Egipat je i zemlja dobrog odmora. Zemlja faraona, Egipat je izvanredno odredište za svakoga ko želi putovanje za pamćenje. Desetine hiljada turista svake godine dolaze u „kolevku civilizacije“ da bi posetili fascinantna turistička mesta, lepog vremena tokom cele godine, prelepih pejzaža i zapanjujuće istorije.

Kao što je i poznato, letovališta Egipta nemaju sezonu. Ovo je jedna od retkih zemalja na planeti gde je kupanje u moru praktično moguće tokom cele godine.

egipat 2023
Unsplash/ Omar Elsharawy 

Temperatura u septembru

Očekuje se da temperatura bude u rasponu sledećih vrednosti:
Dan: 34°C

Noć: 27°C

Primećeno je da su u prošlosti zabeležene sledeće ekstremne vrednosti:

Maksimalna zabeležena: 41°C

Minimalna zabeležena: 19°C

Ukoliko uskoro planirate letovanje, verujemo da će vam naši predlozi 3 najbolja letovališta u Egiptu biti korisni.

Marsa Alam

Marsa Alam je nesumnjivo jedno od najmađih letovališta u Egiptu. Smešteno na zapadoj obali Crvenog mora i 220km od Hurgade, nekada skriveni biser, ovo mesto je pre desetak godina postalo atraktivno i dostupno svima.

Pored prelepih peščanih plaža, među kojima je najpoznatija Abu Dabbab, Marsa Alam je poznata i po smaragdno-tirkiznom moru.

Gosti ovde mogu da uživaju u netaknutoj prirodi nacionalnih parkova koji su smešteni u koralnim grebenima, kao i u plivanju sa kornjačama i posmatranju, raznih riba, oktopoda i morskih krava. Ovaj raj za ronioce sa prelepim luksuznim resortima i istorijskim spomenicima u okolini, svima omogućava provod po želji i obećava da nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Temperature

Prosečna temperatura vode je 29°C i stoga je pogodna za prijatno kupanje.

Prosečna visoka temperatura vazduha u Marsa Alamu u septembru iznosi 34°C

Srednja niska temperatura iznosi 24°C.

Hurgada

Hurgada, najpoznatije letovalište na Crvenom moru, nalazi se 475 km južno od Kaira. Na obali dugoj 45 km u ponudi je oko 250 hotela raznih kategorija, a u široj zoni od 70 km izgrađena su i nova letovališta El Gouna, Makadi bay, Sahl Hasheesh i Soma bay. Primamljivo, najtoplije more na svetu sa belim peščanim plažama, noćna zabava u svetski poznatim klubovima, restoranima, kafićima i barovima sa trbušnim plesom, kupovina suvenira i začina u orijentalnim bazarima, šetnja po Memši, mogućnost fakultativnih izleta u Luxor, Kairo, na Rajsko ostrvo prednost su ovog letovališta. Nudi neponovljiv užitak sa svojim prelepim plažama i arhipelagom nenaseljenih koralnih ostrva sa fascinantnim podvodnim svetom. Dodatak na šarm Hurgade su brojni orijentalni bazari sa suvenirima i robom koja se kupuje uz obavezno cenkanje.

Temperature

Hurgadu je najbolje posetiti u periodu od početka aprila do kraja juna ili od početka septembra do kraja novembra. U ovom periodu očekujte toplo i vedro vreme, kada je toplo, ali temperature nisu nepodnošljivo visoke.

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 25℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 35 ℃

Prosečna temperatura mora: 27℃

Makadi bay

Makadi Bay, okružen peščanom plažom dugom oko 4 kilometara, nalazi se na oko 35 kilometara južno od Hurgade. Brojni luksuzni hoteli jedinstvenog stila, sa komforno opremljenim kompleksima, predivno uređenim vrtovima i ukrasima prirode privlače veliki broj turista svake godine. Makadi Bay zaliv je svakako savršeno mesto za opušten odmor u kvalitetnim hotelima, ali je takođe veoma interesantan i ljubiteljima ronjenja.

Temperature

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 27℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 29 ℃

Prosečna temperatura mora: 25℃

Bonus video

Plaza egipat  Tiktok/@dado.dalmatinac