Britanska pevačica Adel iznenadila je prošle godine javnost svojom neverovatnom transformacijom, smršavši čak 45 kilograma, što je mnogima delovalo kao nemoguća misija.

Ipak, istrajna pevačica striktno je držala takozvanu Sirtfood dijetu koja se bazira na konzumiranju hrane koja podstiče nastajanje enzima koji se nazivaju sirtuini.

Naime, istraživanjima je otkriveno da oni ubrzavaju sagorevanje kalorija, suzbijaju apetit, ubrzavaju metabolizam i smanjuju upalu, što je ključ mršavljenja.

Kalorijski unos

Prva tri dana u nedelji kalorijski unos je 1.000 kalorija dnevno, a kalorije dobijamo iz tri smutija i jednog klasičnog obroka načinjenog od dozvoljenih namirnica. Ostala četiri dana u nedelji – kalorijski unos je 1.500 kalorija dnevno, a kalorije se dobijaju iz tri smutija i dva klasična obroka od dozvoljenih namirnica.

Kako izgleda dijeta uz koju je Adel smršala preko 45 kilograma?
Shutterstock 

Dozvoljene namirnice

Dijeta je bazirana na upotrebi namirnica koje podstiču proizvodnju enzima sirtuina. On utiče na metabolizam tako što pospešuje brže sagorevanje kalorija, a osim toga, štiti ćelije organizma i ublažava upalne procese.

Riba: losos, gambori

Povrće: celer, kelj, rukola, heljda, crveni luk, radič

Voće: urme, jabuke, borovnice, citrusi (pomorandže, mandarine, limun, grejpfrut…)

Masnoće: maslinovo ulje, orasi

Začini: peršun, kurkuma

Ostalo: crna čokolada sa 75 odsto kakaa, zeleni čaj, crna kafa bez šećera, crno vino, mača čaj.

Dijeta traje tri nedelje, a podeljena je u dve faze.

Prva faza: Ograničite se na tri Sirtfud zelena soka koja sadrže kelj, rukolu, peršun, celer, zelenu jabuku, sok limuna i zeleni čaj i jedan Sirtfud obrok. Tako u danu unosite 1000 kalorija.

Naredna četiri dana pijete dva Sirtfud zelena soka i jedete dva Sirtfud obroka, čime dnevno unosite 1500 kalorija.

Druga faza: Ovo je faza održavanja, a traje 14 dana. Tokom dve nedelje potrebno je jesti tri Sirtfud obroka tokom dana i jedan Sirtfud zeleni sok.

Adel je uz pomoć dijete smršala 45 kilograma.
Brett D. Cove / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Nakon tri nedelje nema plana koji bi trebalo da sledite.Ako želite da nastavite, uključite koliko je moguće Sirtfud obroka u vaš dnevni jelovnik. Preporučuje se i fizička aktivnost u trajanju od 30 minuta dnevno pet dana nedeljno, ali to nije u fokusu ovog pristupa mršavljenju.

Pozitivne strane

Pozitivne strane dijete jesu redovna fizička aktivnost koja ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija, kao i upotreba namirnica koje su bogate antioksidansima.

Loše strane dijete

Dijeta je vrlo restriktivna u pogledu namirnica, jer od onog što je dozvoljeno teško može da se sastavi bilo šta osim smutija. Veoma je restriktivna i u pogledu kalorija, 1.000 do 1.500 kalorija jedva da je dovoljno za bazalni metabolizam. Nije prilagođena svim osobama, naročito ne obolelima.

Sirtfud dijeta ima pozitivne i negatvne strane.
Shutterstock 

Organizmu su potrebne nutritivno vredne namirnice svakog dana u sličnoj kalorijskoj vrednosti, a u ovoj dijeti namirnice i kalorije daju se po šemi tri dana po 1.000, pa četiri po 1.500 kalorija. Nutricionisti smatraju da je to pogrešan način ukoliko je cilj da se aktivira metabolizam i ubrza mršavljenje. Takođe zameraju i to što se ne koriste cele grupe namirnica poput mesa, jaja, žitarica, mlečnih proizvoda.

Ugljeni hidrati samo su iz voća, a kompleksnih ugljenih nema. Kreatori dijete, koji su inače nutricionisti, dijetu su testirali samo na fizički vrlo aktivnim ispitanicima. Oni troše dosta kalorija na sport, pa je teško primenljiva kod onih koji nisu aktivni.

Takođe, mnogi nutricionisti smatraju da je mršavljenje od tri kilograma tokom sedam dana ipak prebrzo i nezdravo, a kako je izgledala transformacija pevačice Adel pogledajte u nastavku:

printscreen/youtube, Instagram Adel je smršala skoro 50 kilograma

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!