, i jedinstveno kupalište sa specifičnom bojom termalne vode, kakvo nećete naći ne u Srbiji već ni u celoj Evropi.

Topla voda dolazi sa 1400 metara dubine i slana je, a soli ima 21 do 22 grama po litru. Termalna voda uliva se u jezero preko cevi koja je postavljena po sredini i meša se sa bunarskom kako bi se smanjila temperatura termalne vode koja ide i do 72 stepena. Zahvaljujući tome, temperatura jezerske vode je do 35 stepeni. Sama boja potiče od joda, broma i litijuma koji se ovde nalaze u visokoj koncentraciji.

Na osnovu sastava vode, banja je dobila sertifikat lekovite. Topla, slana voda pomaže u očuvanju i održavanju zdravlja, i doprinosi podizanju imunog sistema.

Voda ima miris joda i drugih minerala, ali se na to može navići za nekoliko minuta.

Samo jezero se prostire na 2000 kvadratnih metara, a dno je prekriveno oblim kamenjem koje izuzetno prija stopalima pri hodu u vodi.

Ono šta treba da znate je, ako želite da uživate u kupanju u roze jezeru, da je ono roze boje samo tokom letnjih meseci. Na kraju sezone jezero se komplet isušuje, očisti a šljunak ispere da bude spreman za sledeću sezonu.

Srpski Maldivi ili Srpski Tajland u Banatskim Karlovcima

Srpski Tajland, Dunavski Maldivi, ostrvo Majmuna, sve to su nazivi za ostrvo Ko-Čang. Ostrvo je za ljubitelje prirode i egzotičnih destinacija pravo otkrovenje. Godinama je skrivano od najezde turista. Nalazi se na oko 80 km od Novog Sada. Do njega se ide čamcem, a kako kročite na peščanu plažicu imate utisak kao da ste otišli u neki raj ili recimo na Sejšele.

Za razliku od ostalih sprudova koji se u ovo doba godine javljaju na Dunavu, Majmunsko ostrvo je prilično pitomo, odnosno prilagođeno gostima, piše Moj Novi Sad, a ponekad se tu organizuju i žurke.

Dosta ljudi iz okoline ovde dolazi čamcima i brodićima, a postoji i organizovan prevoz iz Karlovaca. Ostrvo je ušuškano između Dunavca i Kopačkog rita, stiže se za 10-ak minuta vožnje čamcem, a labudovi će vam poželeti dobrodošlicu. Mnogi kampuju, uživaju u netaknutoj prirodi, susretu sa raznim vrstama ptica i ambijentu dostojnom "modernih Robinzona" - tu su ležaljke, "instalacije" od drveta, klupice…

Dakle, ukoliko ste raspoloženi za kampovanje mesto za šator košta 100 dinara tokom radnih dana, ili 200 dinara tokom vikenda, po osobi.

Plaćanje kamp mesta uključuje korišćenje: kamp mesta za šator, sudopere sa tehničkom vodom, tuš kabine, upotrebu toaleta, punjenje laptopa ili telefona. Ne brinite, ukoliko želite da pre nego što padne mrak napustite ostrvo to je moguće upravo sa čamcima, ali vodite računa jer poslednji polaze nazad do hotela "Dunav" oko 20 časova.

"Srpski Karibi" - Bešenovačko jezero

Biser za koji mnogi nisu ni čuli nalazi se na Fruškoj gori i u pitanju je Bešenovačko jezero ili što bi rekli - "Srpski Karibi". Nalaze se na oko 80 kilometara od Beograda.

Bešenovačko jezero ili Beli Kamen se nalazi u blizini sela Bešenovo. Udaljeno je oko dvadeset kilometara od Sremske Mitrovice i Rume.

Kombinacija belog kamena i strme šumovite litice, doprinose lepoti ovog jezera, a baš zbog sastava stena, jezero je ponelo naziv Beli kamen. Njegova tirkizna boja mnoge podseća na more.

Ova nesvakidašnja oaza na obroncima Fruške gore, nastala je sasvim slučajno. Bešenovačko jezero bilo je rudarski kop iz kog se vadila ruda laporac za potrebe cementare u Beočinu.

Još dok je fabrika aktivno radila, radnici su imali problem sa izvorom čiste vode koja je neprestano izvirala na mestu kopa. Vodu su tada preusmeravali u obližnji potok. Kada je cementara na tom mestu prestala sa radom, voda je neometano počela da puni, a od laporca je svetlo dno.

Procena je da je jezero do danas dostiglo dubinu od oko 50 metara. Zanimljivo je to da se ono svake godine puni vodom, te se dubina povećava. Interesantna činjenica je da upravo ovaj beli kamen zadržava veoma nisku temperaturu, uprkos tome što je obasjan suncem tokom čitavog dana.

Perućac jezero

Nalazi se na oko 2,5 kilometara od istoimenog naselja Perućac u opštini Bajina Bašta. Prosečna dubina jezera iznosi 60 metara, a najdublja tačka jezera dostiže dubinu i do 1000 metara. Najveći deo jezera se nalazi u kanjonu reke Drine, koji počinje na oko 7 kilometara od hidroelektrane Bajina Bašta. 

Jezero je pogodno za kupanje i ribolov. Najposećeniji događaj u blizini ovog jezera jeste Drinska regata, koja se održava svake godine u julu. Regata počinje u Perućcu, a završava se nakon 25 kilometara u naselju Rogačice. Regata je iz godine u godinu sve popularnija, pa prelazi cifru od 10.000 učesnika.

Inače, Perućac ima pontonsku plažu koja ima i male bazene za decu, a tu su i spasioci Sportsko turističkog centra Bajina Bašta. Na plaži su postavljeni tuševi kao i kabine za presvlačenje.

Do same plaže nalazi se restoran splav Sidro gde mozete ručati ali i rezervisati vožnju velikim turističkim brodom kanjonom Drine do Višegrada. Pred kraj večeri predlažemo da obidjete i rečicu Vrelo u Perućcu ili se provozate do Bajine Bašte, odmorite sa pogledom na Kućicu na Drini i posetite neki od lepih restorana pored kućice.

Belocrkvanska jezera

Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara… koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini.

Glavno jezero se nalazi na 800m od centra grada. Najstarije i najurbanije jezero okruženo je plažama: glavna plaža sa betonskim kejom i tuševima, šljunkovita dečija plaža, osvetljeno plivalište sa skakaonicom, betonsko-šljunkovita plaža Jedriličarskog kluba... Ovo jezero raspolaže raznovrsnim smeštajnim kapacitetima, a tokom letnje sezone duž obale jezera rade mnogobrojni ugostiteljski objekti. Na ovom jezeru organizuju se i letnje škole plivanja, ronjenja i jedrenja.

Vračevgajsko jezero ima kamp sa pedesetak kamp jedinica i tri bungalova za smeštaj, a gostima su na raspolaganju restoran i kafić na samoj obali. Plaža je šljunkovita, opremljena ležaljkama i suncobranima, a ljuljaške, klackalice i tobogan uživanje su za najmlađe goste.

Šaransko jezero nije urbanizovano i predstavlja raj za ribolovce. Preporučujemo ga gostima koji žele mir i uživanje u prorodnom okruženju ovog jezera.

Jezero Šljunkara je najveće jezero i poznato je po širokoj plaži opremljenoj tuševima i ležaljkama. U pozadini plaže nalazi se kafić sa brzom hranom, a.ovo jezero jedino ima i ostrvo. Pored jedne uređene plaže, gostima su na raspolaganju za kupanje i male uvale, sa netaknutom prirodom.

Bonus video:

SLANO, ROZE, LEKOVITO: Influenseri opsedaju nesvakidašnje jezero na severu Srbije (KURIR TV) Kurir TV