Leto je u punom jeku, a neke od najpoznatijih dama sa javne scene tople dane dočekale su spremne. OdDragane Kosjerine, Nataše Bekvalac, preko Jelisavete Orašanin, Dunje Jovanić... sve su pokazale fantastične linije bez trunke "viška".

Neke lepotice su i majke, a prilično je neverovato koliko su brzo doterale svoj izgled. Naravno, genetika igra veliku ulogu, ali i zdrave navike i treninzi zbog čega gorepomenute dame i spadaju za najzgodnije na sceni.

Jelisaveta Orašanin je doterala liniju.
Instagram 

Ipak, svima im je zajednička jedna stvar, "trik" kojim su se brzo vratile u formu, skinule višak i zategle celo telo. U pitanju je pilates na spravama, odnosno refromer pilates, kako se još zove.

Ovakav trening spada najcelovitiji i najefikasniji trening današnjice jer savršeno oblikuje telo, potpomaže koncentraciju, topi kilograme, ali i uspostavlja unutrašnji balans.

Šta je pilates na spravama?

Na prvom mestu, pilates je sve popularnija metoda vežbanja koju je u prvoj polovini 20. veka osmislio Nemac Jozef Pilates, spajajući elemente istočnjačkih i zapadnjačkih metoda vežbanja. Sa Istoka je preneo značaj povezanosti uma i tela, opuštanje i svesnost, a sa Zapada koncentrisanost na naglašavanje mišićnog tonusa, snage i izdržljivosti.

Jozef Pilates je bio mišljenja da svaka vežba mora biti prirodna, kao što su i sve ostale aktivnosti čoveka u svakodnevnom životu. Na taj način vežbe su namenjene celom telu, a ne samo određenom mišiću ili grupi mišića.

Pilates reformer je trik koji koriste mnoge dame.
Instagram 

Najpopularnija spava Reformer se sastoji od pokretne platforme koja klizi napred i nazad na klizačima i koristi opruge kao otpore. Pokretnu platformu aktiviramo povlačenjem kanapa. Može se prilagoditi svakom vežbaču, bez obzira na visinu, težinu, pokretljivost i sposobnost. Namenjen je i ženama i muškarcima, različitog nivoa fizičke kondicije – od početnika do iskusnih vežbača.

Sam trening je dinamičniji, zabavniji i delotvorniji a rezultati evidentniji u dalekom kraćem vremenu nego kod pilatesa na podlozi.

Vežbanjem pilatesa na Reformeru se može postići:

  • Smanjenje stresa i oslobađanje napetosti
  • Fizička i psihička ravnoteža, bolja koncentracija, bez obzira na starosnu dob i fizičku kondiciju
  • Oblikovanje tela i razvijanje dugih i vretenastih mišića
  • Zatezanje mišića bez povećanja obima

Brojne slavne dame redovno vežbaju na ovoj spravi, a fotografije u galeriji u nastavku teksta dovoljan su dokaz zašto bi svako od nas trebalo makar da proba ovakav tip rekreacije.

Teodora Džehverović pilates Instagram/teodoradzehverovic

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!