Ovog septembra možete posetiti velike gradove na jugo-zapadu kontinenta, kao što su Barselona ili Lisabon, u kojima su temperature najprijatnije u ovo doba godine, a razdragana letnja atmosfera još se oseća na svakom koraku. Takođe, neka od popularnih ostrva poput Ibice mnogo se bolje mogu doživeti sada nego u jeku sezone kada je gotovo nemoguće doći do mesta na plaži ili u restoranu. Dobra vest je i što su u septembru cene smeštaja i prevoza niže, pa ćete i uštedeti nešto novca. Ako ovih dana razmišljate o tome gde biste mogli da otputujete imamo pet predloga za vas.

LISABON

Nije tajna da je Lisabon jedna od najpopularnijih evropskih destinacija tokom septembra kada temperature padnu na prijatnih 25ºC. Dane iskoristite da sa nekog od sedam brda ili mnogobrojnih vidikovca posmatrate reku Težo, koja je toliko snažna i velika da se posetiocima čini kao da su na obali okeana u koji se uliva. Grad je prepoznatljiv po muzejima, palatama, uskim, strmim ulicama, ali i po širokim avenijama i kvartu Alfam, najstarijem i jednim od retkih koji nije stradao u razornom zemljotresu 1775. godine.

Lisabon u septembru 2023
Unsplash/ Anita Austvika 

Lokalnu, pravu domaću atmosferu osetićete u kafićima na severnom obodu metropole. Tu možete videti srdačne, uvek bučne Portugalce koji po ceo dan gledaju televiziju, piju vino i raspravljaju o fudbalu. Ono što će vam vodiči preporučiti da vidite svakako su kula Vasko de Gama, Okeanarijum, Trg obnovitelja, spomenik Otkrićima, manastir sv. Žeronimo, Trg slobode, spomenik Markizu de Pombalu, tvrđava Belem, Montanto, najveći ekološki park u Evropi koji se prostire na 10 kvadratnih kilometara… Nemojte propustiti da probate ribu i morske plodove koji su upravo ulovljeni u okeanu, uveče obavezno posetitete neki od fado klubova, a probajte i kolače iz čuvene poslastičarnice Pastéis de Belém.

IBICA

Pravo uživanje na Ibici možete doživeti tek u septembru. Tada više nema one ogromne gužve koja vlada tokom jula i avgusta kada je prava umetnost doći do mesta na kom ćete staviti peškir na plaži, a rezervacije za ručak ili večeru u restoranima moraju se obezbediti nekad i nedeljama unapred.

Ibica
Unsplash/ Monique 

Temperature su idealne, more nikad toplije, žurke ne jenjavaju dok su cene smeštaja znatno jeftinije.
Osim odličnog provoda oduševiće vas i prelepi pejzaži. Borove šume, masline, bademi, smokve, različito cveće i grmlje ovo ostrvo čine vrlo šarenim i privlačnim. Ibica je fantastična i za ljude koji vole lepe plaže, a neke od najpopularnijih su Es Kavalent, Agrgamasa, Las Salinas, Sol d’En sera i Kala Hondal. Na svim ovim predivnim plažama postoje različite vrste aktivnosti u kojima možete uživati.

Ibica u septembru 2023
Unsplash/Nick Fewings 

SICILIJA

Topli vetrovi koji iz Afrike duvaju preko Sredozemlja čine Siciliju idealnim mestom za letovanje u septembru. Na nestvarno lepim plažama nikad nema gužve u ovo doba godine, a bez problema ćete rezervisati i mesto u nekom od najlepših boutique hotela. Lokalni specijaliteti su priča za sebe, kao i slasno voće i povrće.

Sicilija u septembru 2023
Unsplash/ Michele Bitetto 


Obavezno posetite glavni grad Taorminu koji je zbog mešavine grčkog i rimskog uticaja jedno od najslikovitijih mesta u čitavoj Italiji. Amfiteatar u Taormini još uvek je u upotrebi i često se tamo održavaju festivali, koncerti i predstave, što ovaj grad čini još primamljivijim. Nakon istraživanja ovog impresivnog arheološkog nalazišta, krenite u šetnju ulicama grada, koja je jednako očaravajuća kao i pogled odozgo.

Sicilija
Unsplash/ Anastasiia Rozumna 

SANTORINI

Pitajte stanovnike Santorinija kada je ovo ostrvo najlepše i bez razmišljanja će vam reći: u septembru. Letnjih vrelina više nema, ali je zato more toplije nego ikada dok na obroncima brda večeri mogu biti prilično hladne. Prva asocijacija na ovo bajkovito ostrvo su bele crkve s plavim krovovima, vulkan i beskrajno plavetnilo Egeja po kom krstare najluksuzniji svetski brodovi. Prepoznatljivo je po manjim gradovima među kojima se ističe glavni grad Fira, mesto koje je utisnuto na litici sa mnogo kafića, restorana, butika i mnoštvo turista, ujedno je i pravo mesto za nezaboravan provod. Sličnog duha je i gradić Fiorostefani, dok za one koji žele da predahnu od gužve preporučujemo Imerovigli. Nemojte propustiti odlazak u Oiu gde možete videti spektakularne zalaske sunca u morsko plavetnilo, dok Kamari ima najlepšu plažu na ostrvu.

Santorini
Unsplash/ Tânia Mousinho 

BARSELONA

U Barseloni je i dalje sunčano u septembru, s prosečnom dnevnom temperaturom od oko 25ºC i noćnom od 19ºC. Meštani su se već vratili s odmora, ali svi još uvek redovno odlaze na plažu gde se zabavljaju i koriste poslednje dane leta. Nacionalni praznik Katalonije je 11. septembra, kada se grad zatvara radi slavlja i održavanja parada i koncerta dok od 20. do 24. septembra traje nedeljni festival Fiestas de la Merce, najveći i najznačajniji u godini kada u različitim programima učestvuje na stotine muzičara, održavaju se karnevali, a grad živi za dobar provod.

Barselona
Unsplash/ Lucrezia Carnelos 


Najznačajnije znamenitosti u Barseloni su katedrala Sagrada Familia, park Guelj, ulica La Rambla, brdo Monžuik, Magična fontana, Gotska četvrt… Trenutno vrlo popularna četvrt o kojoj svi pričaju je El Poblenou.

Barselona
Unsplash/ Mattia Bericchia 

Bonus video:

Cene Barselona TikTok/adibebanic

InJournal.rs