Topliji deo godine znači da provodimo više vremena u prirodi, vozimo bicikl, neki započinju sa treniranjem ovog leta, dok drugi nastavljaju sa redovnim treninzima, ali na otvorenom. Zdrav način života uključuje sve ove aktivnosti, ali i uravnoteženu ishranu i naravno dovoljan unos tečnosti, pre svega vode. O unosu vode počinjemo ozbiljnije razmišljati sa dolaskom leta i prvih vrućina, do tada preživljavamo sa jednom čašom vode dnevno. Zbog toga smo odlučili iskoristiti priliku i razbiti neke popularne mitove o pijenju vode i otkriti kako uvek ostati dovoljno hidriran.

Voda čini 60% mase odrasle osobe, prilično smo sigurni da svi baratate ovim podatkom još od osnovne škole. Ali šta je sa nekim mitovima o vodi koji su doslovno postali činjenice?

Mit #1: 8 čaša vode dnevno

Ovo je sigurno jedna od najpopularnijih zabluda kada je u pitanju konzumacija vode, a ako malo razmislite o ovoj izjavi, shvatićete to i sami. Idealna količina vode za svaku osobu je individualna i potrebno je uzeti u obzir mnogo više faktora kao što su godine, pol, težina, dnevne aktivnosti i za početak veličinu čaše. Pravilo '8 čaša' nikada nije naučno potvrđeno, a preporučena prihvaćena količina dnevnog unosa vode za odraslog muškarca je oko 2,5 litara, a za žene oko 2 litra, od čega otprilike 20% unesemo putem hrane.

Koja količina vode dnevno je dovoljna za ženu?
Shutterstock 

Mit #2: Hidriramo se samo vodom

Upravo poslednja rečenica iz prethodnog mita nas dovodi do sledećeg, a to je da se hidriramo isključivo putem unosa tečnosti. Naše telo tečnost dobija i konzumiranjem hrane, posebno one bogate vodom kao što su supe, sočno voće kao što su jagode, lubenice, kao i povrće uključujući spanać, kelj, krastavce i celer. Sva navedena hrana ima visok sadržaj vode koji će povećati vaš dnevni unos tečnosti.

Mit #3: Žeđ znači da smo dehidrirali

Ako smo žedni, to ne znači da smo dehidrirali. To je samo jedan od načina na koji zdrav organizam signalizira da je vreme za unos tečnosti. Ipak, nekim grupama ljudi kao što su mala deca, starije osobe ili sportisti, osećaj žeđi nije dovoljan pokazatelj potrebnog unosa tečnosti. Zato je važno da uvek imaju bocu vode pri ruci.

koliko vode treba piti dnevno
Youtube 

Mit #4: Voda nam je potrebna samo tokom i nakon fizičke aktivnosti

Da li ste ikada razmišljali o svom statusu hidracije pre treninga? Više od 50% sportista dolazi na sportske aktivnosti nedovoljno hidrirano. Lošije rezultate, slabije raspoloženje, veću percepciju napora i osećaj bola moguće je eliminisati konzumiranjem vode pre treninga. Praktičan savet je popiti 400-600 ml vode 2 sata pre fizičke aktivnosti.

Mit #5: Ne možemo popiti previše vode

Iako zvuči čudno, moguće je prekomerno se hidrirati i popiti više nego što vaše telo može da izbaci. To je stanje koje se naziva hiponatrijemija, gde nivo natrijuma u telu postaje veoma nizak. Simptomi hiponatrijemije uključuju konfuziju, mučninu, glavobolju i konvulzije.

voda
Shutterstock 

 Bonus video:

Voda Tiktok/getwholethy