Letnji odmori su pred nama i sigurno ste na mukama kada treba odlučiti gde povesti porodicu na letovanje ili gde se odmoriti od radne godine.

Još uvek nije kasno da prelistate raznovrsne ponude za letovanje 2022. koje su turističke agencije pripremile za Vas i odlučite na kojoj ćete destinaciji provesti odmor. Ukoliko se ipak dvoumite oko nekih, evo pet najboljih koje garantuju odličan provod za pristojan novac.

Crna Gora

Kada nabrajamo destinacije za letovanje 2022, komšijsku Crnu Goru ne možemo, a da ne istaknemo. pored bogate liste gradova i mesta na moru, od onih aktivinijih i pogodnih za mlade do onih mirnijih u kojima uživaju stariji turisti, Crna Gora ima još mnogo toga u ponudi. Nacionalni park Durmitor je prvi na listi koji ne bi trebalo propustiti. Šumovita planina je raj za sve ljubitelje prirode i entuzijaste koji uživaju u boravljenju napolju i divljenju eksterijerima. Ukoliko volite aktivniji odmor onda je korisno da znate da su rafting, kampovanje i planinarenje aktivnosti koje su na Durmitoru rezervisane za toplije mesece.

Grčka

Grčka je bez sumnje broj jedan destinacija za letovanje naših turista godinama u nazad. Za to postoji veliki broj razloga. Najkraće rečeno, prepuna je prirodnih lepota, blizu nam je i lako možete odabrati povoljan smeštaj. Na kopnu, poluostrvu Halkidiki, omiljenom za nase turiste, za sve one koji svoje letovanje u Grckoj planiraju autobusom ili sopstvenim prevozom nalazi se Sarti : Mesto koje Grci zovu “Najlepse ostrvo na kopnu”. Pored ovog kopnenog ostrva, vredno je posetiti i Lefkadu, Krit, Eviu, Tasos, Kefaloniju.

Hrvatska

Ekspanzija popularnosti hrvatske obale ne jenjava. Glavno odredište za evropske putnike koji traže sunčanu obalu, velelepnu arhitekturu i ukusne specijalitete, jesu Istra i Dalmacija sa svojim živopisnim gradićima. Od šarmantnog Rovinja, preko večnog Dubrovnika, pa sve do luksuzne Opatije ili Hvara - mogućnosti su neograničene. Na vama je da otkrijete neistražene obale, plaže i vinograde - skriveno blago za hedoniste.

Albanija

Već nekoliko godina, posebno od 2020. kada je Albanija bila jedina zemlja otvorena za letovanje naših turista. Za početak, važno je da znate da Albanija izlazi na dva mora – Jadransko i Jonsko. Najveća potražnja je za letovalištima Drač i Golem na severu Albanije, kao i za mestima Valona, Saranda i Ksamil na jonskoj obali. Ipak, od prošle godine i manja mesta poput Himare, Dermija i Orikuma sve su popularnija među srpskim turistima. Ako se pitate koji deo albanske morske obale je lepši – odgovor je jonski. Plaže na Jonskom moru su perfektne tirkizne boje, uglavnom peščane i šljunkovite i more je toplije.

Turska

Turska je jedno od onih mesta koje ima nešto za svakoga, to je sigurno, a ono što posebno privlači sve jeste vrhunska usluga, dobra hrana i tradicionalno dobro gostoprimstvo. Pa tako imate užurban grad Istanbul, ali i mesta kao što je Gocek na južnoj obali. To je toliko raznolika zemlja da ne možete zamisliti. Kada odete na letovanje u Tursku to ne mora da bude samo more i sunce, ako to ne želite. U svakom delu Turske možete da obiđete neku istorijsku građevinu, da se bliže upoznate sa njihovom kulturom, ali i da uživo pogledate neki od prirodnih facinantnih fenomena, poput fenomena Pamukale. Moramo spomenuti i Antaliju, koja je opet spoj nespojivog, kao i cela Turska, jer se sastoji od savremenog dela, koji nudi bogat noćni život, šoping centre, šetališta i slično i od starog grada, gde možete da vidite ostatke istorije, drvene kuće, koje nose pečat prošlih vremena. Dakle, koji god da ste tip, letovanje u Turskoj će zadovoljiti vaše kriterijume.