Leto je već tu, a mnoge od nas je, nažalost, dočekalo nespremne. Tu i tamo potrkao se koji kilogram viška što može da bude problem ukoliko vam se bliži letovanje ili neki bitan događaj, a vi ne možete da uđete u omiljenu haljinu. 

Nevezano šta je u pitanju, ukoliko želite da izgubite kilograme i višak, pogotovo na stomaku, pronašli smo efikasne načine koji zaista daju rezultate. 

Postoje načini da izgubite kilograme a jedete ono što volite.
Shutterstock 

Bitno je da zapamtite da čarobni štapić ne postoji, te da je zaista jedini način da smršate promena loših životnih navika, pogotovo ishrane, a naredna 2 predloga mogu vam dati taj željeni "boost" koji će vam pomoći da se ponovo osećate dobro u svojoj koži. 

1. Stanite kad je najslađe i sporo žvaćite

Ovu metodu proslavili su slavni supermodeli devedesetih poput Sindi Kraford, Klaudije Šifer i drugih. Sve je dozvoljeno da jedete, ali sa malom "cakom". Naime, potrebno je da stanete onda kada je jelo "najslađe". 

Sindi Kraford zna trik za gubitak kilograma.
Instagram 

Nakon toga napravite pauzu i nastavite sa obrokom tek kada osetite potrebu. Ponovo stanite kada vam hrana najviše prija. Iako zvuči pomalo šašavo, ovako nešto zapravo radi. 

Pre svega, većina ljudi jede "s nogu", odnosno, kad ima vremena, a tada hranu samo "sruči" u želudac. Takođe, jede se brzo i ne žvaće dovoljno.

Bitno je da hranu jedete sporo i da žvaćete.
Unsplash/Pablo Merchán Montes 

Sporije žvakanje osiguraće vam da hranu zaista usitnite kako treba i olakšate želucu da je svari bolje (ovako je i glumica Rebel Vilson skinula preko 50 kg), a kad na to dodate i "stajke", vaš organizam će se navići da ne unosi toliko hrane, već ćete uživati u obroku i ujedno i mršaviti upravo zbog kalorijskog deficita koji je ključan.

Takođe je savet da ne jedete nakon 19h uveče, i da vam obroci uvek budu u isto vreme.

2. Mršavljenje šetanjem (napolju ili u teretani)

Ukoliko volite da šetate

Prema određenim istraživanjima, 10.000 koraka je optimum dnevno da bi se videle promene nakon samo mesec dana, a ovako bi otprilike trebalo da izgleda vaš nedeljni raspored:

  • Nedelja - 60 minuta brzog hodanja
  • Ponedeljak - dan odmora (ali to ne znači da ne možete uživati u laganoj šetnji)
  • Utorak - 30 minuta brzog hodanja plus trening snage
  • Sreda - 30 minuta brzog hoda
  • Četvrtak - 60 minuta brzog hodanja
  • Petak - 30-minutna šetnja brzim tempom plus trening snage
  • Subota - dan za dugu šetnju. Hodajte brzo prvih 30 minuta, a zatim hodajte laganim tempom još 30 do 90 minuta

Naravno, ne zaboravite da se dobro zagrejete pred šetnju, i da obavezno nosite odgovarajuće stvari i obuću koja će vam biti udobna. Efekat mršavljenja pojačaćete i ako nosite steznike za mršavljenje koji se prave od od neoprena, dok sa unutrašnje strane imaju gumu. 

Na ovaj način posebno se zagreva regija stomaka, a kalorije brže odlate. Jedino je bitno da se sve vreme hidrirate. Dakle, svako malo po gutljaj vode!

Šetnjom možete skinuti kilograme.
Shutterstock 

Ukoliko šetate na traci

Metoda 12-3-30 jedna je od najpopularnijih upravo jer, na prvom mestu, zaista daje rezultate, a na drugom, podobna je i za one koji nisu dugo trenirali.

12 je nagib na traci za trčanje, 3 je brzina, 30 minute. Dakle, potrebno je da hodate na traci za trčanje 30 minuta pod nagibom 12 i brzinom 3, ali PAZITE, tehnika je dobila ime po američkim trakama, dok za Evropu umesto brzine 3 treba da podesite na 4.8 (3 je za milje po satu, a ne kilometre kako mi ovde merimo).

Gubitak kilograma metodom 12-3-30 TikTok/mona_bah

Takođe, veoma je bitno i da ne startujete trening sa najvećom brzinom. Najbolje je da najpre hodate po ravnom, manjom brzinom, ne veće od 4, a tek kada se mišići naviknu, da postepeno povećate nagib i brzinu.

3. Hidratacija

Hidratacija je ključna kada želite da smršate. Bitno je da unesete dnevno 2 l vode. Pogotovo sada kod toplijih dana.

Ipak, na putu do tela iz snova mogu vam pomoći i određeni napici koji će vremenom ubrzati metabolizam i pomoći vam da sagorite više kalorija. 

Hidratacija je ključna za gubitak kilograma.
Shutterstock 

Tako u vodu možete dodati krastavac, nanu, limun ili limetu, a ovako nešto posebno je dobro piti ujutru, na prazan stomak. 

Bonus video:

Viralni napitak za skidanje kilograma - gubi se i do 5kg TikTok/annalanier2/myvegankitchenlife