Nema sumnje da je Grčka jedna od najpopularnijih destinacija za odmor, pogotovo ljudima sa našeg podneblja. Međutim, od svih lokacija Lefkada se posebno izdvaja i nije teško otkriti zašto - more plavo, gotovo tirkizno, toplo... plaže peščane, krajolik - melem za oči, a cene pristupačne. 

Zapravo, ukoliko prelistate ponude već sada, videćete da se smeštaj u Lefkadi može naći već od 180 evra za sedam dana za apartmane bez prevoza, ali se lako mogu naći i hoteli koji takođe imaju niske cene. Isto važi i za avionske letove, te se last minute ponude mogu naći već od 400 evra.

Naravno, jedino je bitno da proverite agenciju preko koje idete, i neće biti nikakvih problema. 

Zašto baš Lefkada?

Pre svega, reč je o jednom od najlepših ostrva u Jonskom moru, koje se nalazi južno od Krfa, a bitno je napomenuti da ovaj mediteranski biser ima bogatu istoriju koja datira još iz praistorijskog doba, dok je tokom vekova bila pod vlašću mnogih osvajača počev od Vizantije, Turaka, Mletačke republike, sve do 1864.god kada je pripala Grčkoj.

Svaka vlast je za sobom ostavila trag i pečat u vidu mnogobrojih kulturno-istorijskih znamenitosti, spomenika, crkvi, manastira i muzeja. 

Udaljenost

Udaljenost od Beograda do Lefkade iznosi oko 1000km, a od Niša malo manje od 800km. Ukoliko idete autobusom iz našeg glavnog grada, vožnja će trajati otprilike 20h, dok se kolima može stići za 12h. Naravno, ovo je sve okvirno, ne računajući neka duža zadržavanja na granicama, piše turizamiputovanja.com.

Takođe, bitno je da znate da je Lefkada sa kontinentalnim delom Grčke povezana pokretnim mostom, tako da ne morate da brinete o rezervaciji i plaćanju trajekta kao što je slučaj sa ostalim ostrvima.

Lefkas (Lefkada) – glavni grad

Grčka reč lefko u prevodu na naš jezik znači belo. Kako je Lefkada ispunjena mnogobrojnim liticama bele boje, naročito na jugu ostrva, a plaže posute divnim beličastim šljunkom, možete zaključiti po čemu je dobilo ime.

U glavni grad ulazite odmah nakon što pređete pomenuti pokretni most. Sam grad i nije baš čest izbor turista, posebno naših, ali je idealan za mlade posetioce zbog odličnog noćnog života.

Agios Nikitas

Za ovo malo mesto, u kom se veoma neguje tradicija, možemo reći da je jedno od najpopularnijih letovališta na Lefkadi. Od glavnog grada je udaljeno oko 13km i nalazi se na zapadnoj strani ostrva. Iako se radi o selu, ovde se može pronaći sve što je jednom turisti neophodno, počev od taverni, kafića, velikog broja marketa, rent-a car i sl…

Ono što većina posetilaca ističe kao manu ovog mesta, a možda i jedinu, je nedovoljno parking mesta, pa čak i u blizini boljih hotela.

Nidri – omiljeno letovalište naših turista

Ovo popularno letovalište se nalazi na samo pola sata vožnje autom od glavnog grada Lefkasa, tačnije na udaljenosti od 20km. Takođe postoji i autobuska linija sa tačno organizovanim redom vožnje tokom sezone, a karta iznosi 1,80e -3e, u zavisnosti od toga dokle idete.

Samo mesto ima nekoliko plaža, uključujući gradsku koja se ne razlikuje previše od mnogih ovog tipa širom cele Grčke. Cene suncobrana i ležaljki na plažama u Nidriju se kreću od 5e-7e.

Do obližnjih i najlepših plaža Lefkade, o kojima ćemo detaljnije pisati u tekstu, iz Nidrija možete doći i uz pomoć brodića koji svakodnevno organizuju polaske u vidu izleta za 15e, dok je za decu ispod deset godina krstarenje besplatno.

Cene hrane i pića su slične svuda, pa giros možete naći za 2-3e, grčku musaku za 8e, kafu za 2e… Ako ste ljubitelji ribe ili morskih plodova i volite da probate malo drugačije specijalitete, obavezno naručite porciju hobotnice sa prilogom nekog povrća, odlična je, a cena se kreće od 10-12e.

Vasiliki – malo i mirno mesto idealno za porodice

Vasiliki je malo tradicionalno mesto na samom jugu Lefkade, a od glavnog grada ovog ostrva je udaljeno oko 25km. Smešten je u zalivu, zajedno sa mestom Ponti, okružen brdima sa tri strane, zbog čega ima veoma povoljnu klimu sa blagim vetrovima.

Ima svoju gradsku uređenu plažu, sa prozirnom plavom vodom, a ovo je idealno mesto ako volite da surfujete. 

Vasiliki je veoma miran, bez organizovanog noćnog provoda, ali ima bogatu ponudu taverni, kafića, kao i apartmana.

Lefkada – 5 najlepših plaža

Porto Karsiki 

Plaža se nalazi na jugozapadnoj strani ostrva, od glavnog grada je udaljena 40km, dok je od Vasilikija daleko samo 15km. Ovo je ujedno i najbolje ocenjena plaža mnogobrojnih turista,  a do nje možete stići brodićima u okviru organizovanih izleta, kao i kolima.

U okolini postoji više parkinga koji se na dnevnom nivou plaćaju oko 5e. Sam prilaz do plaže je ispunjen većim brojem stepenika i na njoj ne postoji nijedna taverna ili bar, pa je najbolje da hranu i piće ponesete sa sobom.

Agiofili 

Agiofili se nalazi na samo 2km od mesta Vasiliki, dok je od Nidrija udaljena oko 25km. Do nje jednim delom možete stići kolima, a onda nastaviti pešice nekih 800m neasfaltiranim putem, sa dosta rupa. Preporuka je da krenete brodićem iz Vasilikija ujutru za samo 6e, kako bi izbegli pešačenje, posebno porodice sa malom decom i dosta stvari po većim temperaturama. 

Plaža je mala i nije uređena barovima, tavernama i toaletom. Suncobran i dve ležaljke ovde možete iznajmiti za 15e, što priznaćete, nije jeftino.

Međutim, sve ćete ovo zaboraviti kada ugledate bistru i kristalno plavu vodu, koju krase beli sitni kamenčići. Mnogi posetioci je porede sa plažama egzotičnih Kariba, a mi ćemo se složiti sa njima. Nikako nemojte propustiti priliku da je posetite makar jedan dan tokom vašeg boravka na Lefkadi!

Egremni 

Ovo je ujedno i najpoznatija plaža Lefkade, a do nje možete stići samo morskim putem brodićima u sklopu izleta ili iznajmljenim čamcem. Ranije je do plaže vodilo 350 stepenika, ali nakon zemljotresa koji se desio 2015. godine, to više nije moguće.ž

Dugačka je oko 2km i za razliku od ostalih plaža na Lefkadi ovde gužva ne predstavlja problem i uvek možete naći slobodno mesto. Bele stene, šljunak uz penušave talase plavo-mlečne vode će vas oduševiti! Talasi su na ovoj plaži stalna pojava i trebalo bi pripaziti kada budu snažniji jer ovde nema spasilaca.

Katisma

Još jedna u nizu fantastičnih plaža koje krase zapadnu stranu ostrva Lefkade. Nalazi se na 15km od glavnog grada, a pored lepote, ona je specifična i omiljena turistima jer je prilaz do nje dostupan, ne morate ići morskim putem ili pešačiti i silaziti niz bezbroj stepenika. Možete stići lako kolima, iznajmiti skuter ili organizovanim gradskim prevozom.

Za razliku od mnogih, Katisma je uređena i veoma popularna kod mlađih posetilica zbog čestih dnevnih žurki u barovima. Suncobran i dve ležaljke se mogu iznajmiti za 8e ili kupovinom dva pića. Plaža je veoma dugačka, ima toalet, tuševe, teren za odbojku i tenis kao i organizovane sportove na vodi.

Boja vode je predivna, tirkizno-plava kao i na ostalim plažama, a obalu krase sitni beli kamenčići. I ovde je velika gužva tokom sezone, ali slobodno mesto se može naći skoro uvek i verujemo da ćete ovu plažu posetiti više puta tokom jednog letovanja.

Milos

Milos plaža se nalazi u neposrednoj blizini Agios Nikitasa, tačnije između ovog mesta i plaže Katisma. Do nje možete stići vodenim taxijem za 6e u oba pravca, ali i peške za nekih minimum 20 minuta do pola sata.

Ukoliko se odlučite za šetnju, preporučujemo vam da krenete u zatvorenoj obući jer jedan deo puta čine blaži usponi, uska strma staza i stepenice. Za mlađe posetioce i one u kondiciji put ne predstavlja nikakav problem i može biti zabavno, ali porodicama sa malom decom i dosta stvari po velikim vrućinama ovo može biti naporno.

Na samoj plaži i njenoj bližoj okolini nema marketa, kafića i restorana pa vam preporučujemo da unapred nabavite sve što vam je potrebno.

Ušuškana između stena, sa belim krupnim šljunkom i svetlo-plavom bojom vode, Milos plaža će vas oduševiti! Nije preterano velika, ali je dovoljno široka i nećete imati problem da nađete mesto za svoj peškir.

Bonus video:

Evija, Grčka Tiktok/grckainfo

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!