Ispijanje čaše mlake vode od ranog jutra sve je popularnije za osobe koje žele ubrzanje metabolizma i čišćenje organizma od toksina, ali japanska dijeta sa vodom preporučuje više od toga!

Prema terapiji za gojaznost koju preporučuju u ovoj azijskoj zemlji, pre svakog obroka treba popiti po pola litra mlake vode. Pritom, ostavlja se veoma kratko vreme za jelo - dozvoljeno je jesti samo po petnaest minuta i to žvaćući hranu polako i temeljno. Posle obroka se ne sme ništa ni jesti ni piti dva sata.

Japanska dijeta sa vodom daje rezultate za kratko vreme
Youtube 

Istraživanja su pokazala da ovakva dijeta sa vodom koju pijete po pola sata pre svakog obroka pojačava mršavljenje za više od 10 odsto. Mnogi su skeptični prema tako kratkom vremenu predviđenom za jelo budući da je poznato koliko treba hormonu gladi da prestane da se luči (barem dvadeset minuta). Međutim, zagovornici japanske dijete sa vodom tvrde da treba samo ignorisati želju da se nastavi jelo.

Rezultati se, svakako, ne mogu postići ako ne prilagodite i vrstu hrane, počnete da koristite zdrave namirnice i smanjite kalorijsku vrednost obroka. Uz hidrataciju i zdravu ishranu, važna je i redovna fizička aktivnost. Popularnost ove dijete dovela je i do toga da mnogi razvijaju još radikalnije verzije. Po jednoj od njih, ujutru treba čak popiti četiri do šest čaša mlake vode, pre bilo kakvog jela.

ova metoda oslobađa stresa, rešava vas viška kilograma, daje više energije i ubrzava metabolizam
Shutterstock 

Budite veoma oprezni sa ovakvim idejama, jer ne piše svuda da je reč o čašama manjim nego što su one koje mi koristimo - obično mere oko 150 do 160 ml. Takođe, nije svuda naznačeno da se ovakva terapija primenjuje uz nadzor lekara, počinje sa manjom količinom vode, a sa većom završava već posle sedam dana.

Ukoliko osetite mučninu, glavobolju ili nagon za povraćanjem, nipošto nemojte nastaviti sa njom.

U jutarnju čašu vode možete sipati malo limunovog soka, ako nemate problema sa želucem, jer ova kombinacija se pokazala kao vrlo uspešna za ubrzanje metabolizma i mršavljenje.

Kako kažu Japanci, ova metoda oslobađa stresa, rešava vas viška kilograma, daje više energije i ubrzava metabolizam