Kada se svojevremeno pojavila vest da je najbolji teniser sveta Novak Đoković promenio način ishrane i postao vegan, mnogi su bili skeptični. Smatralo se da neće imati dovoljno energije da iznese naporne mečeve, kao i da će se to odraziti na njegov učinak. Međutim, Novak ih je sve demantovao. 

Takođe, razlog iza ove odluke bio je problem koji ga je dugo mučio, a koji je uspešno rešio onog trenutka kada je iz ishrane izbacio gluten i meso. On je i napisao knjigu po uzoru na svoj jelovnik, a njegova supruga Jelena je jednom prilikom otkrila kako je došlo do toga da drastično promene režim ishrane.

Novak Đoković promenio je način ishrane.
printscreen/instagram 

- Hrana koju mi jedemo svakodnevno je inflamatorna. Mi živimo jako stresan život, naše varenje je otežano ako jedemo tešku hranu, naša engergija pada, uspavani smo, svima se to desi kada imaju jako obilan obrok.

Novak je još veći perfekcionista, on još bolje zna svoje telo. Njega ne može niko da natera na nešto što on ne želi. Novak nije postao vegan pod mojim uticajem, otkrila je u jednoj emisiji i dodala:

- Zajedno smo sve istraživali. On je prvi krenuo na veganstvo. Ja sam bila veliki mesojed i jako ga volim još uvek, ali ga ne jedem. Dobro se osećam i meni je to bio cilj, da nađem način kako da živim ovaj život budna, sa energijom, zdrava, rekla je Jelena na kraju.

Pored ishrane bez glutena i mesa, Novak se strogo pridržava i jednog od najpopularnjijih režima koji ne uključuje gladovanje.

Novak Đoković praktikuje autofagiju

- Dotakao bih se teme autofagije. Koliko je bitna ta metoda da se 16 sati ne jede, osam sati se jede, to i ja primenjujem i osetio sam u poslednjih godinu dana dosta poboljšanja - ispričao je teniser svojevremeno u razgovoru s profesorom dr. Draganom Ivanovim.

- Imam više energije tokom dana i manje tih padova - dodao je Novak.

Šta je autofagija

Ova kao i slične dijete baziraju na teoriji da je ljudsko telo dizajnirano za razdoblja obilnijeg hranjenja i zatim razdoblja posta tj. neunošenja hrane. Dakle, postoje ciklusi od osam sati kad se jede bukvalno sve, a zatim ciklus od 16 sati kada se ništa ne jede. I tako svaki dan. Tokom 16 sata ljudsko telo treba biti usmereno na oporavak i odmor, a ne stalno varenje hrane.

Nema zabranjene hrane, ali ne bi trebalo ni da se prejedate!

U ovoj dijeti nema zabranjene hrane ali ne dozvolite da ona bude izgovor da se prejedate. Jedite onoliko koliko vam prija, ali ne preterujte sa količinama. Jedini izuzetak od ovog pravila su slatki napici, budući da osmosatna dijeta ne zagovara kalorije koje se nalaze u pićima (alkoholnim i/ili bezalkoholnim) – mada to ne znači da se ne mogu konzumirati – naravno umereno.

U autofagiji nema gladovanja.
Shutterstock 

Realna situacija: Od silnih obaveza niste stigli da "uhvatite" vreme za doručak i početak osmočasovnog perioda hranjenja. I tu postoji rešenje: popijte čaj ili kafu i kada vam se ukaže slobodno vreme krenite sa vašim osmosatnim ciklusom hranjenja. Dakle, ne možete da jedete pre 10 sati ujutru? Ništa strašno, u 8 popijte nešto od gore pomenutog, završite obaveze i u 10 počnite sa doručkom.

Kada je "idealnih" osam sati za konzumiranje hrane?

Velika većina dijetalaca zagovara da je idealan period od 9 do 17 sati. U praksi i period od 8 do 16 ili 10 do 18 nije neuobičajen. Koji god period da izaberete: jedina i osnovna stvar je da u okviru njega pojedete sve planire dnevne kalorije!

Dakle, vremenski interval se može prilagoditi u zavisnosti od vašeg dnevnog rasporeda i čak može biti različit u različitim danima u toku nedelje. Dijetu treba početi sa bar tri dana nedeljno osmočasovnog rasporeda unosa hrane a tokom vremena i ličnog osećaja povećati do svih sedam dana.

Većina praktikuje da se jede od 9 do 17 sati kada je reč o autofagiji.
Freepik/user14908974 

Za razliku od drugih dijeta, kod ove su grickalice dopuštene i mogu se jesti često u okviru osmočasovnog perioda. Ipak, zdrava logika i ovde govori da treba ipak biti kritičan kod izbora i birati zdravije i kvalitetnije grickalice (recimo, bolje je jesti pečene semenčice i orašaste plodove kao i suvo voće nego slane štapiće, čips.

Generalne preporuke važe i ovde – uvek je bolje konzumirati što prirodnije namirnice a smanjiti industrijski proizvedene. Dijeta osam sati je na strani što prirodnije prehrane.

Primer jelovnika za jedan dan

  • Po ustajanju: voda, kafa ili čaj
  • Doručak u 10 sati: musli, čaša mleka, jedna voćka ili kajgana, tost, kafa/čaj;
  • Užina (kada želite): Slatkiš od ekspandirane žitarice (štanglice sa žitaricama, s dodatkom meda na primer)
  • Ručak (kada želite): 2 parčeta pice, domaći čips ili pomfrit, 1 jabuka;
  • Užina (kada želite): 1 kolač ili 1 sladoled ili voćka po izboru;
  • Večera u 18 sati: Grilovano belo pileće meso, 2 kuvana krompira prelivena kašikom putera, pareni brokoli, sladoled.

Novak pomogao i Nini Badrić

Inače, zanimljivo je i da se saveta Novaka Đokovića pridržava i pevačica Nina Badrić koja je uspela da ovim režimom skine čak 20 kilograma. 

- Pratila sam dugo način ishrane Novaka Đokovića i mnogih meni bliskih ljudi koji se tako hrane godinama i zaista sve ima smisla. Moja snaga se ustostručila. I duh i telo.

Pevačica je inače imala 83 kilograma, a sada, osim što izgleda neverovatno, tvrdi da ima više energije, kao i da njena okolina to primećuje.

- Od kada se ovako hranim, moje telo je u balansu, koža i kosa su sjajni, a snage i energije imam milion puta više u odnosu na sve prethodne godine kada nisam razmišljala toliko koje namirnice unosim u sebe. Osećam se odlično, poletno, bistro, snažno i svakome preporučujem da zdravom ishranom diže svoj imunitet, a samim time kilogrami se tope. Ova promena je način života, a ne jednokratna dijeta, a benefiti ovakve ishrane su zaista nesagledivi za naše zdravlje i život, poručila je Nina uz jednu objavu na Instagramu.

Pevačica je svojevremeno objasnila i kako je na nju delovala nekadašnja ishrana.

- Pre kad bih znala pojesti komad mesa, obavezno bih dva sata nakon toga odspavala, a sada sam čila, mila, vesela. Čak mi je i maserka rekla da mi je bolji tonus kože, rekla je u emisiji Dalibora Petka.

Kako kaže, testo je svela na minimum, a više ne konzumira slatkiše, ali ni gazirane sokove.

- Gazirana pića više ne pijem, a testo sam svela na minimum. Ponekad pojedem neku pastu ili pitu. Takođe sam i slatkiše prestala da jedem. Ali kada mi se baš prijede čokolada, pojedem dve-tri kockice, kaže Nina.

Napici kojim započinje dan

Ne smemo da zaboravimo ni napitke kojim Novak Đoković započinje dan, a koji su sjajan način da "zavarate" glad na početku dana i izdržite do "satnice" kada smete da jedete. Međutim, oni pored toga i pojačavaju imuni sistem. 

Naime, naš najbolji teniser pre svega prvo konzumira vodu sa limunom i limetom, a nakon toga pije sveže ceđen sok od celera.

Novak Đoković svako jutro započinje sa dva zdrava napitka.
MPNC / Backgrid USA / Profimedia 

Zašto je dobro konzumiranje mlake vode s limunom

Konzumiranje mlake vode sa limunom odmah nakon buđenja je već dosta dugo jedan od glavnih saveta koje ćete čuti i od sportista i od mnogih lekara. Topla voda pomaže probavnom traktu da se opusti, što ga čini boljim i podstiče protok krvi u telu. Topla voda i limun su takođe neverovatni za ispiranje toksina iz tela i za poboljšanje performansi jetre.

Topla limunska voda može da obezbedi umirujući osećaj koji vas istovremeno napaja energijom i smiruje vas. Pored toga, topla voda sa limunom je odlična za balansiranje vaših promena raspoloženja i oslobađanje od stresa. Topla voda ima tendenciju da ostane u telu duže vreme, za razliku od hladne vode. Kao rezultat toga, topla voda održava nivo hidratacije u telu na idealnom nivou.

Zašto je dobar sok od celera?

Sok od celera je veoma zdrav.
Freepik/jcomp 

Za razliku od vode s limunom, sok od celera sve do nedavno uopšte nije bio popularan kao jutarnju napitak. Sve to je promenio Entoni Vilijams poznatiji kao "Medical Medium", koji je u svojim knjigama o uticaju ishrane na zdravlje posebnu pažnju posvetio upravo celeru.

Novak Đoković redovno konzumira sok od celera.
Instagram 

Ubrzo je sok od celera postao ne samo trend, već i neizostavni deo buđenja mnogih javnih ličnosti, pa tako i Novaka Đokovića, koji kaže da svakog jutra sam cedi stabiljke celera, a sok piju i Jelena i njihova deca - doduše, budući da je sok jakog ukusa, za klince se meša sa jabukom ili kastavcem.

Sok od celera tiktok/@juicefeaster

Vilijams tvrdi da vam celer, doslovno, može spasiti život. Naime, prema njegovim rečima, ova zelena biljka je toliko moćna da je možemo smatrati jednim od još uvek neotkrivenih čuda prirode, a neke od stvari u kojima ovaj sok može da vam pomogne su: borba protiv gorušice, borba protiv autoimunih oboljenja i nekih drugih bolesti, oporavak jetre, brže izbacivanje toksina iz tela, borba protiv bakterija, smanjuje naduost... Pored toga, kako kaže Vilijams, sam sok donosi i veliki broj minerala i vitamina koji podižu nivo enrgije i čine da se genralno osećate boljle tokom čitavog dana.

Doza koju on savetuje je pola litra ovog soka svakog jutra na prazan stomak. Doduš, važno je naglasiti da se ovde ne radi o soku od korena celera, već se koriste zelene stabljike, koje su dosta skuplje od standardnog korena koji se kod nas koristi.

Treba imati u vidu da ovaj sok ne može da zameni learsku pomoć ukoliko imate nekih zdravstvenih probema, ali svakao može da bude dobar saveznih na putu ka zdravijem telu, boljem metabolizmu i većem nivou energije.

Bonus video:

Smuti za detoksikaciju TikTok/zamansbusykitchen

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!