Jačanje nogu i postizanje vretenastog izgleda nije samo stvar estetike, već i poboljšanja sportskih performansi i smanjenja rizika od povreda. Da biste postigli željeni izgled, redovan trening, pravilna ishrana i odmor ključni su faktori koji će vam pomoći da izgledate i osećate se bolje, a što se vežbanja tiče, kombinacija treninga sa tegovima i kardiovaskularnih vežbi je veoma efikasna u postizanju željenih rezultata.

Zato u nastavku potražite nekoliko saveta pomoću kojih ćete vrlo brzo videti prve rezultate, što će vam biti odlična motivacija za nastavak!

Trenirajte noge sa tegovima

Jedan od najefikasnijih načina da ojačate noge je trening sa tegovima. Uključite vežbe poput čučnjeva, sklekova, iskoraka itd. da biste ciljali različite grupe mišića u nogama. Važno je da prilagodite težinu tegova vašem nivou kondicije i da koristite odgovarajuću formu kako biste smanjili rizik od povreda.

Trenirajte noge sa tegovima
Freepik/karlyukav 

Kardiovaskularne vežbe

Kardiovaskularne vežbe kao što su trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla ili ples takođe mogu pomoći u toniranju nogu i smanjenju telesne masti. Kombinacija kardiovaskularnih vežbi i treninga sa tegovima je hit sa kojim ne možete pogrešiti.

Pravilna ishrana

Uz vežbanje, važno je prilagoditi ishranu da biste postigli željene rezultate. Preporučuje se da jedete hranu bogatu proteinima, koja je neophodna za izgradnju mišića, kao što su piletina, ćuretina, riba, jaja, pasulj i orasi. Takođe, važno je ograničiti unos šećera, masnoće i prerađene hrane i povećati unos povrća i voća.

Pravilna ishrana
Shutterstock 

Redovan odmor

Odmor je važan deo svakog treninga, a to se odnosi i na jačanje nogu. Tokom odmora, mišići se oporavljaju i rastu, tako da je važno da svom telu date dovoljno vremena da se oporavi pre sledećeg treninga.